Zoeken

Roofs 2022-07-03 Conflictstof

voorwoord

De Rotterdamse Dakendagen waren dit jaar een groot succes. De eerste week van juni waren bijna veertig daken opengesteld voor publiek, de Rooftop Knowledge Day bracht weer veel kennis uit binnen- en buitenland bij elkaar op het dak van het Nieuwe Instituut en Luchtpark Hofbogen was omgetoverd tot festivalhart. Het grote succesnummer was de Rooftop Walk, met een 29 meter hoge luchtbrug tussen het WTC en de Bijenkorf een denderend succes, waar tienduizenden mensen op af kwamen. De Rooftop Walk, een ontwerp van MVRDV, liep als een oranje loper van de oude V&D naar de achterzijde van de Bijenkorf. De bezoekers liepen daarbij over 444 traptreden en konden ondertussen genieten van panorama’s die normaal niet mogelijk waren, met als hoogtepunt de overbrugging van de Coolsingel.

Vooral op het dak van de Bijenkorf en de naastgelegen parkeergarage was veel te zien aan mogelijkheden voor het gebruik van met name platte daken. Van groen, waterberging, beloopbare zonnepanelen en windturbines, tot vederlichte tiny houses en landingsplekken voor drones. In deze editie kunt u er in diverse artikelen over lezen. De Dakendagen zijn nadrukkelijk een publieks­evenement waarbij de kennisdag de verdieping bood voor professionals. Dit alles met het oogmerk meer en beter gebruik te maken van de vele ongebruikte daken in vooral grote steden.

Professionals die het dak als werkgebied hebben, zullen zich bij dit soort initiatieven wel eens achter de oren krabben. Om in de woorden van Eyecatcher-directeur Schuurman te spreken: “Het wordt te druk op het dak”. Hij is daarin niet alleen. We willen steeds meer groen, zonnepanelen, vlonders, woonruimte of andere functies op dat dak kwijt en dat kan tot problemen en conflictsituaties leiden. Allereerst is het de vraag of het dakvlak wel draagkrachtig genoeg is voor de toevoeging of toepassing, welke dat ook is. Hier kan een constructeur eenvoudig uitsluitsel bieden (of nog beter: er wordt in het ontwerp al rekening gehouden met de extra daklast). In de tweede plaats moet het dak waterdicht blijven, een van de fundamentele functies van elk dak. Dat kun je organiseren door de werkzaamheden op een waterdicht dak zeer zorgvuldig uit te voeren, liefst onder toezicht van de dakdekker. Die geeft als het goed is immers de garantie af.

Ten derde dient men rekening te houden met de mensen die na een toevoeging het dak op moeten. Dat kan zijn voor inspectie, onderhoud of voor een lekkagemelding. Hier gaat het steeds vaker fout, kunnen we lezen in de Special Veilig & Gezond Werken. De gebouw­eigenaar die zoveel mogelijk elektrisch rendement op zijn dak wil, zal dit dak tot aan de randen vol kunnen leggen met zonnepanelen. De ­dakdekker die vervolgens voor een reparatie, voor onderhoud of voor een inspectie het dak op moet, heeft het nakijken. Zeker als de veiligheidsvoorzieningen ook nog eens inadequaat zijn aangelegd. De wet beschermt werknemers te werken in onveilige situaties op hoogte. De praktijk is zoals zo vaak weerbarstig: de dakdekker gaat, al dan niet opgeleid en voorzien van instructies, misschien wel met gevaar voor eigen leven halsbrekende toeren uithalen om de klus uit te voeren. Omdat het zijn werk is. Omdat het moet van de baas. Dit is alleen uit te bannen als alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Te beginnen bij de opdrachtgever c.q. gebouweigenaar die uiteindelijk verantwoordelijk is als het misgaat en voor de schade en hoge(re) kosten mag opdraaien. Veilig werken doe je samen, zegt het SBD. Dat is de enige manier om al die ongebruikte daken te gebruiken voor al die mooie plannen.

Tjerk van Duinen