Zoeken

Roofs 2021-11-12 BHV is letterlijk van levensbelang

Levensreddende handelingen door BHV-cursus

Een ernstig incident op een gewone werkdag onderstreept het belang van BHV. Voor de dakenbranche wordt deze cursus verzorgd door TECTUM. Dakdekker Kenneth Wong Lie Son was toevallig ter plaatse toen filiaalmanager Angelo Taribuka een epileptische aanval kreeg. Doordat hij wist wat hij moest doen, kon Kenneth erger voorkomen.

Edwin Fagel

Het was het begin van een normale werkdag, toen collega's Kenneth Wong Lie Son en Mike Kanters van Lijbers Dakwerken ’s ochtends vroeg binnenstapten bij het filiaal van Zinkunie in Apeldoorn. Ze kwamen de bestellingen voor die dag afhalen, maar filiaalmanager Angelo Taribuka gedroeg zich vreemd. “We kennen elkaar al jaren, dus het valt wel op als iemand zich anders gedraagt dan anders”, vertelt Kenneth. “Hij keek een beetje afwezig naar het plafond en van links naar rechts, dus ik vroeg hem of hij zich wel goed voelde. Hij zei in eerste instantie van wel, dus iedereen ging door met laden van de bus. Toen ging hij naar zijn kantoor, wat ook al ongebruikelijk was. Ik ging opnieuw naar hem toe om te vragen of het wel ging. Op het moment dat hij antwoordde dat hij zich niet goed voelde, zakte hij in elkaar. Zijn hele lichaam trok samen en hij begon te stuiptrekken: hij had een epileptische aanval.”

Kenneth kwam direct in actie. “Ik ging direct in survival modus”, vertelt hij. Hij legde Angelo in de stabiele zijligging, controleerde of Angelo nog pols had en of hij nog ademde. In zijn beleving ademde Angelo niet meer, dus hij begon direct met reanimeren. Zowel zijn collega als hijzelf hadden het alarmnummer gebeld. “Ik had de ambulance ook gebeld om ondersteuning te krijgen. Natuurlijk stond ik onder grote stress, maar ik had automatisch alle juiste handelingen gevolgd: hartslag en ademhaling controleren, stabiele zijligging, reanimatie. Ik wilde net met de mond-op-mond-beade-ming beginnen, toen Angelo weer wat terug kwam: hij begon te ademen, te gorgelen eigenlijk, en te schuimbekken. Hij had op zijn tong gebeten, waardoor er ook veel bloed uit zijn mond kwam. Dat maakte het er allemaal, zacht gezegd, niet overzichtelijker op. Gelukkig was de ambulance relatief snel ter plaatse, binnen zeven à acht minuten. Toen nam het ambulancepersoneel de handelingen over.”

Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de mannen van Lijbers Dakwerken op dat moment niet ter plaatse waren geweest. Angelo’s collega Luuk was vlak voordat de ambulance kwam op het filiaal. Er kan gerust gesteld worden dat de handelingen van Kenneth levensreddend zijn geweest. “Zo zie ik het niet helemaal hoor”, zegt hij. “Ik heb de handelingen geleerd tijdens mijn BHV-cursus bij TECTUM en die heb ik automatisch uitgevoerd. Elke twee jaar volg ik een opfriscursus en daardoor kon ik terugvallen op een zekere routine. Maar het is iets heel anders om een mens te reanimeren, dan de pop waar je op oefent. Het is een heel ander gevoel, een compleet andere ervaring. Ik ben die dag nog wel gaan werken, maar heb ook tijd nodig gehad om de gebeurtenissen te verwerken. Ik heb er de dagen erna veel aan gedacht.”

Het belang van een BHV-cursus kan volgens Kenneth dan ook niet worden overschat. “Eigenlijk zou iedereen die op het dak aanwezig is een basis moeten hebben op het gebied van BHV. Het kan iedereen, op elk moment, overkomen. Dat laat deze gebeurtenis wel zien. Zeker op het dak is het van belang dat iemand eerste hulp kan verlenen als er iets gebeurt, want voordat het ambulancepersoneel boven is, of het slachtoffer beneden, is er vaak behoorlijk wat tijd voorbij. Dit incident onderstreept het belang van BHV heel duidelijk.”

Angelo is inmiddels weer thuis, maar nog niet aan het werk. Voor hem is het bovendien een hard gelag dat hij vooralsnog geen motor meer mag rijden. Op termijn mag hij dat weer wel, maar zijn rijbewijs is tijdelijk ingenomen. Inmiddels gaat het wel weer beter met hem en wil hij zo snel mogelijk weer aan het werk. Kenneth vertelt desgevraagd dat hij Angelo telefonisch heeft gesproken. “Hij bedankte me, maar dat hoeft natuurlijk niet: ik zou voor ieder ander hetzelfde hebben gedaan. Maar we hebben het er nog wel eens over als hij weer aan het werk is, dat komt goed.”

Roy Burks van Zinkunie wil graag namens het hele team zijn dankbaarheid uitdrukken. Aan Kenneth, maar ook aan Eric Lijbers van Lijbers Dakwerken, voor het feit dat hij de investering heeft gedaan en zijn medewerkers de BHV-cursus heeft laten volgen.