Zoeken

Roofs 2022-11-51 Moet je dan leren renoveren?

theo talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Als bètatechneuten zijn wij gewend in oplossingen te denken. Op één of andere manier staat onze geest bijna de hele dag geprogrammeerd op standje “oplossen”. We zien iets en handelen er naar. Niet eerst doen en dan denken.

Anders dan de alfa- en gamma-mannetjes om ons heen, willen wij snel resultaat zien. Zij willen graag zien dat we het probleem eerst in kaart brengen en dan een oplossing zoeken. Niet helemaal ten onrechte, want de alfa’s en gamma’s willen dat iedereen het proces kan volgen om het resultaat te begrijpen. Jammer voor ons aangezien voor velen de oplossing van het probleem benoemen voldoende is. Niet in de laatste plaats, omdat al dat in het kaart brengen van alle stappen extra werk met zich meebrengt.

Bij grootschalig onderhoud en renovaties kunnen nogal eens fricties ontstaan tussen de verschillende belanghebbenden. Vooral vertegenwoordigers van de bewoners c.q. gebruikers kunnen veel stampij maken. Niet ten onrechte, het gaat hen tenslotte direct aan en ze zitten niet zelden al jaren op een oplossing te wachten. Het is best frustrerend als iemand tussen-neus-en-lippen-door jouw langdurige probleem zonder begrijpelijke uitleg even denkt op te lossen.

Dus ben je een echte bèta en helemaal op de hoogte van de techniek? Dan moet je om als partner bij dakrenovaties en -onderhoud door het leven te kunnen gaan eerst een paar zaken onder de knie krijgen. Om te beginnen moet je leren luisteren. Niet alleen door te horen en te laten uitspreken, maar vooral om proberen te begrijpen wat er wordt bedoeld en wat er wordt verwacht. Vraag door om zeker te zijn van wat er wordt bedoeld, laat zien dat de opdrachtgever invloed heeft in de zoektocht naar een oplossing. Dat straalt betrokkenheid uit en geeft vertrouwen in een goede afloop.

Naast het leren luisteren moet je leren communiceren op niveau. Niet alleen op jouw (leidinggevende) niveau maar met alle gesprekpartners. Dat betekent in begrijpelijke taal, ook schriftelijk, kunnen uitleggen wat er speelt, keuzes verdedigen zonder opdringerig te worden en openstaan voor alternatieven.

Als er meerdere disciplines actief zijn, kan dat een project maken of breken. Jouw perfect bedachte uitvoering kan de werkzaamheden van een ander verstoren, waardoor extra kosten kunnen ontstaan voor zowel jou als de leidende partij in de uitvoering. Bekijk dus alle opties om de klant een optimaal eind­product te leveren.

Tenslotte, beste bèta’s, iets dat iedereen die als renovatie- of onderhoudspartner actief is nodig heeft, is inlevingsvermogen. De kunst om te zien wat de opdrachtgever voor ogen heeft, te voelen waar de pijnpunten bij de gebruikers liggen en te begrijpen wat eigenlijk niet te begrijpen is om dan de principaal te overtuigen dat jij het begrepen hebt. Inlevingsvermogen komt met de jaren en – sorry – je hebt het of je hebt het niet.

Heb je al het bovenstaande onder de knie, pas dan nog steeds goed op: ook dan kan het gebeuren dat ze jouw prijs niet goed vinden. Op dat moment moet je bewijzen dat jij de man voor de job bent. In de renovatie is een goeie prijs vaak beter dan de laagste. Overtuig daar jouw opdrachtgever van en het zoeken naar de renovatiespecialist kan stoppen. Die is gevonden! ■

Theo Wiekeraad