Zoeken

Roofs 2022-06-30 Koert van Zee, kenner van normen en waarden, neemt afscheid

Erik steegman

Koert kwam bij BDA binnen als een hippie en ontpopte zich gedurende zijn loopbaan tot een aristocraat

Wie kan dat nog zeggen: 41 jaar werkzaam voor hetzelfde bedrijf? In 1981 kwam Koert van Zee met lange haren en een enorme baard binnen bij BDA Keur. Hij stapt nu na 41 jaar met een nog-bereikbaar-voor-het-geval-wij-het-niet-meer-weten-contract op zak en een met zorg geknipt kapsel de deur uit bij Kiwa BDA Testing. Na al die jaren is een uitzonderlijk en altijd onafhankelijk blijvend dak- en gevelspecialist met een enorme hoeveelheid opgebouwde kennis aan een nieuwe pensioengerechtigde fase van zijn leven begonnen.

Binnen de dakenbranche wordt zijn kennis alom geprezen. Als BDA Approved medewerker wordt in 2006 aangegeven dat zijn kennis binnen het vakgebied gevels en daken valt, de keuring en productontwikkeling van materialen en systemen in het bijzonder. Als de producent of het dakdekkersbedrijf het vanuit de dakenbranche niet meer vanuit eigen vakkennis kan achterhalen, dan wordt al die jaren standaard geroepen: ‘bel Koert maar even’. Er is er niet één die zoveel kennis heeft van testmethoden en ‘normen en waarden’. Het stempel dat door Buro Dak Advies indertijd ontwikkeld is voor haar advertenties met de tekst ‘de kwali­teit is gewaarborgd’, sloeg zeker ook op de werkzaamheden van Koert van Zee.

CV

In 1981 start hij in september als laborant bij BDA Keurings­instituut, waarna hij nog voor zijn 35e jaar opklimt tot senior-laborant om in 1995 manager te worden van het keuringsinstituut. Vanaf juli 2010 tot november 2020 gaat het werk verder onder de vlag van Kiwa BDA Testing BV. Vanwege de sterke groei wordt Nico Haanappel aan­gesteld als teamleider, die de algemene leiding van Kiwa BDA Testing overneemt. Koert van Zee sloot zijn werkzame periode afgelopen april 2022 af als Project Manager.

Vele klanten heeft hij langs zien komen waarvoor testen werden ingericht. Niet alleen voor een Komo®Attest-met-productcertificaat, CE- markering of systeemopbouw, maar ook veel klanten die het rechtstreeks testen van nieuwe materialen bij Kiwa BDA Testing onderbrachten. Onderzoek naar levensduurverwachting of onderzoek naar oorzaak en gevolg van calamiteiten, het begon allemaal bij Koert van Zee.

Social Media

En dan staat aan het eind van de rit Linkedin opeens vol met felicitaties voor het behalen van die 41 jaar bij één bedrijf en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Ze komen van een enorm arsenaal aan mensen, die hem danken voor de samenwerking en hem het allerbeste wensen, uiteraard in goede gezondheid. ‘Oude’ relaties van die allereerste jaren hebben specifiek nog berichten ingezonden. Die hebben wij opgenomen in een (digitaal) fotoboek, dat door het personeel van Kiwa BDA Advies en Kiwa BDA Testing tijdens de afscheidsreceptie is aangeboden.
Hieronder een kleine bloemlezing.

Pieter van Beek, directeur Vesp en voorheen Phoenix bvba
“Koert kwam bij BDA binnen als een hippie en ­ontpopte zich gedurende zijn loopbaan tot een aristocraat (in uiteraard de betekenis van de beste op zijn gebied). De samenwerking met Koert is altijd plezierig geweest, met van zijn kant altijd begrip voor en de wil om de, soms bijna onmogelijke wensen van ons als opdrachtgever, te vervullen.

Paul Heerkens, Managing director van Zoontjens
“35 jaar geleden, tijdens mijn intrede in de dakenmarkt, heb ik je leren kennen als laborant van BDA. Datzelfde BDA was het instituut dat de dakenmarkt vorm gaf in techniek, opleidingen en keuringen. Hier kon je niet omheen en het is nog altijd een begrip. Jij was voor mij het vertrouwde gezicht van het lab en het keuren, al die jaren.”

Pieter Dorresteijn Wédéflex Duurzame Daksystemen
“Alweer ruim 25 jaar geleden ontmoette ik je. Ik heb je leren kennen als eigenzinnig, breed geïnteresseerd en geïnformeerd, sociaal, en als deskundige op jouw vakgebied.
Ik heb veel van je geleerd en mede dankzij jou ben ik blijven plakken in de platte-dakenbranche.”

Bram Kranenburg van DakAdviesKranenburg voorheen werkzaam als Technical Manager bij Cekadak, Esha, Icopal en BMI
“In de beginperiode van BDA aan de Bloempotsteeg in Gorinchem ontmoet ik Koert voor het eerst. Wat me van die eerste ontmoeting vooral is bijgebleven, is de jaloers­makende haarbos van Koert. Samen met zijn collega René van Hijfte ‘runde’ hij het laboratorium. De samenwerking was vanaf het begin erg prettig.”

Rob Goedheer, Kiwa Rijswijk
“Niet alleen dak-technisch ben je een fenomeen, ook taaltechnisch kun jij er wat van (Mijn referentie: de Technische Commissie vanuit de BRL 1511 vergaderingen). Ik denk met heel veel plezier terug aan onze samenwerking.”

Frits Zandvoort, R&D Manager voor Icopal BMI
“Voor Koert, niet alleen een kanjer in de analyse van dakbedekking maar ook in de Nederlandse taal. Zonder hem zaten we nu met beoordelingsrichtlijnen vol kromme zinnen (hopelijk heb ik dit goed gespeld!).”

John Poppelaars en Atze Walsweer
“Beste Koert, namens Derbigum , bedankt voor de jaren­lange samenwerking, geniet van je pensioen.

Tot slot

De werkzaamheden voor een internationaal opererend onderzoeks- en keuringsinstituut en specifiek voor het certi­ficeren en testen van dakisolatie en dakbedekkingsmate­rialen hebben geleid tot een hogere kwaliteitsnorm binnen de dakenbranche. De drang om dit kwaliteitsbesef vanuit Testing middels certificering, samen met de dakenmarkt in te richten, gaf Koert de energie om het 41 jaar vol te houden bij Kiwa BDA. Bij zijn vertrek constateert hij ook dat het platte dak met name als extra functie in de categorie gebruiksdak sterk is veranderd! Zijn gevleugelde woorden: Er zal nog veel getest moeten worden. Kiwa BDA Testing gaat in grote lijnen voort in zijn zienswijze.

Erik Steegman is werkzaam bij Kiwa BDA.