Roofs 2022-07-48 Veiligheid en gezondheid stevig verankerd
Special veilig & Gezond Werken
De TECTUM cursussen rond veiligheid en gezondheid in de bouw zijn goed bezocht. Het bewustzijn is groot. Directeur Karel-Jan Batenburg is positief over de mate waarin de branche zorgdraagt voor het welzijn van de werknemers. “De bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche geeft veel aandacht aan veiligheid en gezondheid op en rond het platte dak” Toch blijft het belangrijk de ondernemers en de dakdekkers te blijven wijzen op de risico’s van het werken op hoogte.
“Waar we in het verleden de wintermaanden gebruikten voor het scholen van de mensen in de branche op het gebied van veiligheid en gezondheid, lopen de cursussen nu tot en met juni door om eind september weer te beginnen. De seizoenen lopen bijna in elkaar over, zo groot is de belangstelling”, zegt Batenburg. Iedereen die in de platte dakenbranche als dakdekker aan de slag gaat, moet binnen zes maanden na zijn indiensttreding de C1-cursus ‘Gezond en Veilig Werken op het Dak’ hebben gevolgd. Dat is vastgelegd in de BIKUDAK-CAO. Ook uitzendkrachten, onderaannemers en ZZP’ers die voor een BIKUDAK-werkgever werken, moeten een bewijs van deelname aan deze cursus te hebben. Er geldt bovendien voor deze cursus, zoals ook in de CAO BIKUDAK is vastgelegd, een herhalingstermijn van drie jaar.
Met de paplepel
Nieuwe vakmensen voor de dakbedekkingsbranche kunnen bij TECTUM terecht. Leerling-dakdekkers volgen de opleiding op niveau 1, 2 en 3 bij voorkeur in dienst van TECTUM. “De jongens zijn onder onze hoede en als werkgever zorgen we ervoor dat iedere dakdekker van TECTUM de C1-cursus volgt. De leerlingen hebben een begeleider en een mentor en kunnen met al hun vragen, ook over veiligheid en gezondheid, bij ons terecht. De erkende leerbedrijven, waarmee we verbonden zijn, zijn zeer betrokken bij het opleiden van hun potentiële nieuwe werknemers. We weten dat het wat veiligheid en gezondheid goed zit in deze bedrijven, onveilig werken mag en kan niet.”
“De verplichte cursus C1 ‘Gezond en Veilig Werken op het Dak’ is ook verplicht voor ZZP’ers en er is ook een mogelijkheid voor anderstaligen.” TECTUM zorgt voor vertalingen via tolken voor buitenlandse werknemers. De SBD, de Stichting Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche, waarmee TECTUM nauw samenwerkt, vertaalde het bekende dakdekkersboekje ‘Wat een dakdekker moet weten én moet toepassen. Gezond en veilig werken op het dak’ naar het Engels, Hongaars, Pools en Roemeens, omdat er in Nederland steeds meer dakdekkers werkzaam zijn uit landen waar deze talen worden gesproken.
De C1-cursus moet elke drie jaar worden herhaald. “Elk jaar komt 30 procent van onze branche langs voor de herhalingscursus. Op het gebied van opleiden in veiligheid en gezondheid heeft de bedrijfstak het goed op orde.” TECTUM beschikt over opleiders met praktijkervaring en geeft de lessen in kleine groepen van maximaal 10 deelnemers. “Dan kun je goed ingaan op de vragen en blijft iedereen bij de les. Want ondanks alle inspanning komen er elk jaar toch weer ongelukken voor. Je wilt natuurlijk dat iedereen weer veilig thuiskomt aan het eind van de werkdag.”
Hulpmiddelen
TECTUM staat in goed contact met leveranciers en ontwikkelaars van nieuwe veiligheidshulpmiddelen. “We volgen natuurlijk de noviteiten in de bedrijfstak op het gebied van veiligheid,” zegt Batenburg. “Het werken met een exoskelet bijvoorbeeld is een ontwikkeling die we met interesse volgen.” De gezondheid van de mensen in BIKUDAK zou daarmee stappen kunnen maken. Zo is iedere stap op het gebied van gezondheid en veiligheid belangrijk.
Batenburg vraagt iedereen zich goed te kleden in deze periode in verband met de zon en de hitte en goed op elkaar te letten. “Hoewel we goed op weg zijn, moeten we altijd alert blijven. En voor de zomer geldt dan bovendien: Blijven smeren en goed en gezond drinken.”