Zoeken

Roofs 2022-09-92 Nieuwslijn

Agenda

13 - 15 september, Installatie Vakbeurs 2022
Evenementenhal Hardenberg, 13.00 - 21.00 uur, Thema van deze editie: ‘De toekomst door een groene bril’. www.installatie-vakbeurs.nl

5 - 6 oktober, Vakbeurs Openbare Ruimte + Vakbeurs Mobiliteit
Jaarbeurs Utrecht, 9.30 - 17.00 uur, https://openbareruimte.nl

11 - 13 oktober, Zero Emission Ecomobiel + Vakbeurs Energie
Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, 10.00 - 17.00 uur, www.ecomobiel.nl en www.vakbeursenergie.nl

21 oktober, Belgian Roof Day
Vakbeurs voor de dakensector Brussels Kart Expo, www.belgianroofday.be

3 november, DAKEN & ZAKEN 2022, Gratis relatiebeurs voor de platte en hellende daken­branche die vorig jaar een zeer succesvolle start kende.
Evenementenhal Gorinchem ‘Next Level’ 10.00 - 18.00 uur, www.dakenenzaken.nl.

Zoontjens actief op Experimentendak

In Rotterdam krijgen duurzame pioniers op het Experimentendak de mogelijkheid hun innovatieve initiatieven te testen die bijdragen aan oplossingen voor de klimaatopgave (zie ook Roofs april 2021). Zoontjens experimenteert op dit dak met beloopbare zonnetegels, al dan niet in combinatie met een waterretentiesysteem. Met verharding op het dak die bestaat uit beloopbare zonne-energietegels
krijgt het dak een dubbele functie (rood en geel). Door dit op een waterretentiesysteem te plaatsen, krijgt dezelfde vierkante meter een derde functie (blauw). Op het Experimentendak worden de
opbouwen getest en onderzoekt men de rendementen en de verschillen tussen de twee systemen. Zoontjens gebruikt diverse systemen om een zo breed mogelijke testopstelling te krijgen, zoals Dreen®Nxt, Dreen®Ceramica, Zolar en sedum trays met en zonder waterretentiesysteem. De sedum trays zijn van Greenmakers en het waterretentiesysteem van Optigrün. De opstellling blijft 5 jaar liggen en wordt nauwkeurig gemonitord. Ook het prototype van de Bibar collectieve dakrandbeveiliging is toegevoegd aan het dak. Hiermee test Zoontjens de beste opstelling en onderzoekt het de mogelijkheden voor het toevoegen van beplanting en andere mogelijkheden om het systeem te optimaliseren.

C2C-certificaat Soprema

Soprema ontving onlangs een bronzen Cradle to Cradle-certificaat voor zes producten, verkrijgbaar op de Belgische en Nederlandse markt:

  • Garantgum 470 (470K14),
  • Garantgum 470 gemineraliseerd (470K24),
  • Sopralene Optima 4 AF C3 FR,
  • DuO HT 4 AGR/F C180 FC,
  • Sopralene Techno 4 AF C1 FR
  • Sopralene Optima Garden 4 AF C3 FR[FA1].

Het behalen van de certificaten past bij een breder kader aan inspanningen voor het milieu. Zo wordt in Tongeren nieuwe, 100% recyclebare XPS gemaakt van gerecycled polystyreen, levert Soprema al langer natuurlijk isolatie­materiaal – zoals Pavatex – gemaakt van onder andere houtresten van ­zagerijen en zamelt het bedrijf bitumen dakbanen in om die te recyclen tot nieuwe dakbedekking en tot asfalt voor op de weg.

Skylux investeert in de toekomst

Skylux heeft de laatste jaren de focus verscherpt op drie product­groepen: schuine dakramen, platdakramen en outdoor living. Het familiebedrijf heeft daarmee een sterke groei doorgemaakt. Om die op lange termijn te overstijgen investeert het bedrijf de komende jaren door. Onder meer in een poederlakinstallatie om de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid te verhogen van de aluminiumprofielen. Verder krijgt de productielocatie in Stasegem extra opslagruimten en productiehallen; tevens wordt het machinepark gemo­derniseerd en uitgebreid. Bovendien wil Skylux voorloper zijn op het vlak van energie en duurzaamheid. Daarin hoort de verdere uitbouw van de laadinfrastructuur (elke nieuwe bedrijfswagen vanaf 2021 is full electric) en krijgt Skylux een eigen ‘gigabatterij’ van Tesla. De combinatie van dit alles is de komende jaren goed voor een totale investering van meer dan € 10 miljoen.

Hindernissen op platte daken overbruggen

Met de ABS Loopbrug is dat geen probleem. Deze lichte, duurzame aluminium constructie is modulair dus biedt deze een maximum aan flexibiliteit. Met de combinatie van verschillende elementen kunnen hoogteverschillen genivelleerd worden van 40 tot 100 cm, in stappen van 20 cm. De standaardbreedte is 60 cm, bordeslengtes zijn er in 60, 80 of 100 cm. On-site montagewerk is beperkt doordat de bordessen voorgemonteerd in grote modulen worden aangeleverd. Aan beide kanten is hekwerk/handreling voorzien en de roostertreden en -bordessen hebben de hoogste anti-slip klasse (R 13).

Verplicht groen of PV op daken in Frankrijk

Het Franse parlement heeft onlangs een wet aangenomen die het verplicht stelt om bij nieuwe gebouwen een deel van het dak in te vullen met groen of met zonnepanelen. De wet is van toepassing op commerciële gebouwen. Vanuit milieuactivisten was gepleit voor het volledig invullen van daken, maar de regering heeft een concessie gedaan naar de gebouweigenaren en -ontwikkelaars die voor de kosten gaan opdraaien.

Rectificatie C2C-bericht

In de vorige editie van Roofs is in Nieuwslijn abusievelijk gemeld dat Derbigum voor hun Derbipure® een Cradle to Cradle-certificaat heeft behaald. Daar moest staan dat het bedrijf een Bronzen Cradle to Cradle-certificaat heeft ontvangen voor zijn circulair dakmembraan Derbigum NT.