Zoeken

Roofs 2022-04-12 Een prachtige feestavond met alleen maar winnaars

Dak van het Jaar 2021

Het was vrijdag 18 maart weer eens groot feest voor de dakenbranche. Ruim driehonderd gasten waren aanwezig in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee om te genieten van een heerlijke driegangenmaaltijd en getuige te zijn van prijsuitreikingen. Dak van het Jaar voor Roofs en voor steilDAK werden bekend gemaakt en drie personen uit de daken­wereld kregen een vermelding op het (nieuwe) Dak of Fame. Als afsluiter zette Wolter Kroes zijn beste beentje voor met een spetterend optreden. Het geheel werd vaardig geleid door Gunther Guinée; de muzikale achtergrond kwam van Mr. Molotov met zijn schier onuitputtelijke repertoire. Goochelaar Leo Smeters zorgde voor entertainment aan de vele tafels in de prachtig aangeklede Zuiderduinzaal. Al met al een zeer geslaagde feestavond!

Tijdens de avond werden twee daken in een bijzonder daglicht gesteld: de winnaars van de verkiezing Dak van het Jaar 2021 voor Roofs en steilDAK. Voor beide verkiezingen had de jury harde noten te kraken: de kandidaten op de shortlists waren of alle heel sterk of heel divers, waardoor het lastig vergelijken was. Uiteindelijk zijn er toch twee terechte winnaars uit de bus gerold.

Hellende daken

De prijs in de categorie hellende daken werd gepresenteerd door Edwin Fagel, voormalig hoofdredacteur van Roofs en na heel wat jaren ook voor het laatst actief in de rol van hoofdredacteur van steilDAK. Hij begon met de ­constatering dat door het diverse aanbod van de projecten het te veel tot een vergelijking werd tussen appels en peren. Voor de jury was dit aanleiding om te besluiten de prijs in de volgende jaargangen in twee categorieën uit te reiken: naast de prijs voor het Dak van het Jaar komt er een aparte categorie voor restauratieprojecten.

Op de shortlist van dit jaar stonden twee nieuwbouwprojec­ten en een restauratie: zes natuurvilla’s Waalenburght op Texel, appartementencomplex Suikerpeer en ­Perengaarde te Boskoop en het Missiehuis in Steyl (restauratie). Alle drie toonden goed de diversiteit en het vakmanschap binnen de hellende dakenbranche. Omdat de hellende dakenbranche zich onder invloed van de vraag naar duurzame en groene daken stormachtig ontwikkelt, is het vakmanschap van de dakdekker doorslaggevend. Door de specialist in een vroeg stadium bij het project te betrekken, worden veel problemen in een later stadium van het bouwproces voorkomen. Dat betekent een beter en duurzamer dak, minder faalkosten, minder afval, minder vertraging en minder irritatie. Het winnende project fungeert in dat opzicht eigenlijk als een schoolvoorbeeld: het laat zien welk prachtig resultaat kan worden bereikt als de juiste partij op het juiste moment wordt ingeschakeld. Het dak én de gevel zijn van topkwaliteit en zien er bijzonder strak uit en dat is in deze situatie, met de diverse details, zeker niet vanzelf. De winnaar van dit project heeft zitting in de jury, maar hij heeft vanzelfsprekend niet over zijn eigen project mogen meebeslissen. Voor het overige was de stemming unaniem: de winnaar van het Dak van het Jaar 2021 is het appartementencomplex Suikerpeer en Perengaarde van Konrad Roof Technology. De prijs werd in ontvangst genomen door Karsten Konrad van Konrad Roof Technology.

Platte daken

In de categorie platte daken werd voorafgaand aan de uitreiking op het grote scherm een video getoond van de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving). Staand op het dak van het stadhuis aan de Coolsingel vertelde hij hoe trots hij was dat de drie genomineerde daken die de shortlist hadden gehaald, alle uit Rotterdam kwamen. Daarmee onderstreepte hij dat Rotterdam het belang onderkent van de rol die daken kunnen spelen in de aanpak van grootstedelijke problemen als hittestress, afnemende biodiversiteit en wateroverlast. De stad telt 18,5 km2 onbenut dak, dus daar valt veel winst te behalen.

Mede-jurylid Marco de Kok bracht voor alle toehoorders de drie – Rotterdamse – projecten van de shortlist in herinnering:

Startmotor, 566 starterswoningen nabij het Zuidplein met veel mogelijkheden voor sociale contacten tussen bewoners door de vele collectieve ruimtes en door vier verschillend uitgewerkte multifunctionele daken;

Little C, een grootstedelijke ontwikkeling in de Coolhaven met een enorm retentiedak, slim watermanagement, een parkeergaragedak, dat fungeert als openbare ruimte en zonnepanelen, groen en verblijfsfuncties op de hogere daken;

De Groene Kaap, nog zo’n grootstedelijke ontwikkeling, nu in hot spot Katendrecht. Hier ook veel ruimte voor groen, sociale ontmoeting en PV (op de hoogste daken) en uitgevoerd met een (semipublieke) doorlopende dakroute met loopbruggen tussen de verschillende gebouwdelen.

Uit deze drie uitstekende kandidaten heeft de jury De Groene Kaap als winnaar uitgeroepen. Alle drie de kandidaten hebben een prominente rol voor de sociale functie, bij De Groene Kaap was dit verder uitgewerkt in een echt daklandschap, met veel hoogteverschillen, diversiteit in de verblijfsplekken en verbindende elementen die erin zijn aangebracht, zoals de turquoise lijn. Het vroeg betrekken van onderaannemers was ook hier een slimme zet, die de uiteindelijke uitvoering en kwaliteit zeker ten goede zijn gekomen. Verder was er waardering voor de overal toegepaste hoge borstweringen: “Ze lijken simpel, maar zouden eigenlijk standaard moeten zijn. Niet alleen vanuit veiligheid, ook vanuit de potentiële gebruiksmogelijkheden.” En ook waardering voor het mooi ontworpen groen en het bepaald niet klein uitgevallen insectenhotel.

De prijs werd in ontvangst genomen door Henk Vlijm (Optigrün Benelux), Erik Steegman (Kiwa BDA Dakadvies), Martin van Peenen (H.D.O. Dakbedekkingen), Thod Binder (Binder Groenprojecten) en Nikkie Notten en Gaston van der Heijden (beide Zoontjens).

Alle winnaars van harte gefeliciteerd met de prijs!

Dak of Fame

Halverwege de feestelijke avond werden drie mensen uit de dakenwereld naar het podium gehaald, die minstens twintig jaar een grote bijdrage hebben geleverd aan de dakenbranche.

Als eerste bracht Benno Nijenhuis (Carlisle Construction Materials) een eerbetoon aan Hans ter Horst (links op de foto), die hij omscheef als pleitbezorger van de EPDM-industrie. “Hij staat niet alleen bekend om zijn technisch inhoudelijke kennis, maar zeker ook zijn verbinding met verwerkers, dakdekkersorganisaties, belangenorganisaties en alle stakeholders die zich daar omheen bewegen. Hans staat in ons marktsegment bekend als gepassioneerde ‘dakman’ die na een mooie carrière ons gaat verlaten. Een mooie en ook rechtvaardige reden om hem hiervoor een stuk waardering te geven.”

Hierna richtte Gunther Guinée de schijnwerper op Henri Polman, die in 1994 samen met Ruud Nijland Gilde Software startte, dat bedrijfssoftware leverde voor schildersbedrijven. Een jaar later krijgt het pakket een uitvoering voor de dakenbranche en Gilde Software wordt hierin marktleider, later met o.m. DakOffice en 2D-Cad. Henri is ook actief in andere branches, maar de dakenbranche heeft altijd een speciale plek in zijn hart gehouden. Nu, net geen 30 jaar na de oprichting, gaat Henri tijd maken voor zijn gezin en voor z`n talloze hobby’s.

De derde toevoeging aan de Dak of Fame kwam uit handen van Palmyra Lindeman. “Edwin Fagel begon twintig jaar geleden als redacteur bij Dirk Lindeman. In 2010 nam ik het bedrijf over en gelukkig wilde je ook voor mij werken. Dat verliep al die jaren sindsdien erg prettig. In 2019 heb je al de hoofdredactie van Roofs achter je gelaten en binnenkort ga je ook je laatste editie van steilDAK afronden en ga je de dakenbranche verlaten om je te richten op je passie dichten. Ik wens je alle goeds toe en heel veel succes in de verdere toekomst.”

Daarna was het podium voor Wolter Kroes, die de voetjes al snel van de vloer kreeg. Om twaalf uur gingen de lichten aan en vervolgden de gasten en de organisatie hun weg naar huis, hotelkamer of naar de pub.