Zoeken

Roofs 2022-02-03 Multifunctionele kandidaten

Voorwoord

In november vorig jaar werd tijdens Daken & Zaken het Station van Assen nog bekroond als Dak van het Jaar 2020. Door de coronaperikelen verliep dat allemaal later dan gepland. De verkiezing voor het jaar 2021 staat weer op de normale tijd in de agenda en dat betekent dat er volgende maand weer een uitslag valt te vieren. Hopelijk kunnen we die bekendmaken op de feestavond in Egmond aan Zee. Mocht het virus wederom spelbreker zijn – waar we niet van uitgaan –, zal er toch een winnaar bekend gemaakt worden. Het jury-overleg is al gepland.

De kandidaten waarover zij hun deskundige hoofden buigen zijn dit keer elf fraaie, en zeer diverse daken. Samen tonen die daken dat de bewustwording toeneemt: steeds vaker wordt onderkend dat het dak niet alleen de vijfde gevel is, maar ook een kans herbergt. Een kans om sociale activiteiten te ontplooien, om het gebouw een bijzondere vorm te geven, om biodiversiteit te ondersteunen in binnensteden en om schoonheid toe te voegen aan de bebouwde omgeving. En natuurlijk ook om energie op te wekken en regenwater vast te houden als dat nodig is.

De grootste gemeenten zijn zich inmiddels wel bewust van de waarde van daken en welk potentieel hier nog valt te ontginnen. Onder andere Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (zie interview met wethouder Liesbeth van Tongeren) zijn hierin erg actief, andere gemeenten beginnen het ook op te pakken. En ook bij ontwerpers en opdrachtgevers is beweging ontstaan in het denken over daken. In de oktobereditie van Roofs vertelde Jasper van Lammeren van LG Architecten nog dat overtuigen onder meer gaat door het laten zien van de magie die daken te bieden hebben en dat je voortdurend kan zoeken naar de toegevoegde waarde die daken kunnen hebben. Met mooie voorbeelden als de Startmotor, Binck Eiland, Little C, De Groene Kaap, Aeres Hogeschool en Student Experience Minervahaven laten de kandidaten meer dan ooit zien dat er veel mogelijk is op dat dak.

Overtuigen is één, zorgen dat het (financieel, constructief) haalbaar wordt en ook standhoudt tot en met de realisatie is een tweede. En je moet – daar snijdt de Haagse wethouder een belangrijk punt aan – ook zorgen dat een mooi dak na de oplevering niet ten prooi valt aan verwaarlozing en herverkaveling. Met goede afspraken en juridische afspraken tussen VvE’s is dat te voorkomen.

Aan de uitvoering zal het in elk geval niet liggen. De dakdekkersbranche in Nederland is van hoog niveau. Voor bijna alle situaties kunnen de dakdekkers, leveranciers en makers van groene, blauwe, gele en rode daken adviseren, een praktische oplossing bieden en deze uitvoeren. Mijn advies voor partijen in de bouwkolom die nog beducht zijn voor “toestanden op het dak”: raadpleeg de constructeur en schakel professio­nele dakpartijen in een vroeg stadium in en er gaat een wereld voor u open. De meerwaarde ligt voor het oprapen. Zie de kandidaten van 2021.

Tjerk van Duinen