Zoeken

Roofs 2021-12-54 Waterdichte aansluitingen, ook op koude en natte daken

Productontwikkeling

Werken met open vuur op het dak is met de NEN 6050 aan strenge richtlijnen gebonden. Desondanks vinden verzekeraars het risico van brand bij open vuur zo groot dat verzekeringspremies vrijwel onbetaalbaar zijn. Maar zonder open vuur is, zeker in koude en vochtige jaargetijden, vrijwel geen bitumineus dak te maken. En zelfklevende dakbanen hebben op een natte en koude ondergrond vaak een probleem met de hechting. Ook contactlijmen werken niet goed meer. Verwerking is daardoor niet het hele jaar mogelijk.

Reden voor Sjoerd Wildschut van Wildschut Dakbedekkingen om bij BMI Icopal aan te kloppen voor een oplossing. Vervolgens werd gezamenlijk een nieuw product ontwikkeld: Universal Perfect Fix, een stalen hechtingsplaat, voorzien van een speciale coating, die het mogelijk maakt Icopal Universal dakbanen ook onder winterse omstandigheden te verwerken.

“Verlijmen en föhnen kan eigenlijk alleen op een droge ondergrond”, legt Sjoerd Wildschut, directeur van Wildschut Dakbedekkingen uit. “Zonder open vuur kunnen we in koude en vochtige jaargetijden vrijwel geen bitumineus dak maken en stellen veel dakdekkers dat soort werkzaamheden uit tot het voorjaar. Daar moest dus een oplossing voor komen. Daarom heb ik nu drie jaar geleden contact opgenomen met BMI Icopal.”

Brainstormen

“Wildschut heeft toen deze trein in gang gezet”, vervolgt Marc van de Craats, Technisch manager Waterproofing Nederland bij BMI Icopal. “We zijn toen begonnen met brainstormen. Toevallig had Vebidak een paar maanden later bijna alle fabrikanten uitgenodigd en daar kwam de-zelfde ‘brandende’ vraag naar voren: NEN 6050, verhoogde verzekeringspremies en als het fout gaat is de dakdekker de klos of gaat zelfs failliet. ‘Jullie moeten wat verzinnen!’. Ik heb toen aangegeven dat voor iedereen geldt: het is heel moeilijk een zelfklevende dakbaan te ontwikkelen die met kou en vocht en zonder plooi- en blaasvorming aan te brengen is. En al worden lijmen steeds milieuvriendelijker, de eisen blijven vooral in Nederland streng.”

Foliestaalplaat

Tijdens de brainsstormsessies ontstond een idee dat geba­seerd was op de bekende foliestaalplaten die gebruikt worden bij kunststof daksystemen. Wildschut: “Deze worden toegepast voor de versteviging van dakranden, dakover­gangen en bij opstandstroken en worden mechanisch beves-tigd. Zouden we deze kunnen voorzien van een speciale coating die een sterke verbinding met Icopal Universal aangaat bij het föhnen, dan zouden we, zonder open vuur, waterdichte aansluitingen kunnen maken. Ook op koude en natte ondergronden.”

Verwerken zonder open vuur

Bij BMI Icopal ging Koen Geloudemans, Sales Manager Waterproofing Nederland, samen met Marc van de Craats en de onderzoeksafdeling op zoek naar de juiste coating voor de hechtingsplaten. Er zijn, samen met Wildschut Dakbedekkingen, diverse coatings getest, net zolang tot de juiste coating gevonden werd. “We zijn nu zover dat we de hechtingsplaten op de markt brengen en dus officieel introduceren”, meldt Van de Craats.

Voorgevormde profielen

Universal Perfect Fix bestaat uit een stalen plaat van 0,6 mm die aan één zijde voorzien is van een speciale coating van 0,8 mm. De panelen zijn in diverse voorgevormde profielen leverbaar en kunnen door het dakdekkersbedrijf zelf verder worden bewerkt. De panelen zijn uv-bestendig en gaan minstens net zolang mee als de dakbedekking. Iedere dakdekker kan nu in elk jaargetijde Icopal Universal dakbanen, zonder open vuur, probleemloos verwerken.

Brede toepassingsmogelijkheden

De Universal Perfect Fix panelen zijn verkrijgbaar als fixatieprofiel om Icopal Universal dakbanen duurzaam in dakranden aan te brengen. Detailoplossingen zoals bij dakranden, dakovergangen en opstandstroken zijn eenvoudig uitvoerbaar door gebruik te maken van de voorgevormde profielen. Waar maatwerk nodig is, kunnen hele panelen van 2 X 1 meter worden gebruikt die door het dakdekkersbedrijf in de juiste vorm worden gezet. De Universal Perfect Fix wordt mechanisch met behulp van schroeven op de ondergrond bevestigd. Vervolgens wordt de Icopal Universal dakbaan met hete lucht op de Perfect Fix gelast.