Zoeken

Roofs 2021-12-53 Gelijk hebben en gelijk krijgen

theo talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Dat mensen gelijk willen hebben, is niet alleen van deze tijd, al lijkt het er wel op. Waar we voorheen niet wegliepen voor een discussie, bekruipt mij steeds vaker het gevoel dat verschillen van mening een teken van zwakte is of de start van een ruzie. Ook bij de reacties op een afwijkende mening gaat het volume regelmatig naar een bedenkelijk niveau en wordt “dat kun je nu wel zeggen, maar volgens mij…” ingeruild voor “eikel, hoe kan je dat nu zeggen, je hebt er totaal geen verstand van.”

Wil je jouw gelijk halen, dan zal je allereerst de feiten op een rijtje moeten hebben. Het dossier moet kloppen en je moet zeker weten dat de ‘feiten’ niet alleen in jouw hoofd bestaan. Liefst zijn ze (ooit) door de andere partij op papier gezet of bevestigd. Vooral dat laatste maakt jouw zaak een stuk sterker. Maar weet wel dat gelijk hebben en gelijk krijgen in het zakelijke leven twee verschillende dingen kunnen zijn. Zeker ook in de bouw geldt dit, waar gelijk halen al heel snel de verhoudingen op scherp zet.

In de bouw moet je jezelf soms afvragen: waarom wil ik mijn gelijk halen? Moet ik het hard spelen of is water bij de wijn doen misschien verstandiger? Gelijk halen kan langdurige relaties op het spel zetten en is dat het waard? Natuurlijk, een feit is een feit, daar kan niemand omheen, dus in zo’n geval heb je altijd het gelijk aan jouw zijde. Maar vaak ligt het wat gevoeliger en zijn het meer interpretaties van de toestand dan alleen de kale feiten. Op zo’n moment zal je moeten kiezen of je op je strepen gaat staan of niet. Zijn jouw principes zo hard als staal of worden ze – net als in de Nederlandse politiek – vloeibaar als dat vandaag beter is. Want laten we eerlijk zijn, van principes kan de schoorsteen niet roken.

Gaat het om beperkte kosten die je gerust kan hebben of is het domweg onredelijk als wordt verwacht dat jouw organisatie de kosten draagt? Is een uitgesproken gelijk van de ander en een ‘laat de kosten maar zitten’ van jou de oplossing? Steeds weer zullen commerciële belangen ten grondslag liggen aan de beslissingen die worden genomen. Soms is het ouderwetse geven en nemen een spel dat moet worden gespeeld om zo allebei een beetje gelijk te krijgen. Want hoe graag we het ook willen, van gelijkheid in een relatie tussen hoofdaannemer/opdrachtgever en onderaannemer is zelden sprake.

Het is zó belangrijk dat we leren luisteren naar elkaar en naar elkaars standpunten en argumenten. We hoeven niet altijd gelijk te hebben en kunnen niet altijd gelijk krijgen. Soms valt ons gelijk in het niet van het groter geheel en moeten we dat accepteren en daar misschien wel ons voordeel mee doen. Maar alleen als je hebt leren discussiëren, kan je leven met ‘we zijn het eens dat we het oneens zijn’, anders verzandt ieder verschil van mening in een welles-en-nietesdiscussie.

Daarom is het jammer dat er zo weinig aandacht in het Nederlandse onderwijs is voor discussiëren en argumenteren, luisteren naar een andermans argumenten en wat de dynamiek van een groep is. Maar ook dat een afwijkende gedachte van de één niet een persoonlijke aanval is op de ander. Ik weet nog goed dat ik op de HTS voor Nederlands het boek Zindelijk Denken van Prof.Dr. A.F.G. van Hoesel moest aanschaffen. Wat ik toen dacht lag in de trant van: waar gaat dat over, wat een onzin en wat moet ik daar mee in de bouw? Veel meer dan ik toen had kunnen vermoeden dus. De algemene kennis over hoe een gesprek aan te gaan bleek in het latere leven goud waard te zijn.

Theo Wiekeraad