Zoeken

Roofs 2021-12-56 "Duurzaamheid zit in ons DNA"

Aan tafel met… edwin van dijk

In deze rubriek laat Roofs markante personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.

Nolanda Klunder

Edwin van Dijk is directeur en mede-eigenaar van SealEco BV, leverancier en producent van EPDM- rubberfolies voor daken, gevels en vijvers. Met het vijfentwintigjarig jubileum van SealEco BV in het vooruitzicht én een verhuizing naar een gloednieuw pand is het een goed moment om met hem aan tafel te gaan zitten.

Gestart als dakdekker

Van Dijk heeft veertig jaar ervaring in de dakenbranche, vertelt hij: “Toen ik veertien, vijftien jaar was, kwam ik in aanraking met het dakdekkersvak. Mijn zwager was dakdekker en ik ging met hem mee als vakantiekracht op zaterdagen en in de vakanties. Het was mijn plan om na de middelbare school naar de sportacademie te gaan, maar ik heb gekozen om eerst de militaire dienst te vervullen en daarna ben ik meteen gaan werken bij een goede bekende die zijn eigen dakdekkersbedrijf had opgericht. Die sportacademie liet ik maar zitten; op het dak ben je elke dag aan het sporten. Maar mijn ambities reikten na een paar jaar toch verder. Ik deed diverse avondcursussen en kon aan de slag als technisch adviseur, uitvoerder en later sales manager. Toen zag ik in 1998 een aantrekkelijke vacature bij EPDM Systems.”

Dat betekende voor hem de overstap naar de EPDM-branche. “Vanwege mijn praktijkervaring begreep ik de praktische eigenschappen van EPDM: de rollen zijn lichter en je kunt het sneller installeren, win-win voor dakdekker en dakdekkersbedrijf.” EPDM heeft hem sindsdien nooit meer losgelaten. Hij is elf jaar voorzitter geweest van branchevereniging VESP (2008-2019). “Ook de markt kreeg steeds meer oog voor de voordelen van EPDM, zoals de lange levensduur, lage milieubelasting en het feit dat je de membranen op maat kunt maken. In die periode groeide het marktaandeel van 7% naar 22%.”

Van EPDM Systems naar SealEco

Toen Van Dijk bij EPDM Systems begon, was het bedrijf net een jaar oud. “Ik startte als eerste werknemer. We groeiden snel. Ik verhuisde na een paar jaar met mijn gezin vanuit de Randstad naar Lemelerveld en werd mede-aandeelhouder. Toen mijn compagnon in 2016 wilde stoppen, stond ik voor de keus of ik zelf zijn aandelen wilde overnemen of een nieuwe partner zou gaan zoeken. Op de EPDM-markt waren veel overnames geweest, met als gevolg dat wij een kleine speler zouden blijven temidden van steeds meer grote bedrijven. Daarom benaderde ik het Zweedse SealEco AB met de vraag of we samen de aandelen zouden kunnen overnemen. Dat gebeurde: begin 2017 heb ik samen met SealEco AB de aandelen van mijn toenmalige compagnon overgenomen. Dat was een belangrijke stap vooruit. Met name door de naamswijziging van EPDM Systems naar SealEco (wat wel wat voeten in aarde heeft gehad) konden we ons profileren als EPDM-producent in de markt in plaats van distributeur. Daarmee werden we ook interessant voor de grote partijen.”

Het Nederlandse SealEco BV is onderdeel van SealEco AB in Zweden. Het geheel valt onder de Nordic Waterproofing Group, een investeringsmaatschappij die beursgenoteerd is aan de Nasdaq in Stockholm. Van Dijk heeft de sportacademie niet gedaan, maar bedrijft inmiddels wel topsport als ondernemer: hij is Managing Director van SealEco BV en lid van het mana­gementteam van SealEco AB; daarbij is hij ook verantwoordelijk voor de marketing en de inkoop van alle accessoires voor de gehele SealEco Groep en nauw betrokken bij productontwikkeling.

Duurzaamheid

“Productontwikkeling is boeiend”, zegt Van Dijk. “Onze slogan is We Make waterproofing easy. Easy betekent voor ons niet alleen simpel en snel, maar vooral ook duurzaam. Concreet houdt dat in dat we de veelvoud aan systemen en lijmen willen beperken. De neiging bestaat om steeds nieuwe producten te ontwikkelen, maar wij verbeteren liever de bestaande. Uiteraard heb ik het grote voordeel dat ik zelf op het dak heb gestaan.” Ontwikkeling is er op veel vlakken. “Neem bijvoorbeeld onze Prelasti-producten: hierbij maken wij membranen voor daken, gevels en vijvers compleet op maat in zowel twee als drie dimensies. Alle naden zijn al in de fabriek gevulkaniseerd, dus je hebt veel minder risico’s op locatie. Ideaal voor prefab bouwen, dat een enorme groei doormaakt.” Veel productontwikkeling hangt samen met duurzaamheid, vertelt Van Dijk. “Duurzaamheid zit in ons DNA. Met passie werken wij aan het reduceren van onze impact op het milieu door het ontwikkelen en aanbieden van milieuvriendelijke, verantwoorde en duurzame producten. Zo hebben we recent onze Prelasti Green geïntroduceerd, dat voor 42% bestaat uit gerecyclede materialen en hebben we een recyclebaar drukvat geïntroduceerd voor verspuitbare lijmen. Deze stalen drukvaten waren voorheen na gebruik oud ijzer, maar kunnen nu worden ingenomen en hergebruikt.”

Nieuwe huisvesting

Ook bij de bouw van het nieuwe pand is duurzaamheid een belangrijk principe geweest. Zo is het pand gasloos en is het kantoorgedeelte volledig energieneutraal. “De verhuizing was noodzakelijk omdat we zo hard groeiden. We huurden in het verleden twee extra panden. Dat onze 37 medewerkers verspreid zaten over drie panden, was natuurlijk helemaal niet efficiënt. Daarom hebben we drie jaar geleden besloten tot volledige nieuwbouw op een nieuwe plek, driehonderd meter verderop. We hebben besloten zelf te bouwen, een unicum in de geschiedenis van de Nordic Waterproofing Group, dat vooral in bedrijven investeert en niet in stenen. We namen een architect in de arm. Die maakte niet alleen het ontwerp, maar dacht ook mee over processen, logistiek en de routing om het meest efficiënte gebouw voor ons te ontwerpen. Op de productie-afdeling en het magazijn ligt een duurzaam, demontabel dak, van een Prelasti EPDM-membraan dat mechanisch is bevestigd door middel van het thermobond inductiesysteem zonder dat de dakbanen geperfo­reerd hoefden te worden. Je kunt de membranen in de toekomst door verwarming weer demonteren en hergebruiken. Op het kantoor ligt Prelasti Green, dat losliggend is aangebracht en voorzien van ballast zodat het ook demontabel is.” Deze maand verhuist SealEco: “De kerstborrel zal plaats­vinden in ons nieuwe pand!”