Zoeken

Roofs 2021-10-87 Nieuwslijn

agenda

12, 13 en 14 oktober 2021, Vakbeurs Energie,
Al meer dan 15 jaar hét zakelijke platform op het vlak van duurzaamheid en energie. In 3 dagen delen vrijwel alle koplopers in besparing, opwekking en opslag hun kennis met duizenden beslissers. Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. www.vakbeursenergie.nl.

12 oktober, KIVI-seminar: Een beter milieu begint bij grondstoffen en materialen
In de toekomst krijgen we te maken met een tekort aan grondstoffen, die nodig zijn voor de energietransitie. Nu is er nog genoeg, maar de risico’s stapelen zich op. Zo ligt veel macht in handen van een paar landen en kent de mijnbouw veel sociale- en milieuproblemen. Ook moeten we oplossingen vinden voor de groeiende berg “onbruikbare” materialen. Het zal duidelijk zijn dat dit maar een beperkt deel is van de nieuwe processen die we nodig hebben voor een duurzame wereld. Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs organiseert hierover een seminar met presentaties over schaarse grondstoffen voor de energietransitie, recycling van zonnepanelen, batterijen en/of windturbines, recycling van plastics en duurzaam (productie van) materialen. Met afsluitende discussie en borrel. Locatie: The Galllery Universiteit Twente. Ook via live stream te volgen, van to 13.30 – 18.00 uur. www.kivi.nl

11 november 2021, DAKEN & ZAKEN
Dé dakenvakbeurs van Nederland brengt opdrachtgevers, leveranciers en verwerkers bij elkaar. Evenementenhal in Gorinchem, van 10.00 - 20.00 uur. www.dakenenzaken.nl.Zie ook elders in deze editie.

Rooftop Symposium 2021 met Rooftop Awards
Overstromingen, luchtvervuiling, hittestress en verlies van biodiversiteit zijn enkele uitdagingen voor het stedelijke gebied. Er is ruimte en durf nodig om de uitdaging aan te gaan. Rooftop Revolution durft en ziet de ruimte: op het dak! Op 26 november, als onderdeel van het Green Light Festival, organiseert Rooftop Revolution het Rooftop Symposium 2021 in de Sint Olofskapel te Amsterdam. Over de kansen die op de daken liggen en hoe we die kunnen benutten, mooie voorbeelden en interessante dialogen tussen gemeenten, architecten, hoveniers, woningcorporaties en andere vastgoedpartijen. Tevens worden de Rooftop Awards uitgereikt. Van 11.00 - 19:00 uur. www.rooftoprevolution.nl/rooftopawards2021.

18 maart 2022, FEESTAVOND EN DAK VAN HET JAAR 2021
Alvast reserveren in de agenda. Feestavond met verkiezing van Dak van het Jaar 2021 Roofs en steilDAK en bekendmaking Dakenman- of vrouw van het Jaar 2021. Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. www.dakvanhetjaar.nl.

CURSUSSEN

Zinkunie

In een wereld waarin steeds minder mensen kiezen voor techniek koestert Zinkunie het vakmanschap onder haar klanten. Om de kwaliteit daarvan hoog te houden, verzorgt Zinkunie cursussen. Wil je weten hoe je zink op een juiste manier verwerkt voor dak- en gevelbekleding of wens je de handelingen om het leggen van een EPDM-daksysteem onder de knie te krijgen? Geef je dan op voor een cursus bij Zinkunie via: www.zinkunie.nl/cursussen en ga aan de slag!

Opleiding Arbeidshygiëne

Op 5 november start Copla verkorte opleiding Arbeidshygiëne voor hoger veiligheidskundigen. Om naast expertise op het gebied van veiligheid in het bedrijf ook expert te worden op het gebied van de gezondheidsrisico’s waaraan werknemers worden blootgesteld, organiseert Copla op 5 november 2021, 22 februari 2022 en 23 mei 2022 verkorte opleidingen. www.copla.nl

NedZink: Shaping the future

Vandaag hebben we onder toeziend oog van burge­meester Van Kessel, Commissaris van de Koning mevrouw Adema en gedeputeerde Satijn het eerste zink gegoten in een speciale herdenkingsmunt. Deze herdenkingsmunt is het slotakkoord van de bouw van onze nieuwe fabriek en luidt direct ook het begin in van een nieuw tijdperk voor NedZink. Een tijdperk dat onder een nieuwe strategie en bijbehorende slogan ‘Shaping the Future’ vorm gaat krijgen. Met de opening van de nieuwe duurzame fabriek wil NedZink laten zien dat bij een positie als marktleider in Nederland ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid op ons rust. Een verantwoordelijkheid om duurzaam om te gaan met natuurlijke bronnen.

BMI Benelux zet in op groei

Met de aanstelling van Eelko Leeuwenburgh als Marketing Director Benelux zet BMI Benelux in op verdere groei in de markt voor platte en hellende daken. Een nieuwe, geïntegreerde marketingstrategie brengt marketing, product, sales en services verder in lijn met elkaar, waarmee een nog meer klantgerichte organisatie zal ontstaan. Digitalisering en data­management zullen daarbij een grote rol spelen.

De aangescherpte strategie van BMI Benelux is een logi­sche, volgende stap na de fusie tussen Braas Monier Building Group en Icopal Group. Leeuwenburgh hierover: “Wij zien een versnelde digitalisering van de bouwsector en onze nieuwe marketingstrategie gaat inspelen op deze groeiende behoefte bij onze keten-partners en klanten.” Leeuwenburgh heeft meer dan twintig jaar management­ervaring op het gebied van marketing, digitalisering, innovatie en business-development op-gedaan bij onder andere Hewlett-Packard en Dell Technologies en Avery Dennison.

PRIJSWINNAARS

Groendakpan en Tontuin winnen Gouden Gieter 2021

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht werd de Gouden Gieter 2021 uitgereikt. De grote winnaar was de groendakpan van Groendak.nl, die de Gouden Gieter voor beste product won. De Tontuin van Waterleider ging met de Gouden Gieter voor het leukste concept naar huis. De groendakpan is een sedummixmat begroeide pan die is gemaakt van recyclebaar HPDE-kunststof. Deze dakpannen moeten het mogelijk maken om groendaken ook eenvoudig te realiseren op schuine daken, zonder dat er iets aan de constructie van het dak veranderd hoeft te worden. De Tontuin is een regenton en plantenbak in één, met oude transportvaten als basis. De plantjes bovenin drinken via een lont uit het reservoir. Zo helpt de Tontuin bij aan vergroening, droogte én wateroverlast.

BNA Beste Gebouw 2021: Van der Valkhotel Amsterdam-Zuidas

De winnaar van de 16e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is het Van der Valkhotel op de Amsterdamse Zuidas, ontworpen door het Limburgse architectenbureau Wiel Arets Architects. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 16 september uitgereikt aan Adriaan van der Valk door juryvoorzitter Alexander Pechtold. De publiekprijs werd gewonnen door Station Assen van Powerhouse Company i.s.m. De Zwarte Hond, besproken in Roofs oktober 2020.

CONDUCT LANCEERT PVTUBE

Conduct Technical Solutions, ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van PV-installatie benodigdheden, lanceert haar nieuwste product, PVtube. Met de PVtube is het mogelijk om zonne­paneel bekabeling luchtdicht en brandveilig door een dak van een woonhuis, stal of bedrijfspand te voeren. Met deze oplossing biedt Conduct een wereldprimeur.

Actieplan kunststof recyclaat biedt heldere koers

Nederland heeft de ambitie om in 2030 de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken. Voor de rubber- en kunststofindustrie betekent dit concreet de inzet van 1000 kiloton gerecyclede kunststoffen, waarvan 750 kiloton uit mechanische recycling en 250 kiloton uit chemische recycling. Het Actieplan Toepassen Kunststof Recyclaat bevat de maatregelen die moeten worden genomen om deze doelstelling te halen. Op 6 september is het plan tijdens een digitale bijeenkomst aangeboden aan demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat. Van Weyenberg is voorstander van meer zekerheid voor de bedrijven die recyclaat in hun producten verwerken. Daarmee werken zij per slot van rekening ook mee aan de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het mag niet blijven hangen op enthousiasme, meent hij. “Het moet een economisch draaiend model zijn. En dat de partijen die geen recyclaat toepassen, daar ook de prijs voor betalen die het gebruik van grondstoffen voor onze samenleving en het klimaat met zich meebrengt.” www.nrk.nl