Zoeken

Roofs 2021-12-06 Station Assen wint verkiezing Dak van het Jaar 2020

dak van het jaar 2020

Tijdens het succesvol verlopen DAKEN & ZAKEN op 11 november is Station Assen uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2020. Het station met zijn ­golvende houten kap bleek nipt de winnaar boven het dak met bomen op het Depot van Museum Boijmans van Beuningen, met een goede derde plaats voor Lorentz in Leiden. Station Assen heeft de uitverkiezing volgens de jury te danken aan hoge scores op alle aspecten waarlangs projecten worden afgemeten: gebruikte technieken, duurzaamheid, veiligheid, samenwerking en esthetiek.

Om met esthetiek te beginnen: met de golvende vorm is een elegante manier gevonden om met een dak twee stadsdelen met elkaar te verbinden. Deze eerste volledig houten kapconstructie over spoor (in Nederland), ontworpen door Powerhouse Company en De Zwarte Hond, is opgezet als een glazen huis met losse bakstenen paviljoens voor de stationsfuncties en een zwevend dak van hout. Twaalf stalen paraplukolommen tillen het driehoekige dak van 3.100 m2 tien meter boven het maaiveld.

Wat betreft gebruikte technieken werd de ingenieuze ­demontabele constructie van gelamineerde houten liggers gewaardeerd voor de knappe wijze waarop die in één keer in de uiteindelijke vorm ‘zakte’. Normaliter wordt zo’n constructie gemaakt met een hoofddraagconstructie en subliggers, dit dak is in één keer aangelegd, waar nodig met tijdelijke ondersteuning. Na het weghalen van die onder­steuning is het grid precies in de gewenste vorm uitgezakt. Een complexe techniek die door de constructeur en de houtleverancier is uitgewerkt. Op de constructie is vervolgens een dak met lichtstraten, infiltratiekratten en sedum aangelegd.

Samenwerking en veiligheid gingen bij de bouw van het station hand in hand. Er werd grotendeels gewerkt bij en over werkende sporen, en om daar constant in veilige omstandigheden te werken, vergt veel van de samenwerking tussen een groot aantal partijen.

Ook op het aspect duurzaamheid scoort Station Assen hoog. De houten constructie is volledig demontabel en de vrijstaan­de constructie maakt toekomstige aanpassingen in het stationsgebouw mogelijk. Lichtstraten zorgen voor royale daglichttoetreding, sedum voor een stukje groen en biodiversiteit.

Al met al voldoende aanleidingen voor de jury om Station Assen te belonen met de eerste prijs. De redactie van Roofs feliciteert alle deelnemers van harte met de uitverkiezing. In maart 2022 hopen wij weer op de gebruikelijke manier een prijsuitreiking te kunnen organiseren in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Daar zullen dan alweer de winnaars van Dak van het Jaar 2021 bekend worden gemaakt en tevens de Dakenvrouw en/of Dakenman van het Jaar 2021.

De jury bestond uit Ton Berlee (eigenaar ComfortHome), Albert-Jan Kerssen (vestigingsmanager id verde Advies), Otto Kettlitz (directeur Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies), Marco de Kok (Technical Manager Building Low & Bonar) en Paul van Roosmalen (Programmamanager Multifunctionele daken Gemeente Rotterdam). ?

Station Assen

 • Opdrachtgever: Prorail
 • Ontwerp: Powerhouse Company en De Zwarte Hond
 • Hoofdaannemer: Hegeman Bouw & Infra
 • Hoofdconstructeur: Breed Integrated Design
 • Constructeur houtconstructie: Miebach Ingenieurbüro (D)
 • Adviseur brandveiligheid: Munnik Brandadvies
 • Houtbouw: Heko Spanten
 • Staalbouw: Broeze Nijverdal
 • Kunststof dak: Licotec Daklicht
 • Dakdekker: Rudde Dakbedekkingen
 • Sedumdak: Farwick Groenspecialisten
 • Drainage sedumdak: Zinco Benelux