Zoeken

Roofs 2022-06-60 Waterafstotende onderlaag voor vele soorten daken

Special gebruiksdaken

We willen steeds meer op daken: tuinen aanleggen, water bergen, terrassen bouwen, parkeren. Dat moet technisch wel mogelijk zijn. Fabrikanten ontwikkelen daartoe steeds meer producten die de overstap naar intensiever en zwaarder dakgebruik mogelijk maken. Het was voor Van Wylick enige tijd terug aanleiding een waterdichte variant te maken op hun Isomix® daksysteem: Isomix® Plus. Door het integreren van sensoren van Inscio kan tevens de conditie van het dak realtime gemonitord worden, tijdens en na de bouw.

Isomix® is wat vroeger Betopor heette, een slimme combinatie van isolatiemateriaal en mortel voor daken en vloeren waarmee familiebedrijf Van Wylick Isolerende Mortels al dertig jaar naam maakt. Om aan de toenemende eisen tegemoet te komen die modern dakgebruik aan daken stelt, kwamen ze recentelijk met een waterafstotende variant onder de naam Isomix® Plus.

Eigenschappen

Volgens directeur Laurens van Wylick is het waterafstotende Isomix® Plus uitermate geschikt voor het multifunctionele gebruik dat tegenwoordig sterk in opmars is. “Met dit vloersysteem maken we snel en efficiënt een isolerende, drukvaste ondergrond die tevens brandwerend, waterafstotend, windvast en duurzaam is. We kunnen elke isolatiewaarde realiseren door te variëren in de EPS-dikte. Voor een Rc-waarde van 6 komt het gewicht uit op 28 kg per vierkante meter. Dat is minder dan een oplossing met steenwol, maar je hebt wel een dak dat beloopbaar is.”

Voor zwaardere toepassingen als parkeerdaken, intensieve groendaken en retentiedaken adviseert Van Wylick een extra laag die voor verdeling van de druk zorgt. “De moge­lijkheden zijn dus in feite onbegrensd. Wel is het zaak dat onze systemen tijdig op de agenda staan. Wij worden meestal ingeschakeld door dakdekkers, maar voor de juiste detaillering is een betere bekendheid bij architecten en constructeurs nodig. Dan kun je in het ontwerp op tijd rekening houden met zaken als dakopstanden en drempels op daktuinen.”

Sensoren

Een belangrijke noviteit is de toevoeging van daksensoren van Inscio in het Isomix®-systeem. Van Wylick: “Daarmee kunnen in de eerste plaats tijdens de bouwfase de vochtig­heid monitoren en de samenstelling van de mix optimaliseren. Met warm weer en wind op hoogte droogt de mix snel uit en moet je soms water bijsproeien. Voor dakdekkers is dat wel eens een vreemde gewaarwording, maar het is voor een perfect eindresultaat.”

De belangrijkste winst zit uiteraard in de beheerfase van het dak. “We krijgen nu realtime objectieve meetdata door over de conditie van het dak en dat is voor gebouweigenaren en -gebruikers zeer waardevolle informatie. Het gaat momenteel om temperatuur en vochtigheid, op termijn komen daar drukbelasting en isolatiewaarde bij. Deze informatie wordt gerelateerd aan de sensorlocaties, in beeld gebracht op een overzichtelijk managementdashboard in een app. Zo kun je razendsnel reageren mocht er lekkage optreden en kun je een hoop ellende voorkomen. Voor bijvoorbeeld een supermarkt onder een parkeerdek is dat essentiële informatie voor de bedrijfsvoering. En zo zijn er veel meer mooie toepassingen te verzinnen.”

Een sensor is monteerbaar in het Isomix® daksysteem of de PIR-isolatie. In de regel wordt per 150 m2 een sensor geplaatst en in de buurt van afschot en afvoerpunten. De batterij die de sensor voedt, gaat vijftien jaar mee. “De eerste projecten lopen nu anderhalf jaar”, meldt Van Wylick. “Ze zijn onder meer toegepast in de hoge daken van Little C in Rotterdam, gebouwen van ASML in Veldhoven, de Aeres Hogeschool op het Floriade-terrein in Almere en Tripolis in Amsterdam. Er zullen er vast snel meer volgen!”