Zoeken

Roofs 2022-01-56 Ultradunne PVC baan wint Rethink Award

Special Kunststof dakbedekkingen

Luierfabrikant Drylock Technologies is een familiebedrijf, maar tegelijk ook een multinational die producten voor persoonlijke hygiëne maakt. Voor het 8.000 m² grote dak van hun nieuwe fabriek in werelderfgoedstad Segovia heeft het bedrijf gekozen voor de RENOLIT ALKORPLAN Smart F dakbaan voor mechanische bevestiging. Een keuze die is ingegeven door duurzaamheid en lagere milieu-impact.

Ook chocoladeproducent Simón Coll in Barcelona, eigenaar van het befaamde chocolademerk Amatller, was overtuigd van deze dakbaan. De verwerking van chocolade vraagt een binnentemperatuur die het hele jaar door stabiel is en daarvoor leek de ultradunne dakbaan ook de ideale oplossing. Minder opwarming in het gebouw betekent minder kosten voor koeling en bijgevolg minder CO2-uitstoot. Niet alleen landen met een warm klimaat hebben baat bij een duurzame cool colour dakbedekking. Ook het Nederlandse bedrijf Koops Verhuisgroep bijvoor­beeld denkt milieubewust en viel voor deze slimme dakbaan voor hun 2.400 m² grote opslaghal. En ook de bewoners van een huis in Stadskanaal, die deze energie-efficiënte dakbaan slim combineerden met zonnepanelen.

Meer met minder

Waarin steekt nu het grote voordeel van deze innovatieve kunststof dakbaan? RENOLIT ALKORPLAN Smart werd speciaal ontwikkeld met het oog op duurzaamheid. Met een dikte van slechts 1,2 mm is deze ultradunne dakbaan koploper in duurzaamheid, omdat er minder grondstoffen nodig zijn voor een betere kwaliteit en bijgevolg langere levensduur in vergelijking met een standaard dakbaan. Op het einde van de levenscyclus is de dakbaan volledig recycleerbaar en kan herverwerkt worden tot nieuwe materialen. Op en top circulair. Renolit beschikt in haar productie-­eenheid in Barcelona over een eigen recyclingunit voor het herwerken van producten uit de hele Renolit-groep, een initiatief van “Renolit goes Circular” om de milieu-impact van kunststoffen te verminderen.

Solar Shield

De RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan heeft nog meer pluspunten. De dakbaan is namelijk voorzien van een speciaal ontwikkelde toplaag, die de dakbaan beschermt tegen uv-straling, de zogenaamde Solar Shield technologie. Uv-straling is dé grote boosdoener voor de veroudering van PVC-P dakbanen. Dankzij deze toplaag wordt de veroudering afgeremd, blijft de kwaliteit behouden en gaat de dakbaan heel wat langer mee. Speciale pigmenten in deze revolutionaire Solar Shield zorgen trouwens ook voor een extra hoge reflectie van zonnestralen. RENOLIT ALKORPLAN Smart in cool grey of cool ivory scoort daardoor tot 48% beter op het gebied van UV-reflectie en emissievermogen dan gewone gekleurde dakbanen. Het dak én het onderliggende gebouw blijven koel, waardoor er minder airconditioning en dus energie nodig is. Op die manier gaat RENOLIT ALKORPLAN Smart ook de strijd aan tegen het hitte-eilandeneffect in steden. Wanneer zo’n hoog reflecterende dakbaan ook nog gecombineerd wordt met zonnepanelen, levert de reflectie bovendien extra rendement van de panelen. Dit alles illustreert dat ook het milieu baat heeft bij de RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan.

Meer zuurstof

Vanuit ecologisch bewustzijn ging RENOLIT ALKORPLAN zelfs nog een stap verder en lanceerde de Smart³-campagne. Smart³ is een speciale actie waarbij per drie aangekochte rollen van de RENOLIT ALKORPLAN Smart dakbaan een boom wordt aangeplant. Op die manier wil de producent de ecologische voetafdruk van RENOLIT ALKORPLAN Smart – hoe minimaal die ook is – zoveel mogelijk compenseren. Een bijkomende geste naar het milieu toe. Bomen halen CO2 uit de lucht - maar liefst 400 kg op een levensduur van 10 jaar -, ze leveren zuurstof en zijn belangrijk om de klimaat­opwarming tegen te gaan. Zo werden er bijvoorbeeld dankzij het project van de Koops Verhuisgroep in Assen 17 bomen geplant en maar liefst 6.825 kg CO2-uitstoot gecompenseerd. Voor elk Smart³ project krijgt elke gebouweigenaar hiervan een persoonlijk certificaat overhandigd. Bovendien kan het volledige groeiproces van de aangeplante bomen op de voet gevolgd worden op www.renolit.com/roofing/smart³, want elke geplante Smart³-boom wordt geografisch geloka­liseerd en gefotografeerd. RENOLIT ALKORPLAN-partner Treedom is momenteel de enige website waarop mensen en bedrijven op afstand bomen kunnen planten en deze online kunnen volgen, een mooi initiatief waarmee ze ook rechtstreeks lokale boeren over de hele wereld financieel steunen. Dit alles zorgt ervoor dat de energie-efficiënte en duurzame Smart dakbaan voldoet aan duurzaamheidslabels voor gebouwen als BREEAM, LEED en VERDE.

Rethink Award

RENOLIT ALKORPLAN Smart won eerder dit jaar de Rethink Award. Deze prestigieuze prijs, een initiatief voor leden van de Federatie NRK en PlasticsEurope Nederland, werd in het leven geroepen om innovatieve producten of initiatieven te promoten die bijdragen tot duurzaamheid, lagere CO2-uitstoot en circulaire economie. Met zijn slimme innovatie die niet enkel energie bespaart maar tegelijkertijd ook duurzame energie produceert scoort RENOLIT ALKORPLAN op alle vlakken. Minder grondstoffen, minder energie én een ongeëvenaarde levensduur.