Zoeken

Roofs 2022-01-60 Groendaken verbeteren de leefomgeving

groendaken

Voor de Noord Boulevard in Scheveningen ontwierp Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn, in opdracht van Hommerson, een parkeergarage met winkel- en horeca-units. Het 12.400 m2 dak werd voorzien van een groendak dat volledig opgaat in het duinlandschap. “Het project ligt naast een Natura 2000 gebied en moest daar optisch op aansluiten”, legt Wim de Bruijn uit. “Deze parkeergarage is de eerste die echt in de zeewering is gebouwd.” Aan de zeezijde van het gebouw zijn horecagelegenheden en winkels gesitueerd.

Nestelende vogels

De keuze voor een groendak is niet alleen uit esthetisch oogpunt gemaakt, op het dak kunnen vogels nestelen en bij hevige regenval houdt het dak vocht vast zodat het rioolsysteem niet overbelast wordt. Voor de begroeiing is gekozen voor gras dat op helmgras lijkt en heesters. Deze laatste zorgen ervoor dat installaties niet zichtbaar zijn en er natuurlijke hoogteverschillen in de begroeiing ontstaan. Het zand is in golven aangebracht. Door al deze elementen is een natuurlijk duinlandschap ontstaan.

Duinpakket van 50 cm

“Er is een compleet duinpakket aangebracht dat, inclusief drainagesysteem, voedingsbodem en beplanting, op sommige plaatsen wel 50 cm hoog is. Dat vraagt om een stevige, waterdichte basis”, zegt Dennis Geloudemans, directeur van Dakvisie dat gespecialiseerd is in waterdichte dakbedekkingen. Op het betonnen dak is eerst een primer aangebracht en vervolgens is de eerste onderlaag met warme bitumen gegoten. Hierop is de wortelwerende dakbaan EshaGum 446 WS van BMI Icopal gebrand. Zo ontstaat een geheel aan het beton verkleefde, waterdichte laag.” 700 auto’s kunnen nu ongezien parkeren en 4.000 m2 winkels en horeca hebben de boulevard verlevendigd. Tegelijkertijd is het duinlandschap uitgebreid en het verstedelijkte Scheveningen een stukje groener geworden.

Uitzicht op groen in heerlen

Woningcorporatie Weller heeft ruim 9.200 woningen in beheer. Eén van de kerndoelen van Weller is de verduurzaming van dit vastgoed. Toen het dak en de boeiboorden van de Karmelflat in Heerlen vervangen moesten worden, was dat voor Weller een uitgelezen kans om een groendak te realiseren. Het gebouw bestaat uit een begane grond met de entree en bergingen, met daar bovenop een woontoren van zestien verdiepingen. Vanuit deze woonlagen kijk je op het dak van de begane grond. Een groendak was het eerste waar Technisch Beheerder Ivo Spaubeek aan dacht. “Niet alleen uit duurzaamheidsoverwegingen zoals waterbuffering, isolerende waarde, langere levensduur van het dak en luchtzuiverende werking, maar ook uit esthetische overwegingen. Het uitzicht van de overwegend oudere bewoners van de flat was niet ideaal. Bovendien hoorden we geluiden over hoge temperaturen en een ‘teerlucht’ bij warm weer.”

Sedum en kruiden

Als beplanting werd gekozen voor sedum, aangevuld met kruiden. Om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht was, is na het monteren van de wortelwerende dakbedekking Icopal Universal WS het dak onder water gezet. Pas toen bleek dat het volledig waterdicht was, zijn de drainage en beplanting aangebracht. Weller maakt al jaren gebruik van Icopal Universal van BMI Icopal. Naast de kwaliteit en levensduur geeft Chrétien Bijlmakers, Adviseur Bedrijfsbureau van Weller, als belangrijke reden dat Weller geen open vuur bij werkzaamheden op het dak wil. En met Icopal Universal kunnen door middel van hete lucht, waterdichte lassen worden gemaakt.

Tuingevoel

Ivo Spaubeek is blij met het eindresultaat. “We krijgen hele enthousiaste reacties. Als de bewoners op een warme zomerdag een raam open hebben of op het balkon zitten, ervaren ze dat de buitenlucht koeler aanvoelt en prettig fris ruikt. Tevens is het uitzicht verbeterd. Vooral de lagere verdiepingen ervaren een tuingevoel.” Weller voorziet dat in de toekomst zowel bij renovatie als bij nieuwbouw meer groendaken zullen worden toegepast.