Roofs 2022-01-52 "Voor water- en luchtdichting is EPDM perfect zoals het is"
Special Kunststof dakbedekkingen
Carlisle Construction Materials BV (CCM Europe) neemt in de Nederlandse EPDM-branche een bijzondere plaats in: het is de enige producent van een kunststof dakafdichting in Nederland. “Aan EPDM hoeven we niets te veranderen, innovatie zoeken we in nieuwe toepassingen”, zegt Benno Nijenhuis van CCM Europe.
Nolanda Klunder
Carlisle Construction Materials Europe is onderdeel van de Amerikaanse holding Carlisle Companies Inc. Dat beursgenoteerde bedrijf heeft drie divisies: Construction Materials , Interconnect Technologies en Fluid Technologies. Tot de eerstgenoemde divisie behoort Carlisle Construction Materials Europe.
Europese Footprint
Marktleider CCM Europe is actief in heel Europa. Benno Nijenhuis, Senior Marketing Manager van CCM Europe, vertelt: “Carlisle Companies wilde een footprint in Europa en nam daartoe in 2012 de EPDM-merken HERTALAN® en RESITRIX® over. Daarna groeide CCM Europe verder door de integratie van HARDCAST® in Weesp en de overname van het Engelse ARBO® Sealants. In Nederland produceren we de merken HERTALAN®, ECOLAN® en HARDCAST®. De sealants van ARBO® worden in Engeland en RESITRIX® wordt in Duitsland geproduceerd.”
Enige producent in Nederland
Daarmee is CCM Europe de enige kunststofproducent in Nederland. Nijenhuis: “Wij zijn de enige EPDM-producent in Nederland en behoren nog tot de traditionele maakindustrie. Wij maken van grondstoffen een eindproduct. Dat betekent dat wij eerst een mengproces hebben waarin de grondstoffen (EPDM, roet, vulstoffen, zwavel en overige) tot plastomeer compound gemengd worden. Van deze compound maken wij meerdere eindproducten, zoals plaatmateriaal, profielen en biogas-afdichtingen. Maar onze core business is het produceren van EPDM-folie. De plastomeer compound wordt daartoe op vorm geëxtrudeerd en gevulkaniseerd. Na dit proces spreken we dan over een elastomeer. Dat elastomeer is gereed voor verdere bewerkingen. We kunnen het opsnijden in losse rollen, lamineren met een zelfklevende laag of lassen tot grote membranen. Dat laatste gebeurt in onze productievestiging in Roemenië, waar we meerdere membraantafels tot onze beschikking hebben. Door het lassen krijgen de verbindingen dezelfde eigenschappen als het folie zelf.” Dit kan in 2D, maar ook in 3D, voor zwemvijvers en luchtdichting van kieropeningen. Nijenhuis: “Hierbij geef je de membranen de wenselijke 3D vorm, dus je brengt bijvoorbeeld de wanden voor zwemvijvers of hoeken voor plaatsing bij stelkozijnen al aan. EPDM is een echt multifunctioneel product met geschikte toepassingen voor de gehele gebouwschil, niet enkel het dak.”
Innovatie
De Nederlandse vestiging van CCM Europe heeft een eigen Research & Development-afdeling. “Daar zijn we continu bezig met het testen en doorontwikkelen van onze producten. We leveren binnen geheel Europa, waarbij elk land zijn eigen eisen stelt” zegt Nijenhuis. “Daarnaast werken we aan innovatie. De eigenschappen van EPDM zijn al vijftig jaar hetzelfde, maar de markt verandert. Innovatie betekent voor ons dus niet dat we het product ‘EPDM’ veranderen, maar dat we actief aansluiten bij de huidige duurzame trends en ontwikkelingen.”
Een innovatie is bijvoorbeeld de zelfklevende HETRALAN® EASY STICK GS voor afdichting van gootconstructies en kier- en constructie-openingen. De EASY STICK GS combineert de eigenschappen van een (gewapende) EPDM met een kleeflaag uit BUTYL, vertelt Nijenhuis. “We gebruiken in Nederland veel zink voor goten. Zink is een grondstof die onder druk staat en in de toekomst beperkt beschikbaar zal zijn. EPDM is een perfect alternatief voor de gootafdichting. Maar ook de luchtdichting kan met een EASY STICK GS gerealiseerd worden. De combinatie van EPDM en BUTYL levert een zogenoemde ?-waarde van meer dan 170.000. Een ander voorbeeld is de HERTALAN® EASY WELD GS, een gewapende EPDM dakbaan met een thermoplastische lasstrook. EPDM (als elastomeer) is niet plastisch, maar je kunt wel een laag aanbrengen met plastische eigenschappen. Hierdoor kan vervolgens met hete lucht de waterdichtende verbinding aangebracht worden. Sinds de jaren ‘80 maken we als CCM ook ons RESITRIX® assortiment: dakbanen bestaande uit een EPDM toplaag met een onderlaag van hoogpolymeer SBS bitumen. Een unieke combinatie die het mogelijk maakt dat een vrij ‘traditioneel geschoolde’ verwerker eenvoudig de overstap kan maken naar het aanbrengen van EPDM daksystemen. De verwerking toont veel overeenkomsten, alleen EPDM wordt nooit met open vuur aangebracht. De naadverbindingen gaan met hete lucht. RESITRIX® is daarmee wereldwijd een uniek product.”
Duurzaamheid
“Ook met het oog op duurzaamheid hoeven we niets te veranderen aan ons product. EPDM scoort heel goed in termen van de LCA (Levenscyclusanalyse). Wij zijn veel betrokken bij duurzaamheidsplatforms. De valkuil die men daar heeft, is dat stappen worden overgeslagen. Het liefst gaat men van een bitumen product direct naar een bio-based product. Dat gaat niet en in feite is EPDM de oplossing hier. We moeten hier niet altijd de wens hebben om iets nieuws te willen bedenken. In theorie zouden wij een bio-based EPDM afdichting kunnen maken. Er zijn voor alle grondstoffen wel alternatieven te vinden, maar dat wil niet zeggen dat je een afdichtingsproduct kunt produceren dat aan alle bouwregel- en wetgeving voldoet. We hebben dan van doen met veel factoren zoals certificering, brandklassen, levensduur en mechanische sterktes. Je kunt niet zomaar de samenstelling van je product veranderen, dat heeft heel veel voeten in de aarde.”
Een belangrijke eigenschap van EPDM is dat het circulair is. Die mogelijkheid wordt nog beter door plaatsing met inductie. Nijenhuis licht toe: “Het voordeel daarvan is dat grote membranen mechanisch bevestigd kunnen worden zonder doorboord te worden. Het is inmiddels alweer jaren geleden dat wij als CCM Europe een coating hebben ontwikkeld die op de drukverdeelplaat (DVP) is aangebracht. Hoe simpel dit ook lijkt, het heeft er wel voor gezorgd dat naast PVC en TPO ook onze EPDM geschikt is gemaakt voor deze wijze van bevestiging. Bij inductie plaats je de DVP’s met deze speciale plastische coating op het dak. Daaroverheen leg je het membraan. Vervolgens plaats je een inductie-apparaat op de plek waar een DVP ligt. Dit apparaat geeft een magnetische straling, waardoor de DVP warm wordt en de coating plastisch. Er ontstaat vervolgens een duurzame hechting met de EPDM. Het mooie hiervan is dat je de hechting met een vergelijkbaar procedé weer los kunt maken, waarna het membraan gebruikt kan worden in een andere toepassing of op een ander dak, of – beter nog – gedevulkaniseerd kan worden. Bij devulkanisatie wordt het elastomeer weer een plastomeer, dat verwerkt kan worden tot nieuwe EPDM. Vanuit de Rijksoverheid zijn er regelingen waarbij de opdrachtgever een fiscale tegemoetkoming kan krijgen voor dit systeem, de Mia/Vamil.”
Gehele gebouwschil
Nijenhuis: “Een van de ambities van CCM Europe is de verdere integratie van dak en gevel, dus de volledige water- en luchtdichting. We maken de hele gebouwschil lucht- en waterdicht, van fundament tot en met dak. Daarvoor leveren we al complete systemen en dat assortiment zal alleen maar groeien. We hebben veel bouwfysische en bouwkundige kennis in huis en het delen van die kennis zit diep in ons DNA. We zijn er voor alle betrokken partijen, van gebouweigenaar tot en met de verwerkers. We adviseren de eerste en begeleiden de laatste bij goede verwerking van onze producten: we zijn aanwezig bij werkzaamheden indien nodig, leiden de verwerkers op en kunnen helpen bij vragen.”
“Carlisle Construction Materials BV is een mooi Nederlands bedrijf, dat een belangrijke bijdrage levert aan de bouwindustrie in Nederland”, besluit Nijenhuis. “Of het nou door duurzaamheidsinitiatieven als de Green Deal of industriële ontwikkelingen als modulair bouwen komt, in de bouw is altijd vernieuwing. Daar spelen wij met ons assortiment op in. Elk gebouw heeft water- en luchtdichting nodig en daarvoor is EPDM perfect zoals het is.”