Zoeken

Roofs 2022-07-67 Shuttle Lift: zonnepanelen eenvoudig en veilig omhoog

Special Veilig en Gezond Werken

Veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen blijft actueel. Half juni geeft minister Van Gennip (Sociale zaken en Werkgelegenheid) aan dat er iets meer tijd nodig is voor het beantwoorden van de Kamervragen over het toezicht op werken op hoogte, die SGP lid Chris Stoffer een maand eerder inzond. Stoffer maakt zich onder meer zorgen over de veiligheid bij het installeren van zonnepanelen en of het toezicht afdoende is.

Maar veilig werken, ook bij het plaatsen van zonnepanelen kan ook eenvoudig zijn. “Met de Shuttle lift is het plaatsen van zonnepanelen stukken veiliger”, zegt hoofd marketing communicatie Harm van Driel van Altrex. De Shuttle is een modulair liftsysteem en steigerlift die met een lier een last tot 30 kg naar boven hijst. De Shuttle is toepasbaar op een (rol)steiger en bestaat uit geleideprofielen, een lier en diverse consoles. De geleidingsprofielen zijn eenvoudig aan de sporten te klemmen en de lier wordt met een accu­boor bediend. Bovenin de rolsteiger zit een aangepaste opbouwframe met sleuf. De lastdrager draait 90 graden, zodat de omvangrijke panelen eenvoudig én veilig op het platform zijn te tillen.

Het hele systeem is volgens Altrex in slechts drie minuten op te bouwen. De lift is ook uitvoeren met een kratdrager (‘Carrier Set’) waarmee materialen naar je werkplek op de steiger zijn te tillen. Van Driel: “De losse onderdelen leg je gemakkelijk in de aanhanger of bus. Op de bouwplaats bouw je de Shuttle gelijktijdig met de rolsteiger op. Vervolgens plaats je het basisprofiel van het liftsysteem met klemmen aan een frame. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat zonnepanelen en andere materialen tot een gewicht van 30 kg machinaal omhoog of omlaag te transporteren zijn.”