Zoeken

Roofs 2021-12-03 Verbinden

voorwoord

Het was niet te vergelijken met een bezoek aan de Frankfurter Buchmesse (ruim 2.000 stands), waar je zo drie dagen kan verdwalen in eindeloos veel hallen. Of een vijfdaagse bouwbeurs in Utrecht buiten coronatijd. Toch heb ik me op 11 november met Daken & Zaken met 75 deelnemende bedrijven twaalf uur lang prima vermaakt. Dat had ook te maken met de uitstekende locatie en de prima catering in Gorinchem. Maar ik heb vooral genoten van de vele gesprekken met standhouders en medebezoekers. Die waren bijna zonder uitzondering in uitstekende doen en hadden veel te melden.

Na ruim een jaar in functie als hoofdredacteur van Roofs kon ik tevens voor het eerst veel mensen uit de branche in levende lijve ontmoeten. In zo’n goed geluimde sfeer voelde dat als een warm bad. Wat ongetwijfeld meespeelde, waren de coronamaatregelen die als een dreigende onweerswolk boven het evenement hingen. Tot grote opluchting van organisatie, deelnemers en bezoekers ging het goed: de lucht klaarde op tijd op en Daken & Zaken kon zijn eerste editie beleven.

Het enige minpuntje was dat de bekendmaking van de verkiezing Dak van het Jaar voor Roofs en steilDAK te lijden had van matige geluidstechniek, maar dat kon de pret niet drukken. Een mooie villa te Nistelrode (Bogaerts Leidekkers & Loodgieters) won bij de hellende daken, Station Assen bij de platte daken. Nog meer mensen met een grote lach op hun gezicht.

Na afloop van de verkiezing raakte ik verzeild in een gesprek tussen medewerkers van Powerhouse Company, het architectenbureau dat Station Assen (mede) ontwierp en een accountmanager van ZinCo Benelux dat het groensysteem leverde. Je zag dat het een geanimeerde conversatie was, waarbij de architecten alle informatie over mogelijkheden van waterhuishouding op en rond gebouwen gretig absorbeerden. Als we bedenken dat dit bureau al veel nationale en internationale prijzen heeft binnengehaald en goed aan de weg timmert met duurzaamheid in hun projecten, hoe moet het dan zijn bij al die ontwerpers die nog niet (goed) bekend zijn met de mogelijkheden van en oplossingen voor daken.

Kennelijk is hier nog een wereld te winnen. Aan het begin van een bouwproces, op de tekentafels en in de ontwerpprogramma’s wordt immers beslist wat er allemaal mogelijk is op de daken. De maatschappelijke druk om de mogelijk­heden van de ‘vijfde gevel’ beter te benutten neemt toe. En de dakenbranche heeft alle instrumenten in huis om die mogelijkheden realiseerbaar te maken. Hierin ligt een schone taak voor media als Roofs om de verbinding tussen opdracht­gever en architect aan de ene zijde en de dakenbranche aan de andere zijde te versterken. Gelukkig zijn er heel wat architecten die daken op de agenda hebben staan, Marc Ibelings bijvoorbeeld, die in dit nummer aan het woord is. Volgend jaar zullen we hier in de kolommen van Roofs mee door gaan.

Ik wens iedereen vast het beste toe komend jaar, voorzichtig met corona en hopelijk tot weersziens op de feestavond in maart of de volgende editie van Daken & Zaken.

Tjerk van Duinen