Roofs 2022-05-48 Van Boven ontwikkelt altijd door
special daglicht
Kunststoffenindustrie Van Boven BV in Gorinchem, producent en leverancier van daglichtproducten, staat sinds de oprichting in 1951 bekend als pionier. Ook na zeventig jaar innoveert het bedrijf onverminderd door: een nieuwe transparante polyesterhars en een nieuw RWA-systeem voor lichtstraten zijn daar de meest recente uitkomsten van.
Tekst: Nolanda Klunder
Van Boven BV produceert en levert hoofdzakelijk kunststof daglichtproducten in de breedste zin van het woord: lichtkoepels, lichtplaten en vlakglasramen. “Polyester golfplaten en lichtdoorlatende damwandprofielen produceren we in eigen huis. De afdeling Van Boven Projectbouw produceert daarnaast lichtstraten en daglichtconstructies voor industriële panden en overkappingen voor bijvoorbeeld winkelcentra”, vertelt Jurgen van Os, Commercieel Directeur bij Van Boven BV.
Transparante polyesterhars
De meest recente innovatie van het bedrijf is een transparante polyesterhars voor golfplaten, die voldoet aan brandklasse B Roof (t1). Van Os: “We zijn al enkele jaren bezig om die te ontwikkelen met harsproducenten. Polyesterharsen van brandklasse B Roof (t1) bestaan al langer, bijvoorbeeld voor gevelpanelen, maar die waren tot nu niet lichtdoorlatend. Met deze nieuwe hars kunnen we transparante polyester golfplaten en damwandprofielen maken die voldoen aan B Roof (t1). Tijdens het ontwikkelproces stuurden de harsproducenten ons proefvaten, waarmee wij gingen testen. De eerste test: lukt het om hier transparante golfplaten mee te maken? Als dat lukte, gingen die naar een testbureau om te onderzoeken of de golfplaten vliegvuurbestendig waren. Negen van de tien keer lukte het niet om een golfplaat te maken die aan de eisen van B Roof (t1) voldeed: ze vlogen te snel in brand of rookten teveel. Maar nu hebben we een harssoort die wel voldoet! De nieuwe golfplaten zijn inmiddels in productie.”
Nieuw RWA-systeem
Een jaar geleden vertelde Van Os in Roofs (mei 2021) dat Van Boven bezig was met het ontwikkelen van een nieuw RWA-systeem voor lichtstraten. Hoe staat het er nu voor? “We zijn in de laatste fase aangekomen, waarin we het nieuwe systeem testen. Op afzienbare termijn introduceren we dus naast ons bestaande RWA-systeem een tweede systeem, waarbij het opengaande deel groter is en we in plaats van een tweezijdig scharnierend RWA-luik een schaarsysteem hebben. Doordat het luik groter is, heb je minder openingen nodig. Dat betekent minder aansluitingen en minder bekabeling. Dat is goedkoper voor aannemer en pandeigenaar.”
Renovatie
Van Boven maakt standaardproducten en producten op maat. “We kijken samen met de opdrachtgevers wat mogelijk is. Kunststof, aluminium, wij weten wat kan. Wij denken van A tot Z mee, dat is onze kracht.” Een mooi project waar Van Boven nu bij betrokken is, vertelt van Os, is bij Van Leeuwen Buizen in Zwijndrecht. “Daar gaan we op dit moment alle enkelwandige lichtstraten vervangen door meerwandige lichtstraten.”
Duurzaamheid
Een kant van Van Boven die minder belicht is, is het duurzaamheidsbeleid. “We vinden het niet nodig om onszelf daarvoor op de borst te kloppen, maar nu je erover begint: wij gaan vrij ver in duurzaam ondernemen. We streven ernaar om materiaal zo vaak mogelijk te gebruiken. Verpakkingsmateriaal wordt bijvoorbeeld hergebruikt en onze restanten polycarbonaat gaan naar een partij die ze verwerkt tot andere producten. We hebben bijna duizend zonnepanelen op ons dak. In een goede zomer als 2020 kunnen we daarmee al onze benodigde energie opwekken. We hebben een jong wagenpark: onze vrachtwagens zijn Euro-6, dat zijn de meest zuinige en schone vrachtauto’s die er zijn. En natuurlijk hebben we lichtstraten op onze gebouwen, waardoor we minder verlichting nodig hebben.”
Naarmate duurzaamheid een groter thema wordt, zullen daglichttoetredingen belangrijker worden, voorspelt Van Os. “Met daglicht via dakramen bespaar je energie. De daglichtproducten zijn volop in ontwikkeling. De eisen aan isolatiewaarden worden steeds strenger. Die verschuiving zien we al: vroeger plaatsten we enkel- en dubbelwandige lichtkoepels, nu drie- of vierwandige. Om energie te besparen worden panden steeds beter geïsoleerd en de daglichtproducten ontwikkelen daarin uiteraard mee. Bij Van Boven ontwikkelen we altijd door.”