Zoeken

Roofs 2022-12-58 Appartementen in Houten voorzien van FM-approved isolatie

Special Isolatie en brandveiligheid

Bij de Rietplas in Houten realiseert Bouwbedrijf van Grunsven 92 appartementen, een welkome aanvulling voor het woningaanbod in deze drukke regio. Snelheid en kwaliteit zijn beiden gewenst, er wordt van alle kanten meegekeken naar de aantallen en milieuprestaties. Houten groeit dan ook als kool.

Tekst en beeld: Unilin

De dakbedekking van de appartementen wordt aan­gebracht door Martens Dakbedekking uit Gemert, die in de regio veel projecten oplevert. Haico Martens is zelf bij de bouw betrokken en legt uit wat er wordt neergezet: “De appartementen worden in drie fasen gebouwd. In totaal gaat het om 1.800 m² dakoppervlakte, met twee platte daken van 325 m2 en het grootste dak van 1150 m2.” De pakket met isolatie en de dakbedekking is opgebouwd met een laag dampremmende folie en daarop twee lagen Utherm Roof LE Pro isolatieplaten, waarvan de bovenste laag is voorzien van afschot; dit alles wordt alles mechanisch gefixeerd met een schroef-tule combinatie. Als toplaag is bitumineuze bedekking gebrand.

Tijdwinst door samenwerking

“De twee daken van 325 m2 hebben we elk in drie dagen tijd gelegd”, vervolgt Martens. “Voor het grootste dak hadden we ongeveer acht dagen nodig. Die tijdwinst in de aanleg is te danken aan het voorwerk dat we samen met Unilin hebben kunnen doen. Zij hebben voor ons een legplan gemaakt. Dat je vooraf samen naar het werk kijkt betaalt zich terug in alle stappen van het bouwproces. Het legplan is ook belangrijk voor het behalen van de energienormen, dat lukt niet enkel met het maken van rekensommen. Voor de juiste uitvoering zijn de praktische legtekeningen en de aanlevering van het materiaal belangrijk. Dat wordt allemaal goed voorbesproken met de voormannen, zodat we de dakbedekking kunnen opleveren zoals die op de tekening staat.”

FM approved

De verzekeraar speelt ook een rol in het verhaal. Martens: “De verzekeraar heeft gevraagd om FM approved dak­isolatie aan te brengen. Dat is met Unilin geen probleem. De Utherm Roof LE Pro is getest door FM Global en voorzien van het certificaat ‘FM Approved’ voor platte daken. Deze extra kwaliteit is voor de klant van groot belang.”

Afval scheiden

De bouw ziet er netjes uit, iets waar Martens grote waarde aan hecht. “Afval is me een doorn in het oog. Daarom doen we samen met Unilin Insulation een pilot voor het verminderen van de hoeveelheid afval op de bouwplaats. We scheiden alle materialen en de resten PIR worden opgehaald door Unilin. Eerst hadden we een negen kuub container op de bouw staan, nu verzamelen we het in bigbags en gaat het mee naar ons bedrijf in Gemert waar een container van dertig kuub staat. Als die vol is, brengt Unilin een nieuwe en verwerken ze het afval.”

Tevreden medewerkers, goed eindresultaat

De samenwerking tussen Unilin Insulation en Martens Dakbedekking is er een van de lange termijn. “Voor ons is het belangrijk een mooi stuk werk op te leveren. De jongens werken hard en ik wil dat ze dat met de goede mate­rialen kunnen doen.” “De Unilin platen laten zich uitstekend verwerken en zijn goed hanteerbaar, dat is belangrijk voor het werkplezier en het eindresultaat. Sowieso heb ik met Unilin Insulation een heel goed contact. De communicatie loopt soepel, we werken goed samen. Wat mij betreft doen we nog veel projecten op deze manier!”