Zoeken

Roofs 2021-11-50 Maatwerk in onderhoud

Special Onderhoud en renovatie

Misschien waren de ambities groot toen John van Putten met Dakinnovator zijn eigen bedrijf startte. Opleidingen, automatisering, apps, busjes door heel het land. Maar uiteindelijk kiest hij voor beheersbaarheid, vakmanschap en de wens van de klant. En bij onderhoud en renovatie hoort daar de vakkundige ambachtsman bij, die gewoon een goede rapportage maakt na een degelijke dakinspectie.

Van Putten is founding father van de Stichting Roof Update waar hij zich jarenlang sterk maakte voor kennisdeling en het promoten van meevoudig dakgebruik. Hij zette zich in voor een brede opleiding waarin ook over groendaken en waterberging op daken zou worden onderwezen. Vele jaren was hij actief in de stichting, sinds een jaar of vijf richt hij zich meer op zijn bedrijf en de teams die hij met Dakinnovator de daken opstuurt. Vanuit de vestiging in Berkel & Rodenrijs, in Rotterdam, Den Haag en verre omstreken.

Computer ondersteunde rapportages

Enkele jaren geleden ontwikkelde Van Putten een Roofcheck-app om de dakinspectie te automatiseren. Met een paar in te vullen velden, aan te vinken keuzes en toegevoegd fotomateriaal zou de app in enkele minuten een mooie rapportage maken van een onderhoudsbezoek. Het was moeilijk om deze ontwikkeling naast het werk voor het bedrijf goed te begeleiden. Van Putten: “Inmiddels heeft de markt ons ingehaald en kunnen diverse bedrijven zulke computer ondersteunende rapportages automatisch genereren.”

Waardevoller

“Maar ik vroeg me ook af, wat wil de klant? Iemand die met een IPad het dak opgaat of toch een vakman die gewoon op de traditionele manier een rapportage maakt waarin ruimte is voor specifieke wensen of zaken die niet te standaardiseren zijn?” En dat laatste is het geval voor wat betreft zijn opdrachtgevers in onderhoud: de kleine particulier, bedrijven, verenigingen van eigenaren, woningbouwcorporaties. Zelfs een grote opdrachtgever met veel vastgoed in Rotterdam vindt de aanpak van Dakinnovator uitstekend. Van Putten: “Er is bij deze opdrachtgever geen enkel dak hetzelfde dus is een op maat gemaakte rapportage veel waardevoller. Het ambacht van de vakman wordt hier op prijs gesteld. We maken op een ambachtelijke manier een digitale rapportage op maat. Elk gebouw kent een eigen inspectie en een eigen onderhoudsplan. En de klanten stellen het oordeel van onze vakmensen op prijs.”

“De specialist in onderhoud is een ander type dakdekker. Dit zijn mensen die het dak rustig kunnen bekijken op details en kennis hebben van de staat van het dak. Waar schade kan ontstaan, schade repareert en de oorzaak van de schade kan achterhalen. We hebben daarvoor een man in ons bedrijf die nu ook weer iemand opleidt.”

Toekomst op het dak

Het onderhoudswerk zal de komende jaren een substantieel onderdeel van de orderportefeuille van Dankinnovator blijven uitmaken. “Er is behoefte aan ontzorgen van gebouweigena­ren en particuliere woningbezitters. Wel merk ik dat de aan-nemer bij overdracht van nieuwbouw het onderhoud onvol­doende aandacht geeft. En verenigingen van eigenaren schuiven het voor zich uit, terwijl het belangrijk is daarvoor elk jaar te reserveren. Bij diezelfde nieuwbouw constateer ik dat het dak vaak niet geschikt is voor toekomstige functies als groendak, energiedak of voor wateropvang. Wat wil de klant met het dak na verloop van tijd? Extra isolatiewaarden, andere functies, zoals een dakterras, zonnepanelen, een daktuin, groente verbouwen, een penthouse ? Helaas kan je niet zomaar iets veranderen, je kunt niet zomaar iets toevoegen zonder een gedegen onderzoek; nog mooier zou zijn als we nu al na zouden denken over het dak van de toekomst.”

Trots

Onlangs realiseerde Dakinnovator de renovatie van een groot dak van Funmania in Aalsmeer. Een speelparadijs voor de jeugd waarbij de buitenruimte en het dak ook worden benut. In samenspraak met Dakinnovator is op het houten dak de bestaande dakbedekking voorzien van extra isolatie waardoor de oude dakbedekking als dampremmer functioneert. Er is gekozen voor een lichte kunststof dakbedekking waarmee gewicht bespaard werd. Kinderen kunnen klauteren en klimmen op hoogte. Alle constructies gaan door het dak naar de vaste grond, zodat het dak haar lichte constructie kon blijven houden. Van Putten: “Een mooi project dat straks een vervolg zal krijgen. Er zullen nog een aantal van deze speelgelegenheden komen in Nederland, waaraan we ook weer mee zullen werken.”

Veiligheid

“Veel daken zijn nog niet te onderhouden vanuit het oogpunt van veiligheid. We adviseren onze klanten hoe ze veilig werken op het dak mogelijk kunnen maken. Helaas zijn er opdracht­gevers die daar geen oren naar hebben, die willen daar niet in investeren. Maar de oplossingen zijn er wel. We werken al jaren samen met de Nederlandse producent van valbe­schermingshulpmiddelen Eyecatcher. Want voor ons is veiligheid een belangrijke voorwaarde voordat we ons op een dak begeven. En de mannen van Dakinnovator gaan veel het dak op voor onderhoud in deze periode van het jaar. “Het is nu hoogtij voor onderhoudswerk. In onze planning ruimen we daar deze tijd van het jaar meer ruimte voor in.”