Zoeken

Roofs 2022-01-46 25-jarige jubileum straks onder één (EPDM)dak

Special Kunststof dakbedekkingen

Voor SealEco begint het jaar goed. De producent en leverancier van EPDM rubberfolies voor daken, goten, gevels en vijvers is verhuisd naar het nieuwe gebouw aan de Handelsweg 45 in Lemelerveld. Met een totaal vloeroppervlak voor productie en magazijn van 3.900 m2 en 800 m2 kantoorruimte incl. trainingscentrum en kantine, heeft SealEco weer de ruimte om efficiënt te functioneren en ook verder te groeien.

In april bestaat SealEco 25 jaar. “Dan hopen we meteen ook een feestje te kunnen bouwen voor deze schitterende nieuwbouw”, vertelt Sales Director Ron Laurentzen. “Het is in elk geval een enorme vooruitgang in vergelijking met de oude situatie waarin we met bijna veertig mensen verspreid werkten over drie locaties. In december hebben we de voorraden verplaatst en is iedereen verhuisd, de eerste week van januari zijn we hier gestart met werken.”

Representatief

De nieuwbouw was niet alleen noodzakelijk om efficiënter te kunnen werken, door de sterk gegroeide vraag naar EPDM-producten is de Nederlandse vestiging van SealEco de laatste jaren mee ontwikkeld. “Dan is een passend kantoor met bedrijfshal wel zo prettig”, vervolgt Laurentzen. “Het kantoor telt drie lagen en is representatief afgewerkt met licht gekleurd baksteen en hout. Binnen beschikken we over vrij indeelbare kantoorvleugels aan weerszijden van de centrale hal. De bedrijfshal is 4.000 m2 en ruim tien meter hoog en heeft een vrije overspanning van maar liefst 40 meter. Een perfecte plek om EPDM-kleden te assembleren.”

Zelf bouwen

Het Nederlandse SealEco BV is onderdeel van SealEco AB in Zweden. Het geheel valt onder de Nordic Waterproofing Group, een investeringsmaatschappij die genoteerd is aan de Nasdaq-beurs in Stockholm. Directeur Edwin van Dijk vertelde onlangs in Roofs het bijzondere van deze nieuwbouw: “We hebben besloten zelf te bouwen, een unicum in de geschiedenis van de Nordic Waterproofing Group, dat vooral in bedrijven investeert en niet in stenen. We namen The Citadel Company als architect in de arm. Die maakte niet alleen het ontwerp maar dacht ook mee over processen, logistiek en de routing om het meest efficiënte gebouw voor ons te ontwerpen.” De nieuwbouw is gerealiseerd door HEUTBOUW uit Genemuiden, dat een jaar geleden het honderdjarige bestaan vierde en sindsdien het predicaat Koninklijk draagt.

Duurzaam

Op het gebied van duurzaamheid slaat deze nieuwe huisvesting een goed figuur. Het pand is gasloos en het kantoorgedeelte volledig energieneutraal. Laurentzen: “Op het dak van het kantoor liggen honderd zonne­panelen met ruim voldoende vermogen om de zes warm­tepompen en alle elektrische installaties te voeden. Zowel het kantoor als de bedrijfshal hebben vloerverwarming. Uiteraard is de hele nieuwbouw uitgevoerd met ledverlichting. De kantoren hebben bovendien veel glas en dat zorgt voor veel daglichttoetreding op de werkplekken.”

Investeringsaftrek

Uiteraard is voor het waterdicht maken van de daken gekozen voor de duurzame systemen van SealEco. Laurentzen: “Serco Dakspecialisten heeft het 3.900 m2 grote dak van de hal voorzien van ons Guardian thermobond inductiesysteem in combinatie met de Prelasti FR EPDM. De ongeveer tien membranen zijn door middel van het thermobond inductiesysteem mechanisch bevestigd op de onderconstructie. Dit systeem is op dezelfde wijze ook weer te onthechten en nog steeds het enige systeem dat in aanmerking komt voor de MIA/VAMIL-regeling, een investeringsaftrek voor de opdrachtgever.”

Kantoordak

Die vlieger ging niet op voor het kantoordak. “Daar liggen zonnepanelen op rubbergranulaat dragers”, zegt Laurentzen. “We hebben gekozen voor een losgelegd membraan Prelasti Green uit één stuk met ballast van grind. Prelasti Green bestaat uit 42% gerecycled rubber. Dat is volledig demontabel en duurzaam. Het nadeel is dat geballaste systemen door de producenten EPDM nog niet zijn aangedragen voor de MIA VAMIL-subsidie. Overigens is het dak van de hal toegankelijk vanuit de tweede kantoorver­dieping. We hebben op de hal in witte grote letters de naam SEALECO aangebracht in de afmetingen 5 bij 27 meter. Een showroom van 3.900 m2”, besluit Laurentzen tevreden. ?

  • Hoofdaannemer: HEUTBOUW, Genemuiden
  • Ontwerp & projectmanagement: The Citadel Company, Ommen
  • E- en W-installaties: Geissler installatietechniek
  • Dakdekker: Serco Dakspecialisten, Lemelerveld
  • Dakveiligheid: Eurosafe Solutions