Roofs 2022-11-58 Nieuwslijn Special Onderhoud & Renovatie
Studenten winnen met optop innovaties
Lichte woningen of kantoren op bestaande panden. Met optoppen verdicht je de stad zonder daarvoor ruimte op straatniveau weg te nemen. Op de Solar Decathlon Europe in het Duitse Wuppertal, wonnen studenten van de TU Eindhoven en de TU Delft respectievelijk een tweede en derde prijs met hun duurzame uitbouw. Het studententeam VIRTUe uit Eindhoven bouwde in Wuppertal het hub Ripple woonconcept. Naast een lichte modulaire opbouw zit het huis zelf ook vol met technische snufjes. Het team van de TU Delft verzon een slimme optopping voor portiekflats. Met een toevoeging van twee verdiepingen maken zij de gehele portiekflat energieneutraal. Beide concepten worden in Nederland weer herbouwd. De teams zijn in gesprek met partijen over verdere ontwikkeling en het delen van kennis en ervaring.
Nog veel kantoren moeten snel naar energielabel C
Naar schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op 1 juli 2022 nog maar 48 procent van de kantoren een label C of beter. Per 1 januari 2023 moeten kantoren aan deze nieuwe verplichting voldoen. Na een redelijk constante stijging van het aandeel groene labels (label C of beter) in de afgelopen jaren, lijkt de stijging in het afgelopen halfjaar iets te versnellen. Sinds 2017 stijgt het aandeel groene labels jaarlijks met 7 à 8 procentpunt. In het afgelopen halfjaar was dit 5 procentpunt. De percentages zijn gebaseerd op de schatting dat ongeveer 65.000 kantoren moeten voldoen aan de label C-verplichting. RVO schat dit op basis van verschillende registraties. Kleine kantoorgebouwen en monumenten vallen niet onder de verplichting en zijn hierin niet meegerekend. Eigenaren van kantoren moeten in actie komen want als zij per 1 januari 2023 niet beschikken over een energielabel C of hoger, dan mag het kantoor niet meer als kantoor gebruikt worden. Als het kantoor label D of slechter heeft, vraagt de eigenaar om maatwerkadvies. Daaruit volgen energiebesparende maatregelen.
Isolatiemateriaal kaatst warmte en kou terug
Vrijwel alle isolatiematerialen nemen energie op en geven het daarna door. Isobooster werkt anders. Het materiaal kaatst warmte en kou terug. ‘Hoe groter het temperatuurverschil hoe beter de werking’, stelt de fabrikant. Dankzij het universele karakter kan Isobooster toegepast worden in het hele gebouw. Dakisolatie, gevelisolatie en de isolatie van vloeren en kruipruimtes. Isobooster kan door aannemers, isolatiespecialisten en klusbedrijven worden aangebracht om een hele woning te isoleren. Het materiaal is licht en dun en op rollen in diverse maten verkrijgbaar. Het kan op of ónder het dakbeschot worden aangebracht, zonder effect op de originele architectuur.
Isobooster is een thermisch, meerlaags isolatiemateriaal met een gepatenteerde opbouw van infrarood permeabele, thermisch gestabiliseerde PE en reflectiefolie op basis van PET bedekt met een reflecterende metaallegering. De luchtkussenfolie is infrarood doorlatend en staat een optimale werking van de reflecterende folie toe. PXA Nederland is exclusief leverancier van Isobooster, dat wordt geleverd met een garantie van 10 jaar. De TNO-verouderingstest geeft een indicatie van minimaal 70 jaar bij een temperatuur van 20 ºC en het kan daarna in de reststroom van plastic voor recycling worden afgevoerd.
Particulier verdient isolatie snel terug door hoge energieprijzen
Met de hoge energieprijzen van dit voorjaar is de terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen gemiddeld drie keer korter dan begin 2021, berekent CE Delft voor de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). In slecht geïsoleerde woningen kunnen mensen het beste eerst isoleren: dat verdient zich terug in één tot zes jaar, met de energieprijzen uit april. Isolatie van het dak staat in de berekeningen rond 3 jaar terugverdientijd. In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers erg interessant: die verdienen zich in twee tot zes jaar terug. “Verduurzaming is de kortste, meest zekere en blijvende weg naar een lagere energierekening”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE in het persbericht.
CE Delft berekende de terugverdientijd van vier isolatiemaatregelen (dak, spouw, vloerisolatie en HR++glas) en drie duurzame warmtetechnieken (warmtepomp, hybride warmtepomp, zonneboiler), in opdracht van de NVDE. De onderzoekers keken naar verschillende huizentypes en bouwjaren. De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren zoals de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners. Daarom is het van groot belang dat bewoners goed kijken naar hun eigen situatie en dat gemeenten en bijvoorbeeld energiecoaches mensen daarbij helpen.
Parkeergarage kan weer 30 jaar mee
De Bijenkorf in Amsterdam beschikt over een parkeergarage uit 1980 die grotendeels is opgebouwd met prefab beton. Het bovenste dek is open en het naar binnen gereden vocht kon door de jaren vooral in naden bij de kit en dilatatievoegen binnendringen. De wapening in het beton begon op plaatsten te roesten. Tijd voor een grote renovatie.
De Rendon Onderhoudsgroep is als meest gunstige uit de aanbesteding gekomen. Samen met de opdrachtgever bedachten ze een slimme manier van werken. In het oorspronkelijke bestek stond omschreven dat alle vaste dilatatievoegen op de parkeerdekken volledig uitgehakt dienden te worden en deze dan opnieuw in te storten. Tijdens de werkzaamheden ontdekten de mannen van Rendon dat de voegbeweging van de einddilataties beperkt was omdat die parkeerdekplaten op T-liggers afsteunen die nog over goede voegafdichting beschikten. Door hier in goed overleg een anderssoortige waterdichte afsluiting te gebruiken, die een derde goedkoper is, werd veel tijd en geld bespaard. Het werk zal daarmee naar verwachting op tijd zijn gerealiseerd. Uiterlijk 25 november moet het werk worden opgeleverd. Black Friday voor het koperspubliek dat gedurende de renovatiewerkzaamheden zo min mogelijk overlast mocht ondervinden.
Nieuwe universele PVC dakbanen
Wecal introduceert samen met dakbaanproducent Polyglass de Mapeplan® Plus kunststof dakbedekking. De banen zijn toepasbaar op alle ondergronden en in alle dakbedekkingssystemen, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Ook is er in combinatie met na-isolatie subsidie mogelijk. De Mapeplan® Plus dakbedekking is een antwoord op de groeiende vraag naar lichtgewicht dakbanen voor multifunctioneel dakgebruik.De dakbanen zijn oorsponkelijk ontwikkeld voor de Duitse markt waar (tijdelijke) mechanische bevestiging van dakbanen in combinatie met dakbegroening in regelgeving is vastgelegd. De dakbanen zijn ook te krijgen in een witte variant. De PVC-P banen worden geleverd in de dikte 1,5, 1,8 en 2,0 mm, beschikken over een EPD milieuverklaring en zijn volledig compatibel met het assortiment Mapeplan® toebehoren.