Zoeken

Roofs 2022-11-22 Elektrificeren op en onder het dak

Bedrijfsnieuws

Het begon allemaal bijna tien jaar geleden. Het familiebedrijf Aabo Trading Company, actief sinds 1987, startte met Aabo Solar een Businessunit Duurzaam, te beginnen met producten voor zonnestroom onder de naam AaboSolar. In de loop van tijd is dit uitgebouwd naar een totaalconcept met gasloze energiesystemen met Aabo Greentech als handelstak voor de producten en Aabo Green Projects waarin de projectmatige aanpak werd uitgewerkt. Nu de markt zich op volle toeren op verduurzaming en elektrifi­ceren heeft gestort, is Aabo op zoek naar dakdekkers en installateurs die als nieuwe partners het totaalconcept kunnen realiseren.

Toen er bij Aabo Trading Company rond 2012 geluiden binnen kwamen van dakdekkers, begon het balletje te rollen. Marcel Goossens, Manager Duurzaamheid bij Aabo Trading Company: “Die zagen elektra-installateurs aan het werk met zonnepanelen op het dak. Ze zeiden: ‘Dat is ons terrein, alleen wij hebben geen verstand van zonnestroomsystemen, zeker niet tot in de meterkast’. Onze directeur Hans Cobussen vond toen dat wij daar iets in konden betekenen. We zijn vooral gericht op midden- en kleinbedrijf, staan altijd dicht bij de klant, helpen ze waar mogelijk met training en begeleiding en kunnen snel schakelen met op vele plaatsen in het land een vestiging binnen handbereik van de dakdekker en installateur. Dat kunnen wij ook met zonnepanelen.”

In de schoolbanken

Aldus startte in 2013 Aabo Solar, in een periode van laagconjunctuur in de markt. Goossens: “We zijn toen met een aantal collega’s uit onze organisatie bij BDA Dakadvies in de schoolbanken gaan zitten om basiskennis op te doen van zonnestroomsystemen. Niet lang daarna zijn we een samenwerking gestart met de Duitse zonnepanelen­fabrikant Solon uit Berlijn. Tevens werden door Solon trainingen verzorgd in het opleidingscentrum in Katwijk (bij Cuijk, red.). Daarin werden trainingen verzorgd die fundamentele kennis verschaffen in zonnestroomsystemen voor de medewerkers van alle vestigingen van Aabo Trading tijdens kennisdagen.

Concept

In de jaren die volgden trok de markt voor zonnestroom sterk aan. “Daardoor gingen ook partijen de solarmarkt leveren zonder kennis van zaken over daken”, stelt Goossens. “Wij hebben toen besloten de markt projectmatig te benaderen, met een projectentak naast de handelstak. Daarin werken we samen met de partijen die bovendaks werken – de dakdekkers – en onderdaks – de elektricien. Bij elk project staan we aan het begin van het traject samen op het dak. De dakdekker kan beoordelen of het dak geschikt is voor zonnepanelen en kan de resterende levensduur van de dakbedekking inschatten zodat eventueel een vervroegde renovatie kan worden overwogen. Die kan ook de veiligheidsvoorzieningen meenemen samen met onze businessunit Aabo Safe. Samen met de installateur kan dan de implementatie worden uitgewerkt en uiteindelijk uitgevoerd. Dit kun je alleen projectmatig doen, omdat elk dak zijn eigen specifieke oplossingen heeft.”

Warmtepompboilers

En zo werd verduurzaming een totaalconcept van Aabo. Dat is medio 2014 verbreed met andere aanvullende oplossingen. Goossens: “Er zijn meer manieren waarmee bedrijven en consumenten van het gas af kunnen en als dat gefaseerd kan, kun je al snel aan de slag. Warmtepompboilers zijn bijvoorbeeld een prima oplossing voor sanitair warm water. Met deze gasloze oplossing wordt omgevingstemperatuur aangevoerd van binnen of buiten om via koelmiddel een boilervat met water 24/7 te verwarmen op 55oC. Deze toepassing in combinatie met de bestaande combiketel voor de verwarming, bespaart dan al snel 20 tot 30% van de gasrekening. En het is ook nog gesubsidieerd. Voor kleinere toepassingen hebben we Portugese boilers van 100 en 250 liter, sinds kort leveren we tevens Duitse boilers van 300 liter.”

Slim verwarmen

Tegenwoordig is de webshop van Aabo Greentech voor een belangrijk deel gevuld met infrarood verwarming. “We zijn medio 2014 ook gestart met infraroodverwarming, omdat dat uitstekend past in ons gasloze verduurzamingsconcept”, legt Goossens uit. “Je kunt er namelijk complete gebouwen slim mee verwarmen. En met slim bedoel ik zonder grote investering, snel en eenvoudig door te voeren en je verwarmt alleen de plekken en ruimtes die je daadwerkelijk gebruikt, zoals een thuiswerkplek of een speelkamer voor de kinderen op woensdagmiddag, maar bijvoorbeeld ook op werk­plekken in grotere bedrijfshallen waardoor de vele loze vierkante meters niet verwarmd hoeven te worden. Ten opzichte van de traditionele verwarmingsmethodes bespaart dat enorme hoeveelheden aardgas. De infrarood stralingswarmte is bovendien zeer aangenaam en prima te reguleren middels een thermostaat per temperatuurszone-, of ruimte en leidt ook niet tot droge lucht. Bij convectiewarmte daarentegen stijgt warme lucht en neemt stof, allergenen en andere deeltjes mee de ruimte in en beïnvloedt bovendien de relatieve vochtigheid. Ik heb het natuurlijk ook in mijn eigen kantoor en daar is veel onder andere ook minder schoonmaak nodig als bijkomend voordeel omdat er simpelweg minder stof aanwezig is. Het is uiteraard wel zo dat hoe beter geïsoleerd de ruimte, hoe minder thermisch vermogen er nodig is. Maar dat geldt voor alle verwarmingsvormen.”

Fine tunen

In het assortiment van Aabo Greentech zit ook domotica. Via een touchscreen in de kamer kan het elektraverbruik gemonitord worden. “Zo kun je het effect van verduurzamingsmaatregelen concreet bijhouden. In tegenstelling tot een dure warmtepomp kan men met onze systemen gefaseerd het huis of bedrijfspand worden aangepakt tegen een veel lagere investering en desgewenst meteen de resultaten aflezen. In overleg met de installateur kun je je installaties verder finetunen. Zo werken we vanaf dag één tot ver na de oplevering samen met dakdekker en installateur om de klant verder te helpen. Bij Aabo Greentech maken we de berekeningen en zorgen we voor begeleiding van onze partners.”

Referenties

Aan projecten heeft het bedrijf uit Katwijk al lang geen gebrek meer. De markt is booming, het ene na het andere project rolt van de band. “Vooral de projecten met infrarood-panelen lopen hard. Zo zijn we nu bezig met ‘moeilijke’ appartementen die slecht geïsoleerd zijn. Met panelen gaan we daar een flinke besparing op de gasrekening halen terwijl andere oplossingen daar niet mogelijk waren. Een ander voorbeeld is een kerk in Tholen. Daar moet men in het stookseizoen het gebouw soms al een dag voor een dienst “voorverwarmen” a vierhonderd kuub gas per uur. Met infraroodstralers kunnen ze deze vlak voor de dienst aanzetten en alleen in de zones waar mensen zitten. Of wat dacht je van een kerk in Harderwijk waar doordeweeks koorrepetities gehouden worden? Die kunnen sinds enkele jaren altijd comfortabel doorgang vinden zonder de hele kerk te verwarmen.”

Veerhuis

Een van de favoriete projecten van Goossens is het Veerhuis in Oeffelt. “Dat ligt er sinds enkele jaren weer prachtig bij aan de Maas. Dit gebouw was verpauperd en onderging een grondige renovatie. Samen met Van Bon Elektro uit Boxmeer hebben we dit gebouw gasloos gekregen met in elke ruimte infrarood als hoofdverwarming gecoat in de Ral-kleur van het betreffende vertrek en een warmtepompboiler voor het warme tapwater in de spoelkeuken. De verdiepingen erboven zijn onlangs gerenoveerd, met dezelfde duurzame oplossingen, en omgebouwd tot vier appartementen. Voor ons is dit project een prachtige referentie waar geïn­teresseerden terecht kunnen om infraroodverwarming in de praktijk te ervaren.

Showroom.

Naast de vele projecten die inmiddels zijn gerealiseerd heeft AaboGreenTech duurzame conceptshowrooms in diverse vestigingen van moederbedrijf Aabo Trading. Op dit moment zijn deze showrooms in tal van plaatsen te vinden, waaronder binnenkort in Rotterdam.In deze showrooms kunnen de eindgebruikers maar zeker ook de installateurs en dakdekkers terecht met hun klanten en bijvoorbeeld infraroodwarmte ervaren. Ook staan er warmtepompboilers en zonnepanelen inclusief de door ons toegepaste Enphase micro inverters.

Oproep

Aabo Greentech is geen installerende partij. Wel komen er vele leads via vooral mond-tot-mondreclame of onze website www.aabogreentech.nl bij ons terecht. Goossens: wij adviseren hen graag maar “Het zijn de installateurs en de dakdekkers die onze doelgroep zijn waaraan we hen graag koppelen. Dat zijn de partijen die zelf ook aanlopen tegen duurzame projecten die ze mogelijk niet helemaal zelf kunnen rondkrijgen omdat ze een discipline nog niet in huis hebben en ook niet de tijd om het zelf allemaal uit te zoeken. Wellicht zijn er installateurs of dakdekkers die denken dat dit wel het moment is om de werkzaamheden te verbreden en daarmee ook toekomstbestendig te worden. Tegen die bedrijven zeg ik graag: laat wat van je horen want, jullie zijn welkom om ons duurzame concept samen met ons uit te dragen.”