Zoeken

Roofs 2022-11-97 Doorwerken na je pensioen

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere produc­tiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is doorwerken na je pensioen. De één is begonnen met werken toen hij of zij 18 jaar oud was. De ander wellicht een jaar of paar jaar eerder of later. Een mooie tijd voor de boeg vanaf het moment dat je gaat werken. En ergens, ergens ver in de verte, is het moment om te stoppen met werken; het pensioen! Inmiddels ligt de pensioenleeftijd op 67 jaar, maar dat zou in de toekomst zomaar weer kunnen veranderen.

Als je jong bent ben je niet mee bezig met het moment dat je kunt trekken van Drees. Maar in de decennia die volgen komt het moment van stoppen toch echt dichterbij. En hoe dichterbij dit moment van eeuwige vakantie komt, hoe zenuwachtiger sommige mensen worden. Sommigen zijn er echt fysiek en mentaal aan toe om te stoppen, maar inmiddels zijn er steeds meer mensen die zeggen ‘Stoppen, tja...ik...’.

Er is een groeiende groep mensen die wil doorwerken na het pensioen. Dit doorwerken kan vele redenen hebben. Een van de redenen is dat als je doorwerkt dat je dan eenvoudigweg meer financiële armslag hebt om leuke dingen te doen. Ook een reden is de verveling; vrij zijn is leuk maar eeuwige vakantie toch weer niet. Maar er zijn mensen die vinden hun werk zo leuk dat ze door willen blijven werken. In hun werkleven zijn ze iemand en kunnen ze iets. Deze waardering is er niet meer als ze met pensioen gaan. Ze verliezen daarbij ook nog hun sociale kontakten op het werk. En waarom ook niet doorwerken. Je voelt je fysiek prima en mentaal opperbest. Als je werkgever je de kans geeft dan… ja, waarom niet.

Bij ons bedrijf, Gebr. Janssen in Beugen, werken inmiddels meerdere mensen door na hun pensioen. Sommigen willen absoluut niet, maar er zijn ook mensen die zelf vragen om te blijven werken omdat ze weten dat hier een mogelijkheid voor is. En anderen zijn gevraagd, dat gebeurt ook. Vooral in een tijd van personeelskrapte zijn wij hier blij mee. Een ander voordeel is dat wij zo langer kunnen profiteren van de door de werknemer opgedane kennis en vaardigheden. De pensioengerechtigden hebben zo nog meer tijd om deze over te dragen op jongere collega’s. Niet alleen de ouderen bij ons zijn enthousiast, maar ook de jongeren. En voor ons als werkgever is dit natuurlijk ook top!

Doorwerken na je pensioen is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.