Zoeken

Roofs 2022-07-76 Nieuwslijn Special Veilig & Gezond Werken

Werken tijdens onweer

Tijdens werkzaamheden is het belangrijk alert te zijn op onweer. Wanneer staak je je werkzaamheden en wanneer kun je weer verder tijdens onweer? Een relevante vraag, met jaarlijks in Nederland honderdduizenden blikseminslagen en gemiddeld vijf mensen die direct worden getroffen. In veel bedrijfstakken waar regelmatig buiten gewerkt wordt, is het gebruikelijk om op de zintuigen van mensen te vertrouwen als het onweert. Zodra er minder dan tien seconden tussen de bliksemflits en het geluid van de donder zit, is het zaak te gaan schuilen. Het onweer is dan dichter dan drie kilometer genaderd. Wanneer er vijftien minuten geen bliksemflitsen gezien zijn, kan het werk weer hervat worden. Houd verder rekening dat plaats en het moment van een blikseminslag nooit precies zijn te bepalen en dat tijd nodig is om jezelf in veiligheid te brengen. Blijf uit de buurt van hekken, bouwliften, steigers, lichtmasten en andere voorwerpen van metaal. Binnen of in een auto/cabine zit je veiliger dan buiten. En gehoorbeschermingsmiddelen schermen af tegen laagfrequent geluid; ook gerommel van de donder wordt tegengehouden.

Kranen met Fall-Protection-Mode module

De nieuwe generatie Klaas kranen kunnen tegenwoordig worden uitgerust met de FPM module, dit staat voor Fall-Protection-Mode. Trotse leverancier is All-up uit Almelo, die vrijwel alle producten van de bekende merken Klaas, Paus en Geda in haar portefeuille heeft. Ard Nijkamp, directeur van All-up: “Deze optie biedt onze klanten weer een extra mogelijkheid om de kraan multifunctioneel in te zetten. Met een extra schakelaar op de kraan kan deze in de PFP-modus gezet worden, hiermee wordt de kraan begrenst in snelheid, hoogte en reikwijdte.” Onder strikte voorwaarden mag de man op het dak zichzelf dan aanlijnen aan de hijshaak van de kraan en deze als ankerpunt gebruiken. Een tweede persoon moet altijd aanwezig zijn als bediener van de kraan. Uiteraard is deze optie alleen toegestaan als er geen andere vorm van beveiliging te plaatsen is; denk hierbij aan RSS dakrandbeveiliging of een steiger.

Constant Force Post ankerpunten op buurtcentrum

In samenwerking met Felspartners bv heeft Eurosafe Solutions een veilig dak mogen ontworpen en de Constant Force Post (CFP) ankerpunten mogen plaatsen op het dak van Buurtcentrum De Cartoon in Almere. De CFP maakt gebruik van een unieke techniek die in elke situatie toegepast kan worden. Door de diversiteit in graden en verschillende ondergronden is het buurtcentrum hier een mooi voorbeeld van. Met absorptievermogen in het ankerpunt biedt de CFP de laagste dakbelasting in de markt, waardoor het uitermate geschikt is voor onder meer Kalzip daken.

Ladders met geïntegreerde veiligheid

Veiligheid op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Daarom heeft Smart Level Ladder twee geïntegreerde veiligheidssysteem ontwikkelend, waarmee het werken met ladders veel veiliger en gemakkelijker wordt. Met het Smart Level-systeem staat een ladder binnen één seconde veilig en recht en met Top Safe staat deze vast aan een muur. De systemen zijn onafhankelijk van elkaar te verkrijgen. Smart Level ladders voldoen aan de hoogste internationale kwaliteitsnormen EN 131 en NEN2484. Het geïntegreerd levelingsysteem is TÜV gecertificeerd. www.smartlevelladders.com.

Instappers met AN-gecertificeerde enkelbescherming

Met de introductie van de Buckbootz bANg guardz® BSH٠١٤ heeft Buckler Boots een comfortabele en waterdichte instapper met AN-gecertificeerde enkelbescherming op de markt gebracht.
Goede enkelbescherming is volgens Buckler Boots nog een ondergeschoven kindje op de markt. Goed schoeisel, inclusief de maximale normering anti-slipzool en de enkelbescherming, helpt tegen verzwikken en verkleint de kans op blessures en uitval. De nieuwe schoen is samen met de vetervariant BSH012 de eerste AN-gecertificeerde instapper op de markt. Het geheim van Buckbootz bANg guardz® zit niet alleen in de enkelbescherming zelf, maar ook in de positionering van het stretchgedeelte van de schoen. Dit stretchgedeelte zit traditioneel aan de zijkanten; door het elastiek naar de voorzijde van de bovenkant van de instapper te verplaatsen, kan de enkelbescherming optimaal in de schoen geplaatst worden. Vervolgens is de zijkant van de schoen van leder gemaakt en hierin is de enkelbescherming verwerkt. Daardoor zijn de enkels van de drager optimaal beschermd. buckbootz.nl

Kooiladderspecialist

Kooiladderspecialist BV is onlangs door de NCI gecertificeerd voor VCA*2017/6.0. De specialist op het gebied van veilig werken op hoogte produceert en levert kooiladders, vluchtladders, hangladders, dakrandbeveiliging en andere vormen van valbescherming. De laatste toevoeging aan het brede assorti­ment is een nieuwe neerklapbarer dakrandbeveiliging, die Kooiladder­specialist zelf heeft ontwikkeld en reeds in de verkoop heeft genomen.