Zoeken

Roofs 2022-08-48 Jubilerend Aabo Trading heeft nu eigen kraanwagen

Special Materieel en materialen

Aabo Trading bestaat dit jaar 35 jaar. Het bedrijf heeft echter nog meer te vieren. Vorig jaar ging het nieuwe filiaal in Leeuwarden open, wat onlangs groots gevierd werd. Een andere feestelijke vernieuwing is de aanschaf van een eigen kraanwagen.

Nolanda Klunder

Dakgroothandel Aabo Trading bestaat 35 jaar, een jubileum dat in alle filialen gevierd wordt. “We vieren dat samen met de klanten, want natuurlijk is onze goede band met klanten voor ons heel belangrijk”, benadrukt Erik de Haas, filiaal­manager Leeuwarden. “In Leeuwarden hebben we het jubileum gecombineerd met de feestelijke opening van dit filiaal. We zijn al sinds vorig jaar open, maar vanwege corona was een feest toen niet goed mogelijk. Afgelopen mei hebben we dat ingehaald met een barbecue voor onze medewerkers en klanten.”

Decentraal

De vestiging in Leeuwarden is het 21e filiaal van de dakgroothandel. “We hebben hier maar liefst 2.400 m2 vloeroppervlak en daarmee zijn we het grootste filiaal, wat oppervlakte en volume van de voorraden betreft”, vertelt De Haas. Op korte termijn komen er nog meer vestigingen bij. De Haas: “We zijn nu bezig een filiaal op te bouwen in Groningen en er komen dit jaar nog twee filialen bij. Dat heeft te maken met onze manier van denken en aanpakken. Wij leveren vanuit de vestigingen, niet vanuit een centraal punt. Onze klanten zijn vooral kleine tot middel­grote  dakdekkersbedrijven, loodgieters en installateurs. Voor hen is het heel praktisch om naar een filiaal in de buurt te kunnen gaan, waar ze direct persoonlijk contact hebben en de spullen meteen kunnen ophalen. Zonder lange reistijd kunnen ze hun materialen inladen en snel weer terug op hun klus zijn.”

Elke vestiging heeft zijn eigen voorraden en een industriële zetterij waar zink, Plastisol, koper en kleurgecoat staalplaat (PVDF) op maat gezet kunnen worden. “We zien dat er steeds vaker maatwerk wordt gevraagd, zoals zinken deklijsten, plastisol afdekkappen of goten op maat. Doordat wij ook hierin decentraal werken, kunnen we snel maatwerk leveren. Zo kan de klant zijn klus snel afmaken, waar concullega’s vaak één of twee dagen extra levertijd hebben.”

Decentraal werken biedt de dakgroothandel nog een voordeel, signaleert De Haas: “Natuurlijk merken wij het grondstoffentekort ook, maar we hebben er relatief weinig last van. Doordat wij voorraden op alle vestigingen hebben, kopen wij volumineus in en hebben we onze voorraden in stand kunnen houden. Als je werkt met één voorraad op het centrale filiaal, heb je die situatie niet. Wij hebben weinig nee hoeven verkopen wat dakdekkersmaterialen betreft. Isolatie ligt iets lastiger, maar ook daarin hebben wij nog redelijke voorraden. En dat is fijn, want het is nog nooit zo druk geweest. We hebben heel veel te doen.”

Kraanwagen

Het filiaal in Leeuwarden heeft een primeur: het heeft als enige een eigen kraanwagen. Daarmee kunnen producten tot op het dak geleverd worden. “De aanschaf van een kraanwagen is voor ons de volgende stap in de service die we onze klanten kunnen bieden”, zegt De Haas. “Sinds een aantal jaar hebben we meerdere vrachtwagens. Het voordeel van eigen vrachtwagens is dat we het vervoer in eigen beheer hebben. Dat maakt het vervoer sneller en efficiënter. Aan die service voegen we nu een eigen kraan toe. Wat is immers het minst aantrekkelijke van het werk van dakdekkers? Het sjouwen met materiaal. Met een rol op je nek een ladder op is een flinke inspanning. Om die dakdekker te ontlasten kunnen wij het materiaal op het dak plaatsen. Sinds mei 2022 bieden we deze service aan in Noord-Nederland. We zien dat het inmiddels goed gaat lopen: de klant weet ons ook hierin te vinden. We monitoren hoe het verder gaat. Is het een succes, dan gaan we kijken of we het uitbreiden naar andere gebieden.”

“Als filiaalmanager mocht ik me verdiepen in welk type vrachtwagen we moesten kiezen. We kozen voor de IVECO X-WAY 8X2 met 460 pk, vanwege een combinatie van factoren. Deze wagen heeft een korte draaicirkel en hij is kort, maximaal tien meter lang. Dat is van belang voor gebruik binnen steden. Daarbij heeft hij een zeer ruim laadvermogen van 15.000 kilo. De kraan is een Effer 525 6S hydraulische laadkraan met een uitschuifbare heavy duty jib, een uitschuifbare knikarm en een bereik van bijna dertig meter. Dit is de sterkste in zijn soort. Daarbij is de kraan makkelijk en snel te positioneren. Belangrijk is ook dat het een zeer schone vrachtwagen is. Er zit een selectief katalytisch reductiesysteem in (IVECO-HI-SCR) in plaats van een EGR-systeem, waardoor uitlaatgassen niet meer gerege­nereerd hoeven te worden. Dit systeem, de compactheid van de wagen en de korte draaicirkel in combinatie met het gigantische laadvermogen en de sterke kraan maakten deze wagen tot de ideale wagen voor ons.”