Zoeken

Roofs 2022-06-71 Bescherming tegen de zon

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere produc­tiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is bescherming tegen de zon.

In de zomer en lente schijnt de zon volop. Wat is dat toch lekker na de donkere maanden, zo’n heerlijk zonnetje. Je voelt de zonnestralen prikken op je bolletje. Heerlijk. Lekker wandelen, fietsen, sporten of onderuit met een boekje in de tuinstoel. Tussen de oren heb je een goed gevoel, je krijgt er een mooi bruin kleurtje van en je kunt de hele wereld weer aan na een zonnebad.

Een pluspunt van zonlicht is de opbouw van vitamine D. Het lichaam maakt vitamine D aan door goede voeding (bijvoorbeeld eten van vette vis) en als het in contact komt met zonnestralen. Daarbij is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Maar veel zonlicht heeft ook een keerzijde. En dat is de kans op het krijgen van huidkanker. In Nederland krijgen jaarlijks ruim 100.000 mensen de diagnose kanker. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met jaarlijks ruim 15.000 nieuwe gevallen. UV-straling, en vooral verbranding door de zon, heeft een grote invloed op huidkanker. Daarbij lopen volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten bouwvakkers maar liefst 4 tot 5 keer zoveel risico om huidkanker te krijgen. De kans op huidkanker verkleinen is simpel: bescherm jezelf.

Onze bouwvakkers en vooral de dakdekkers werken in het voorjaar en de zomer dagelijks veel uren in de zon. Dat brengt vervelende gezondheidsrisico’s met zich mee. Natuurlijk is het lekker om te werken in een korte broek en t-shirt, maar daarbij heeft zonlicht weer meer kans. Ons beleid is dat wij onze mensen goede voorlichting geven over bescherming tegen de zon, onder andere middels toolboxmeetingen. De boodschap welke wij meegeven is de boodschap die voor iedereen geldt: geniet van de zon, maar zorg dat je niet verbrandt en bescherm je huid met zonnebrandcrème, bedekkende kleding en door waar mogelijk de schaduw op te zoeken.

Bescherming tegen de zon is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie, duurzame en vitale toekomst.