Zoeken

Roofs 2022-12-28 AMI Waterproof Membranes conferentie

Verslag conferentie

Op 7, 8 en 9 november heeft AMI (Applied Market Information Ltd.) in Keulen voor de 15de keer de AMI Waterproof Membranes conferentie georganiseerd. Dit is een gerespecteerd internationaal event voor de dakenbranche. De deelnemers en sprekers zijn vertegenwoordigers van onder andere producenten van dakbedekkingsmembranen, grondstoffenleveranciers en leveranciers van componenten (bijvoorbeeld bevestigers en isolatie). Maar ook certificatie-instellingen, testlaboratoria en zelfs instanties als de Europese Commissie en CEN zijn vertegenwoordigd.

Marco de Kok

Een prima mix om uitgebreid te netwerken en de nieuwste ontwikkelingen te horen op het gebied van producten en regelgeving. Na zes keer toehoorder te zijn geweest, had ik dit jaar de eer om ook te mogen spreken op dit event. Traditiegetrouw begon de conferentie met een welkomsborrel op de avond voor de conferentie. Als de deelnemers van over de hele wereld langzaam komen binnendruppelen om zich te registreren bij de organisatie, wordt het hoe langer hoe drukker en gezelliger. Er worden al volop interessante gesprekken gevoerd en hier en daar stevig de handen geschud bij een aangenaam weerzien. Onder het genot van een hapje en een drankje worden de banden weer aangehaald.

Snellere actie

Maar de volgende ochtend was het tijd voor het serieuzere werk. Op de eerste dag was duurzaamheid het belangrijkste onderwerp. Dit thema liep als een rode draad door de diverse presentaties heen. De aftrap werd verricht door de Europese Commissie over de revisie van de Construction Products Regulation (CPR). Eén van de wijzigingen van de CPR is dat duurzaamheid en de circulaire economie veel meer de aandacht krijgen. Ik denk wel dat we het er allemaal over eens zijn dat dit een goede zaak is. Maar toen het tijdspad gepresenteerd werd waarbinnen alle productnormen geactualiseerd moeten zijn – 2045! – werd het wel wat onrustig in de zaal. Men vond dat veel te lang duren. “Er moet nu actie worden ondernomen”, was de algemene mening. Dit werd onderschreven door de presentatie van BMI, dat een oproep deed aan de totale dakbedekkingsindustrie om niet op anderen te wachten of dat regelgeving de boel gaat verplichten en reguleren; het is tijd om nu zelf het voortouw te nemen en met de organisatie en hun producten energiezuiniger en grond­stoffenefficiënter om te gaan.

Prioriteitenlijst

Ook tijdens de paneldiscussie over dit onderwerp waren het ESWA (European Synthetic Waterproofing Association) en de voorzitter van CEN/TC254 (de commissie die over onder meer dakbedekking gaat) die opmerkingen hadden over het lange tijdspad en het feit dat de productnormen voor dakbedekking op plek zevenentwintig staan van de prioriteitenlijst van de Europese Commissie van aan te passen normen, terwijl isolatie bijvoorbeeld op plaats zes staat. De algehele tendens: men wil sneller.

Imago

De kunststofindustrie profileerde zich ook als kartrekker van circulariteit. De presentatie van EUPC (European Plastics Converters) ging vooral over de mogelijkheden van het recycelen van plastics en hoe ver ze daar al mee waren. ESWA hield een pleidooi dat kunststof dakbedekking onterecht over één kam geschoren werd met de gehele plasticindustrie en dan met name wat betreft microplastics. Kunststof dakbedekking heeft op een dak tijdens zijn functionele periode niets te lijden en zal nauwelijk microplastics afgeven. Ze deden dan ook een oproep om als kunststof dakbedekkingsindustrie hiervoor in de bres te springen en het imago te verbeteren. Dit werd op dag twee nog eens dunnetjes overgedaan door een presentatie van Naue over geotextielen.

Dan moet ik in het kader van duurzaamheid niet de presentaties vergeten te noemen die EUMEPS heeft gegeven over het recycelen van EPS-isolatie en van Eurofast over het voorkomen van energieverlies door het toepassen van tule-bevestigers. Uiteraard kwam er ook nog een presentatie voorbij over groendaken en het belang daarvan in het kader van het Heat Island Effect, regenwatermanagement en biodiversiteit. ’s Avonds was er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Conference Diner, eveneens georganiseerd door AMI. Het restaurant was op een mooie locatie in de binnenstad van Keulen en we hebben daar genoten van een lekker viergangenmenu. Ook hier was er natuurlijk volop gelegenheid om te netwerken.

De tweede dag stond meer in het teken van regelgeving en normen. Presentatie van CEN & CENELEC en EOTA konden dus niet ontbreken, al zat hier wel een aanzienlijke overlap in, ook met de presentatie van de Europese Commissie van de eerste dag. Ikzelf mocht een presentatie houden over het certificeren van Recycled Content en Bio-based Content, een onderwerp waarover ik in de augustus-editie van Roofs een publicatie heb gewijd. Uit de reacties van de deelnemers kon ik duidelijk opmaken dat dit onderwerp heel erg leeft binnen de industrie.

Ik kijk terug op een zeer geslaagde conferentie waar ik veel oude bekenden ben tegen gekomen, nieuwe contacten heb gelegd en veel nieuwe dingen heb geleerd. Voor iedereen een aanrader om volgend jaar bij te wonen. De datum is al bekend: 14 – 16 november 2023 in het Maritim Hotel in Keulen.