Zoeken

Roofs 2022-06-64 Nieuwslijn Special Gebruiksdaken

Duurzame pioniers gaan aan de slag op Experimentendak Rotterdam

Zeven pioniers gaan binnenkort aan de slag met gouden combinaties op het Experimentendak Rotterdam. De gemeente Rotterdam stelt dit dak beschikbaar als testlocatie voor duurzame pioniers vanuit het project LIFE@Urban Roofs. Doel van dit dak is om nieuwe producten te testen en door te ontwikkelen om zo te komen tot meer en betere investeringen in innovatieve klimaatadaptieve maatregelen op daken.

Na een selectieprocedure zijn zeven partijen geselecteerd. Zij kunnen binnenkort het dak op. Deze pioniers kwamen als beste uit de bus met hun nieuwe concepten en toepassingen van groene daken, biodiversiteit en waterberging in combinatie met andere functies.

Deze partijen zijn geselecteerd:

  • Dobberweelde: Drijvend systeem op basis van kurk (geen olie-gebaseerde grondstoffen).
  • Donkergroen: Combineren van waterberging met valdemping onder (dak)speeltoestellen.
  • Green Roof Initiative: Modulair groen/biodivers daksysteem in bloemmotief, wat gezamenlijk een mooi totaalbeeld geeft.
  • Hogeschool Rotterdam: Experimenten, mock-ups en (monitorings)-onderzoek door / met HBO-studenten.
  • Joosten ECO-dak: Water vasthouden en sturen met circulaire rubber tegels met daarop een biodiverse, biologische vegetatie.
  • ZinCo: Presentatie van een groendak (nieuwe mix van sedum en inheemse beplanting) 24/7 meten en realtime weergeven in een dashboard.
  • Zoontjens Beloopbare zonnepanelen voor op daken in combinatie met een biodiverse en groene valbeveiliging.

De Hogeschool Rotterdam voert zelf experimenten uit op het dak en is betrokken bij het monitoren van de pilots. Het Experimentendak Rotterdam ligt op een van de gemeentelijke daken bij het Kleinpolderplein en heeft een oppervlakte van 500 m2. De komende vijf jaar kunnen de nieuwe technologieën hier getest en gemonitord worden.

Aanmoedigingsprijzen

De drie partijen die met het meest aansprekende initiatief kwamen, krijgen naast een plek op het dak ook een bescheiden aanmoedigingsprijs. De prijswinnaars zijn: Zoontjens met het concept ‘Zolar’ (€ 4.500), ZinCo met de ‘Groendakmonitor’ (€ 4.500) en het consortium rond het concept ‘Dobberweelde’ (€ 3.000).-De prijzen zijn bedoeld als steuntje in de rug om de experimenten tot een succes te maken.

Meer informatie: www.rotterdam.nl/wonen-leven/experimentendak

Triflex Experience Center

Onlangs is in Minden vlakbij het Duitse hoofdkantoor in Minden het Triflex Experience Center officieel geopend. Alle Triflex en Follmann collega’s kwamen samen om deze opening feestelijk te vieren. Van een Triflex band tot een rooftop met een voetbalveld, alles was aan­wezig om er een mooi feest van te maken. Het nieuwe en hypermoderne Triflex Experience Center biedt ruimte voor diverse seminars en evenementen op een oppervlakte van 12.000 m2. Hier kunnen klanten en relaties ontvangen worden en de Triflex Xperience beleven.

Campagne om biodiversiteit te gaan herstellen

Het gaat niet goed met de biodiversiteit, wereldwijd én in Nederland. Daarom gaat vandaag de publiekscampagne Maak Grijs Groener van Deltaplan Biodiversiteitsherstel voor de tweede keer van start. Met deze campagne wil de stichting het begrip biodiversiteit tot leven brengen en een breed publiek inspireren met burgerinitiatieven, die laten zien hoe je samen met anderen kunt bijdragen aan bio­diversiteitsherstel. En dat is hard nodig, want slechts een op de vier Nederlanders zegt te weten wat ze aan biodiversiteitsherstel kunnen doen.

De nationale campagne werd voor het eerst gelanceerd in oktober 2020 en gaat vandaag opnieuw van start. Onder het motto ‘Maak Grijs Groener’ wordt aangespoord tot bijvoorbeeld het samen aanleggen van geveltuinen, daktuinen, boomspiegels of bloemperken, het aanplanten van inheemse fruitbomen of het vergroenen van bedrijventerreinen.

Ook Louise Vet, voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en hoogleraar ecologie bij Wageningen UR, is blij met de groei­ende aandacht voor het thema biodiversiteit. ‘’We zien dat er steeds meer aandacht komt voor het belang van biodiversiteit. En dat moet ook, want nu kunnen we het verlies van biodiversiteit samen nog ombuigen naar herstel. Maar de tijd tikt: hoe langer we wachten, hoe lastiger het wordt om het tij te keren. Met de campagne Maak Grijs Groener doen we een indringende oproep aan heel Nederland: ga aan de slag met biodiversiteit in jouw omgeving. Alleen als we het samen doen, kunnen we een verandering realiseren.’’

Groendakcoach en Nieuwenhuizen onder één dak

Op 10 juni openen Groendakcoach, Nieuwenhuizen Daktechniek en marketingbureau Studio Carpe Diem officieel hun gezamenlijke nieuwbouw aan de Tasveld 5 in Hendrik-Ido-Ambacht. Het pand is compleet met groene innovaties én een experience center op het eigen dak. Een bezoekje waard.