Zoeken

Roofs 2022-07-94 Jacob K. Javits Convention Centre, New York

Internationale daken

‘Het symbool van ambtelijke geldverspilling’ is hoe menig New Yorker het Jacob K. Javits Convention Centre zou noemen als je ernaar vraagt. Dat komt doordat het initiële plan om het in 1986 gebouwde centrum uit te breiden na anderhalf jaar bouwen werd afgeblazen. Het bleek te duur te worden en het reeds aangebouwde deel werd weer afgebroken. Een nieuw plan volgde: een renovatie van het oude gebouw en een nieuw groendak. De uiteindelijke kosten voor deze renovatie: een slordige half miljard dollar. De opbrengst: een prachtig groendak met een daktuin op een ontzagwekkend groot conferentiecentrum in het hart van New York.

Tekst: Joep Klerx

De 300 meter lange en vijftien verdiepingen hoge glazen welkomsthal heeft heel toepasselijk de bijnaam ‘Crystal Palace’. Hierachter ligt zo’n 63.000 vierkante meter aan tentoonstellings- en conferentieruimte, waarmee het de grootste locatie van New York City is voor conventies, handelsbeurzen en andere evenementen. Om een beeld te schetsen van de exorbitante aantallen waarmee dit gebouw te maken heeft, dit zijn cijfers van 2017. In dat jaar kwamen er zo’n 2,3 miljoen bezoekers af op 121 trade shows, 18 consumentenshows en 39 speciale evenementen. Het aantal hotelovernachtingen dat gelinkt werd aan het centrum was zo’n 450 duizend en de totaal geschatte positieve impact op de New Yorkse economie bedroeg zo’n 2,85 miljard dollar. Toch een goede investering die renovatie, zou je zeggen.

Renovatie

Het Javits Centre stamt uit 1986 en is ontworpen door de iconische architect I. M. Pei. De mislukte verbouwing dateert van 2010, daarna werd de verbeterde renovatie ter hand genomen die in oktober 2014 werd afgerond. Tijdens die renovatie werd onder andere het glas vervangen door gepixeld vogelveilig glas, waardoor het aantal botsingen met vogels met 90 procent is gedaald.

Tishman Construction, een New Yorkse bouwmanager, leidde de renovatie. Door details zoals energiezuinige verlichting en een dashboard voor energiemonitoring behaalden ze een LEED Silver-certificaat. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design en is een methode voor het beoordelen van de duurzame kwaliteiten van het ontwerp, de realisatie en het beheer van gebouwen. Je hebt een bepaald aantal punten nodig om überhaupt gecertificeerd te worden. Heb je een Silver-certificaat, dan heb je het nog een stuk beter gedaan.

Groen in de stad

Met de renovatie kreeg het Javits Centre ook een groen dak. Groene daken zie je steeds vaker in grote steden. Dat komt niet in de laatste plaats omdat gebouweigenaren en stadsbestuurders steeds beter begrijpen wat de positieve gevolgen voor het gebouw, het milieu en de leefbaarheid van de lokale omgeving zijn. Groene daken zorgen voor betere isolatie van het gebouw en verminderen daarmee het energieverbruik. Daarnaast dragen ze bij aan de vermindering van luchtverontreinigende stoffen en helpen ze bij het reguleren van de afvoer van regenwater. Sommige daken – en daar is dit exemplaar er één van – bieden zelfs voedsel voor de mens en een leefomgeving voor insecten en vogels. Eigenlijk kun je de ontwikkeling zien op een manier dat we de natuur weer terug uitnodigen in onze steden. Last but not least: de daken zijn ook nog eens erg mooi. Sinds de bouw van het groendak zijn andere hoogbouw­appartementen in de buurt verrezen. Het groene dak biedt een glimp van open ruimte en geeft die omwonenden toch een beetje het gevoel van natuur in de omgeving.

Het groendak bovenop het Javits Convention Centre in New York City beslaat 27.000 vierkante meter en is daarmee het op één na grootste begroeide dak in de Verenigde Staten. Het groendak heeft een bodemdiepte van 15 centimeter of minder, wat geleverd is door Xero Flor America uit Durham, North Carolina.

Uitdagingen, dakopbouw en resultaten

Het grote gewicht van zo’n groot groendak bleek een uitdaging te zijn. Betonnen klinkers als beschermend element werden al vroeg verworpen, omdat ze een structurele upgrade van het dak zouden hebben vereist om hun gewicht te kunnen dragen. Uiteindelijk werd gekozen voor het Xero Flor groendaksysteem, dat zichzelf al bewezen had bij verschillende andere grootschalige projecten in Europa en de VS. Naast het relatief lage gewicht, is het ingenieuze aspect van de Xero Flor, dat delen van de voorbegroeide matten – de retentievlieslaag, de drainagematten en het wortelwerende scherm –kunnen worden opgerold. Deze oplossing maakt onderhoud van het dak relatief eenvoudig.

Van de totale 27.000 m2 groen, wordt zo’n 4.000 m2 gebruikt voor het verbouwen van groente en fruit. Dat levert jaarlijks zo’n 18.000 kg aan groente en fruit op. Met een gemiddelde neerslag van 127 centimeter per jaar vermindert het groendak daarnaast de afvloei van regenwater aanzienlijk. Volgens berekeningen van Xero Flor voorkomt het groendak per jaar ongeveer 258 miljoen liter waterafvloeiing.

Het Javits Centre is een bouwwerk van geven en nemen. In eerste instantie slokte het tijdens de renovatie vooral veel belastingcenten op van de stad. En ook al is het volgens sommigen geldverspilling geweest en zal menig belastingbetalende New Yorker er nooit een voetstap binnen zetten, het resultaat mag er zijn. Het is een indrukwekkend gebouw met een misschien nog wel indrukwekkender groendak, dat veel teruggeeft aan New York. Niet alleen in de vorm van een continue economische impuls, maar ook op het gebied van natuur voor omwonenden en een flinke berg groenten en fruit.