Zoeken

Roofs 2022-02-38 "Bitumen is heel geschikt voor de duurzame uitdagingen van de toekomst"

Special Bitumen dakbedekking

“De kracht van IKO is om het hele dak te bedienen. Vanuit die kracht innoveren we verder”, zeggen Wouter Sikking en Martin Schröder van IKO BV. De innovaties richten zich op verdere verduurzaming Een actueel thema voor het bedrijf is daarnaast de schaarste op de grondstoffenmarkt.

Nolanda Klunder

Hoewel de grondstoffenschaarste sinds zomer 2020 alle partijen in de bouwwereld treft, valt het probleem voor de bitumenbranche wel mee, zegt Wouter Sikking, Algemeen Directeur van IKO BV. “De grondstof bitumen is niet schaars geworden. Ik kan niet voor andere bedrijven spreken, maar bij IKO is er geen gebrek aan bitumen.”

Grondstofprijzen

Anders ligt het bij de grondstoffen voor inlages, met name polyester glasvlies. Daar ondervindt men schaarste. “We hebben echter veel profijt van de goede band met onze leveranciers”, zegt Sikking. “IKO heeft altijd als policy gehad om loyaal te zijn aan de leveranciers. Dat past perfect bij één van onze kernwaarden, zijnde een ‘langetermijnvisie’. Daarmee toon je je kwetsbaar, maar laat je ook zien dat je vertrouwen hebt in de samenwerking. Die loyaliteit betaalt zich nu terug. Door onze goede relaties krijgen we de volumes waar behoefte aan is van onze leveranciers.”

“De gestegen prijzen zijn voor alle partijen een aanslag”, vervolgt Sikking. “Wij moeten de stijgingen doorberekenen aan onze afnemers, en die weer aan hun klanten. De hogere prijzen werken zo door in de hele keten. Voor dakdekkers is het erg lastig om met prijsverhogingen te maken te krijgen tijdens lopende projecten. We zijn daarom constant met alle partijen in overleg. De invloed van de stijgingen van de grondstofprijzen is zo enorm, dat kan één partij niet dragen, dat moeten we echt samen doen. Communicatie is hier essentieel. Loop niet weg voor de vervelende boodschap, zeggen wij, bespreek het, blijf in gesprek. En kom er samen uit. Het leven duurt langer dan één project.”

Op komst

Welke innovaties kunnen we tegemoet zien? “De kracht van IKO is om het hele dak te bedienen: niet alleen de bitumineuze dakbedekkingen, ook de isolatie en vloeibare waterdichting. Vanuit die kracht innoveren we verder”, zegt Sikking. Martin Schröder, Marketingmanager van IKO B.V., vult aan: “De focus van onze R&D ligt nu meer dan ooit op duurzaamheid en circulariteit. Zowel op diensten- als productniveau zijn we daar elke dag mee bezig. Op het gebied van circulariteit doen we elke dag een stap vooruit. Het proces is immers pas voltooid als onze producten 100% circulair zijn. Daar kan je niet in één stap naartoe. Op zeer korte termijn tonen we onze nieuwste innovatie aan de markt. Maar nu kunnen we daar nog niets over zeggen, behalve dat we hiermee een grote stap vooruit zetten op het gebied van circulariteit.”

Circulariteit

De klimaatdoelstellingen van Parijs zijn door CEO Dirk Theuns tot hoogste prioriteit gemaakt, vertellen Sikking en Schröder. “Wat wij als IKO doen is geen greenwashing of window dressing”, benadrukt Sikking. “We streven op alle fronten naar verdere verduurzaming. Van ons kantoor, fabrieken en warehouses – waar we bijvoorbeeld LED-verlichting hebben – tot de keus voor elektrische auto’s voor het IKO wagenpark. En vergeet de locatie van onze fabriek in Antwerpen niet: door de ligging nabij de Schelde kan het bitumen per schip worden gebracht, wat veel minder vervuilend is dan per vrachtwagen.” Schröder: “De duurzaamheidsclaims van onze producten kunnen we allemaal feitelijk onderbouwen. Dat vinden we essentieel. We willen onszelf in de spiegel kunnen aankijken.”

“Met het oog op circulariteit is het van belang dat een gebouw optimaal demontabel is, zodat alle materialen weer grondstof kunnen worden op minimaal hetzelfde niveau. Bij bitumen zit je daar goed: dat is heel goed recyclebaar, mits demontabel geplaatst”, zegt Schröder. “Belangrijk daarbij is dat dakdekkers weten hoe ze onze producten moeten verwerken om ervoor te zorgen dat die daken in 2050 inderdaad weer gedemonteerd kunnen worden voor recycling. We begeleiden onze afnemers in het heden met het oog op de toekomst. Nú kunnen we de bakens de juiste kant op zetten, zodat het nageslacht niet de last hoeft te dragen.”

“Daar komt bij dat je de levensduur van bitumen kunt verlengen tot een jaar of 100, als je het overlaagt”, aldus Sikking. “Bitumen is bovendien heel geschikt voor de uitdagingen van de nabije toekomst. Een laag van 7 à 8 mm bitumen is goed bestand tegen weersextremen, beter dan een laag van maximaal 2 mm van kunststof. In dat opzicht ervaren we geen concurrentie. Door kunststof is een deel van de markt voor bitumen verdwenen, maar ik verwacht niet dat de markt voor bitumen verder zal afnemen. Integendeel: we geloven rotsvast dat bitumen aan een revival begonnen is! Bitumen heeft immers door zijn lange historie een bewezen kwaliteit.”