Zoeken

Roofs 2022-02-20 Dakelement als vervanger van traditie

BouwDeck is prefab, innovatief en circulair

De afgelopen jaren is vanwege een behoorlijk gevulde orderportefeuille bij dakdekkersbedrijven een duidelijke verdeling van werkzaamheden ontstaan. Die keuzes zijn ten voordele van de interessante werken bedrijfsleven, (semi-)overheid en woningbouwverenigingen, terwijl het relatieve kleinere dak wordt vermeden. Voor de particulier is het inmiddels erg moeilijk om een goede gecertificeerde vakbroeder te vinden. Inmiddels worden keuzes gemaakt voor soorten van dak­oppervlak. Dit is ook te merken bij de nieuwbouw van woningen waar de koper tegen meerprijs kan kiezen voor een standaard uitbouw met een relatief klein dakoppervlak. Het gemiddelde dakdekkersbedrijf vermijdt dit soort daken als het even kan, vanwege de slechte efficiëntie, de prijzenslag en daardoor de lagere opbrengst.

Tekst: Erik Steegman, Kiwa BDA Testing BV

Dat was ook in 2016 al de gedachte van Mark Evers, directeur-eigenaar van het toenmalige Mastum Daksystemen: om niet meer via zijn reguliere dakdekkersbedrijf de uitbouw van nieuwbouwwoningen te voorzien van een dakbedekking en isolatie. Het relatief arbeidsintensieve werk, de scherpe prijs]zen en de grotere risico’s op een slechte opbrengst gaven de doorslag. Met veel aanbod aan grotere specialistische projecten de afgelopen jaren was de keus snel gemaakt.

Isoniq

Nadat hij op een beurs de prefab EPS dakranden van Isoniq voor de woningbouw had gezien, kreeg hij het idee om deze traditionele dakwerkzaamheden binnen een groter woningbouwproject te gaan vervangen door een volledige in de fabriek gebouwde dakopbouw. Dat betekende een innovatief product ontwikkelen voor het dak van een standaard uitbouw bij nieuwbouwwoningen. Het resultaat: een prefab dakelement met prefab opstanden en de Dakstand en de Muurvoet van Isoniq, volledig in de fabriek gemaakt. Het element is geheel ontwikkeld vanuit de gedachte van efficiënt bouwen, prefab levering en snelle plaatsing, met volop aandacht voor juiste maatvoering en detaillering en hoge kwaliteit. Uiteraard is het logistieke proces geheel passend voor dat van de aannemer.

Fabriek

En zo ontstond, inmiddels al weer jaren geleden, de fabriek van BouwDeck. Mark Evers en zijn collega Dick Smidts zijn beide uit het traditionele dakbedekkingsbedrijf gestapt en hebben zich volledig toegelegd op deze prefab dakontwikkeling. De fabriek in De Meern draait inmiddels op volle toeren en levert gemiddeld per week zo’n zestig elementen aan aannemers die gespecialiseerd zijn in grootschalige woningbouw en die weten dat de voordelen van het systeem opwegen tegen bijvoorbeeld de hogere aanschafkosten. De hoofdaannemer heeft de keuze om de montage zelf te verzorgen of uit te besteden aan een van de drie ploegen van Bouwdeck.

EPS

De sterkte, flexibiliteit en circulariteit van geëxpandeerde polystyreen vormden de basis van het idee voor dit prefab dak. EPS korrels worden met stoom geëxpandeerd en tot groot formaat blokken geperst en zijn met gloeidraden in elke gewenste vorm te maken. Zo kunnen de opstand van de dakrand en opstand in de gevel gecombineerd worden met de vlakke dakisolatieplaat. Het volledige BouwDeck element bestaat uit een zogenoemd Muurvoet-element. Dit drukvaste element wordt gebruikt bij opgaand werk. Het element is al voorzien van een loodvervanger die na plaatsing van het element direct wordt vastgezet tegen het binnenspouwblad. Bij de dakrand wordt weer gebruik gemaakt van het BouwDeck Mura element (gebaseerd op Isoniq Mura), een EPS isolatie voorzien van muurplaat en houten verstevigingsribben waar de metselaar zijn muurverankering in vast kan zetten. Hier is prefab de HWA stadsuitloop gecombineerd met noodafvoer doorheen gemonteerd.

Geen boeiboord

De daken zijn standaard opgebouwd met een basisplaat underlayment, een dampremmer, afschotisolatie EPS 100 met daarop een POCB dakbedekking (Soprema type Apax), mechanisch bevestigd en verkleefd in de opstanden en met een aluminium daktrim als afsluitende dakrandafwerking. De metselaar kan het buitenspouwblad tot onderaan de muurplaat doorzetten waardoor het boeiboord komt te vervallen. Bij doorgaande dakvlakken ontstaat aan beide kanten een eindelement met aan de kop nog een afsluitende dakrand; de tussenliggende naden van de dak­bedekking en isolatie worden op de bouw van pu-schuim voorzien waarop een strook dakbedekking waterdicht wordt aangebracht.

Via een statiegeldregeling wordt rubberplaatmateriaal meegeleverd. Deze dient als beschermlaag voor het dakbedekkingspakket op het element en kan gebruikt worden voor de plaatsing van steigers op het prefabdak die bij het vervolgtraject o.a. gebruikt worden voor de metselaars. Het huidige prefab element is conform de huidige maatstaven als systeem gecertificeerd middels een BDA Agrément BAE 18-065/02/A.

Een BouwDeck element wordt vooraf voorbereid vanuit een CAD-programma. Op basis van de aangeleverde gegevens van de aannemer worden alle elementen uitgewerkt en na goedkeuring van de opdrachtgever in de fabriek gemonteerd en na tijdelijke opslag op de gewenste datum aangeleverd. Een goede voorbereiding is dus van groot belang, maar dat geldt voor alle prefab bouw. De levertijd is dan ook minimaal 12 weken.

Licht, groen en water

De mogelijkheden van het BouwDeck element worden steeds diverser. Inmiddels zijn lichtkoepels en lichtstraten mee te nemen in BouwDeck elementen en zijn met prefab kratten en voorgewerkte sedumbeplanting ook extensieve daktuintjes mogelijk. In de toekomst zullen nog mogelijkheden worden ontwikkeld om de biodiversiteit in stedelijke omgeving mee te nemen, zoals tijdelijke waterbuffering. De elementen worden nu nog veelal ingezet bij het maken van uitbouwen voor woningen. Marc Evers geeft aan ook inmiddels te denken aan levering van het Bouwdeck elementen voor bijvoorbeeld appartementenbouw, dakterrassen, prefab betonbouw en houtskeletbouw. We gaan nog veel horen van BouwDeck.