Zoeken

Roofs 2021-10-40 Het live beursseizoen begint goed!

erik steegman

Vanaf 25 september is het weer mogelijk om de beursvloer op te gaan. Evenementen, weliswaar nog onder bepaalde restricties, mogen weer. De verplichte anderhalve meter maatschappij wordt adviesafstand en de eendaagse evenementen en beurzen mogen live weer bezocht worden. Na anderhalf jaar online-geëxperimenteer mogen wij weer naar de grote beurshallen met de Coronacheck en dat komt goed uit: Donderdag 11 november gaat de eerste editie van Daken & Zaken van start.

Hoe is het met onze behoefte naar rechtstreeks contact gesteld, zowel vanuit de exposant als de bezoeker bezien? Hoe zijn de afgelopen online evenementen verlopen en hoe was het ook alweer met speciaal op daken gerichte beurzen? Organisaties die online titels hebben gedaan, zoals Building Holland (RAI Amsterdam) en ISH (installatiebeurs Frankfurt) zijn wisselend in resultaat. Projectmanager Joyce van de Hoef van de Jaarbeurs geeft in haar commentaar op mijn vragen aan dat er met gemengde gevoelens wordt terug gekeken naar de afgelopen online events. Zij geeft aan dat bij de meeste bedrijven zowel bezoeker als exposant weer uitkijken naar fysiek contact. Juist afgelopen jaar is dit gebleken hoe belangrijk ze dat vinden. De Jaarbeurs is alweer druk bezig met de Bouwbeurs die (pas) in 2023 op de planning staat. Van de Hoef: “We voegen wat tools toe aan de beurs, zodat we meer hybride varianten krijgen die het beursmoment kunnen verlengen en waarmee je eerder al contacten kunt leggen.”

Beurzen zijn overigens de afgelopen decennia qua invulling en inrichting van de stands enorm gewijzigd. Menig exposant richtte zich decennia lang op de noviteit die dan ook specifiek gepresenteerd werd op de beurs. De melding van noviteiten is goeddeels van de beursvloer verdwenen vanwege de komst van eerst internet en later social media. Bezoeker en exposant richten zich al jaren op een tijdelijk en snel ontmoe­tingspunt waar het directe contact belangrijk is geworden. Een barista die koffie serveert en heuse koks op de stand die lunches verzorgen voor de vaste relatie, de barbershop die zijn intrede deed op de laatste live bouwbeurs. Alles ingeregeld en gericht voor de Coronaperiode op het contact met de potentiële klant en opdrachtgever die door het gangpad loopt. Met de coronaperiode achter ons een ambitieuze kans voor Daken & Zaken

Tot begin jaren negentig organiseerde Dirk Lindeman, voormalig uitgever van Roofs, de Dak & Gevel beurs als apart onderdeel van de tweejaarlijkse internationale bouwbeurs. Na jaren als speciale plek voor de dakenbranche op deze beurs te hebben gedraaid, is Dak & Gevel binnen het grotere geheel van de bouwbeurs gestopt en werd daarna hal 11 gereserveerd voor de dak- en gevelbranche. Tegelijkertijd werd nog de jaarlijkse BDA Dakendag georganiseerd met stands van de meewerkende producenten. Ook kwamen vanaf 2003 weer vanuit Lindeman dezelfde initiatieven en werden de Dakontmoetingsdagen georganiseerd, die een pure relatiebeurs waren. Deze werd als laatste samen georganiseerd met de BDA Dakendag. Daarna was het even stil wat betreft dakevents.

Jaren verder neemt Lindeman Uitgevers de organisatie van de DakAward op zich onder leiding van Palmyra Lindeman. Dit event wordt vanaf 2017 georganiseerd en vindt na enige Covid 19-verschuivingen alweer voor de vierde keer plaats op 18 maart 2022 in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee. Het blijkt een zeer succesvol evenement, dat naast de jaarlijkse diploma-uitreiking van Tectum in Nieuwegein in al onze agenda’s zou moeten staan. Internationaal is er ook een en ander gaande. De Duitse beurs Dach und Wand is vervangen door Dach und Holz (15 - 18 februari 2022 in Koln), in België is de Batibouw voor de zakelijke en particuliere markt (19 - 27 februari 2022) en over een maand is de Batimat in Parijs (15 - 19 november 2021).

Gaan wij na zo’n lange beperking in onze vrijheden weer een bezoek aan een beurs inplannen? Bij de dakdekkers­bedrijven heerst nog steeds een zekere werkdruk. Wispelturige materiaalprijzen en lange levertijden betekent voor de bedrijven dat het hollen of stilstaan is. De hectiek van de dag beheerst onze agenda. Toen de horeca weer open ging moest ik nog even wennen om op tijd een restaurant te bellen en een reservering te doen. Volgens mij is na een matige start nu al het punt bereikt dat de horeca goede tijden herbeleeft: je moet zelfs snel bellen om nog een plekje te vinden in jouw favoriete restaurant. Laten wij daarom ook allemaal beloven dat 11 november vast staat in de agenda om weer na ruim anderhalf jaar het contact op de beursvloer her te beleven en tijd hier voor vrij te maken. De exposanten staan te trappelen van ongeduld u te ont­vangen binnen dit nieuwe initiatief voor de dakenbranche. Laat het door uw massale bezoek een succes worden. En als Dak van het Jaar kies ik alvast voor het Depot van Boijmans van Beuningen.