Zoeken

Roofs 2022-06-58 Het dak als oplossing voor parkeren

Special gebruiksdaken

Een dak als kunstobject, om op te recreëren of te parkeren, om energie mee te winnen of om water op te beheren: de afgelopen 20 jaar heeft het dak veel extra functies gekregen. En waarom ook niet? De ruimte is er en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Parkeren is een goede functie voor een dak. Maar waar moet je rekening mee houden bij het ont­werpen van parkeerdaken? Triflex zet een aantal belangrijke zaken op een rijtje.

Tekst en beeld: Triflex

Een verkeersdak kan efficiënt worden ingedeeld. Niet alleen om op te parkeren, maar ook om er een gebruiksdak van te maken. Dit creëer je door groen te combineren met een parkeerdak dat geschikt is voor zware belasting (door auto’s of bomen). Dit fleurt parkeerdaken gelijk op, wat tevens een fijne en andere beleving geeft aan de bezoekers. Triflex kan hier aan bijdragen door details af te dichten, waardoor een waterdichte en wortelwerende functie wordt gecreëerd.

Beschermde parkeervoorziening

Bij parkeren boven leefruimtes komt een hoop kijken en daarom worden er hoge eisen gesteld aan het afdichtingssysteem. Een intensief gebruikte parkeervloer vraagt om het best mogelijke afwerkingsniveau: mechanisch zwaar belastbaar, esthetisch, waterdicht, slijtvast én veilig antislip. Triflex heeft systemen in het assortiment, die hiervoor goede oplossingen bieden.

Esthetisch én veilig

Het is van belang dat een parkeerdak een veilige omgeving is voor bezoekers. Door het aanbrengen van een antisliplaag is het mogelijk om comfort en veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Naast de grotere oppervlakken, kunnen trappen ook worden afgewerkt met Triflex.

Naast een veilige omgeving, is een esthetische uitstraling ook belangrijk. Kleur en decoratie spelen een grote rol bij de afwerking. Door de combinatie van verschillende kleuren en pictogrammen op vloeren, wanden of oppervlaktes krijgt een parkeergarage een eigen identiteit. Kleurgebruik zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer de vluchtroute een andere kleur heeft dan de reguliere route. Een goede routestructuur voor voertuigen en voetgangers vergroot automatisch de verkeersveiligheid. Die structuur moet overzichtelijk, zichtbaar, begrijpelijk, berijdbaar en beloopbaar zijn.

Westfield Mall of the Netherlands

Een mooi voorbeeld van een parkeerdak waaraan Triflex een bijdrage heeft geleverd, is Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, het grootste winkelcentrum van Nederland, dat in 2021 na een grote verbouwing en uitbreiding zijn deuren opende. Om ervoor te zorgen dat het winkelcentrum aantrekkelijk, veilig en toegankelijk werd voor bezoekers, moest de parkeervoorziening onderhanden worden genomen. Tevens waren de uitstraling en een goede routestructuur onmisbare punten.

Door kleurgebruik heeft de parkeervoorziening nu een eigen identiteit en wordt het de gebruiker makkelijk gemaakt om op een veilige en prettige manier de weg te vinden in de openbare ruimte. Daarnaast zijn de tweelaagse inpandige parkeergarage, de hellingbanen en het parkeerdak voor jaren beschermd. Triflex is een vloeibare kunststof voor onder andere vloeren, afdichtingssystemen en markeringen. Bij het bouwen, renoveren of transformeren biedt de vloeibare kunststof ongekende ontwerpvrijheid, want het is in iedere kleur te mengen. Hiermee valt precies de uitstraling of beleving te creëren die gewenst is.