Zoeken

Roofs 2022-12-48 Distributiecentrum PLUS

Special Isolatie en brandveiligheid

De nieuwbouw van het distributiecentrum van supermarktketen PLUS in Oss draagt een BREEAM-Excellent certificaat. Dat betekent dat het project is getoetst op negen duurzaamheidsprestaties. ROCKWOOL® heeft daar een flinke steen aan bijgedragen door de toepassing van tienduizenden vierkante meters Caproxx Energy platdakisolatie en ­MetaalbouwSysteem 209 Duo.

Tekst: Rockwool, fotografie: Walter Frisart

Het distributiecentrum van PLUS op industriegebied Vorstengrafdonk is een blikvanger geworden. Op ruim 9 hectare grond is een pand van ruim 46.000 m2 en bijna 30 meter hoogte verrezen. Het telt 92 laad- en losdeuren en heeft een productiecapaciteit van 400.000 colli per dag met een indrukwekkende hoeveelheid producten die vanaf eind 2022 naar circa 270 PLUS supermarkten wordt vervoerd. Het nieuwe DC gaat vier distributiecentra vervangen en zal één van de duurzaamste worden van ons land.

Recyclebaar

In de duurzame ambities van PLUS past de toepassing van ROCKWOOL isolatie. Steenwol is een natuurproduct dat recyclebaar is en een lange gebruiksduur van meer dan 75 jaar heeft. “Alles wat er aan bijdraagt dat het nieuwe distributiecen­trum zo duurzaam mogelijk wordt gebouwd is van belang”, zegt Tinie Dorresteijn, manager vastgoedbeheer van opdrachtgever PLUS Retail. “De keuze voor ROCKWOOL is daar een onderdeel van. Wij gaan uit van een langdurig gebruik van dit DC. Het feit dat steenwolisolatie recyclebaar is, is een duidelijke pré om te kiezen voor dit isolatiemateriaal.”

Brandveiligheid cruciaal

Een andere reden om voor steenwol­isolatie te kiezen heeft te maken met brandveiligheid. Volgens Dorresteijn een enorm belangrijke randvoorwaarde in de planvoorbereiding: “Wij gaan van vier naar één distributiecentrum, ons enige. Dan moet de brandveiligheid op het allerhoogste niveau staan, zodat we wat dat betreft geen enkel risico lopen. Met de keuze voor steenwol en de installatie van sprinklers is daar rekening mee gehouden.”

Toen bleek dat steenwolisolatie zou worden toegepast, was het voor Hollanddak duidelijk dat het een ROCKWOOL-product zou worden. “Op zich hebben we weinig invloed op de keuze van het materiaal”, stelt directeur Erwin van Os. “We moeten wat dat betreft het bestek respecteren. Maar wij werken wat steenwolisolatie betreft alleen met ROCKWOOL. We kennen de kwaliteit van haar producten en vertrouwen de service en de organisatie. Het toegepaste product Caproxx Energy is niet brandbaar, druk- en vormvast, stabiel en zeer duurzaam. Allemaal eigenschappen die belangrijk zijn voor een opdrachtgever en gebouw­gebruiker, maar ook voor de verzekeraar die zo min mogelijk risico wil lopen op schade.”

Beloop- en belastbaar

Caproxx Energy was vervolgens de logische productkeuze voor de isolatie van het 55.000 m2 grote platte dak. Dat is vergelijkbaar met elf voetbalvelden. Als dakdekker wil je dan een materiaal hebben waarmee het gebouw zo vlug als kan wind- en waterdicht is. Dat is zeker gelukt, al liepen diverse bouwstromen dwars door elkaar. Van Os: “We hebben het liefst dat vlak na de aanleg van de isolatie niemand meer over het dak loopt, maar dat was bij dit project een illusie.” Zo moesten de technische installaties nog op het dak worden geïnstalleerd waardoor er flink loopverkeer was vlak na de aanleg van de isolatie. Caproxx Energy is wat dat betreft gunstig omdat deze drukvaste en stabiele plaat direct na aanleg beloop- en belastbaar is met een hoge ponsweerstand.

Vrijwel geen snijafval

Hollanddak heeft in twee lagen 100 mm en 120 mm isolatieplaten mechanisch met parkerschroeven op het staaldak bevestigd. Een monsterklus, niet alleen qua omvang, maar ook qua verwerking. De platen moesten naadloos in halfsteensverband worden gelegd. Van Os: “Per dag hebben we circa 750 à 1.000 meter gelegd. Het isoleren nam zo circa elf weken in beslag. Omdat de isolatie just-in-time werd geleverd en in de juiste hoeveelheden op het dak werden gezet, konden we soepel doorwerken zonder grote problemen. Ondanks de grote hoeveelheid isolatie hebben we minder dan een procent aan snijafval overgehouden!”

Hollanddak heeft voorafgaand aan de uitvoering contact gehad met de technische afdeling van ROCKWOOL over het feit dat het dak wordt belegd met 11.000 PV-panelen. Van Os: “We hebben gebruik gemaakt van de verwerkingsrichtlijn die ROCKWOOL heeft geschreven voor de toepassing van platdakisolatie in combinatie met zonnepanelen. De leverancier zat ook bij bouwvergaderingen, zodat we altijd vragen konden stellen of informatie konden opvragen. Met hen hebben we een goed partnership.” ■

Projectgegevens

  • Opdrachtgever: PLUS
  • Architect: Da Vinci
  • Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Van de Ven
  • Installaties: Kanters Elektro (E), DKC Totaaltechniek (W)
  • Dakdekker: Hollanddak
  • Adviseur BREEAM: C2N