Zoeken

Roofs 2022-12-66 Er zitten heel veel kanten aan isolatiemateriaal

Special Isolatie en brandveiligheid

In deze rubriek laat Roofs personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.

Nolanda Klunder

Per 1 november is Sander Vermolen de nieuwe Key Account Manager Flat Roof bij Kingspan Insulation BV. “In deze functie is het contact onderhouden met onze partners het belangrijkst. Ik zal zeker de eerste maanden veel vlieguren maken om iedereen te leren kennen.” Een goede reden om in Roofs met hem aan tafel te gaan zitten.

Sexy product

Vermolen is geen nieuw gezicht binnen Kingspan: de afgelopen zes jaar was hij Area Sales Manager bij de tak die de bouwmaterialenhandel bedient. Zijn carrière begon echter op een heel ander gebied: “Ik heb negen jaar een eigen bedrijf gehad in keukens en sanitair, totdat ik ging werken als vertegenwoordiger en vervolgens accountmanager bij houthandel Jongeneel. Toen kwam ik een vacature bij Kingspan tegen. Ik wilde graag bij een fabrikant werken, want dan kan je meer de diepte in op het gebied van technische aspecten van een specifiek product. Aanvankelijk vroeg ik me af of isolatiemateriaal wel een sexy product is. Je ziet er immers niets van aan de buitenkant. Maar ik ontdekte al snel dat het een verschrikkelijk mooi product is: het zorgt ervoor dat het binnenklimaat behaaglijk is, het levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het energiegebruik van de eigenaar én het kan een circulair product zijn. Het intrigeert me hoeveel er bij isolatie komt kijken aan wet- en regelgeving, bouw­fysica, eisen van de opdrachtgever… Bij Kingspan hebben we zo veel knowhow in huis. Voor veel toepassingen zijn er aparte platen, ik denk dat dat een belangrijk deel van onze kracht is. Er zitten heel veel kanten aan isolatiemateriaal, ontdekte ik al snel.”

Circulair

“Kingspan heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, vervolgt Vermolen. “Een groot project is sinds vorig jaar de Kingspan LIFECycle Service, waarbij we ernaar streven om bouwafval niet meer naar de stort te brengen maar innemen voor hergebruik. Samen met een partner zoeken wij continu naar betere methoden om het restafval te verwerken en recyclen. Daarvoor zetten we een container bij een project. Ingenomen materiaal kan enerzijds verwerkt worden tot granulaat, dat de grondstof vormt voor vloerisolatiemateriaal voor met name de Belgische markt. Anderzijds kan het verwerkt worden tot klinker, een halffabrikaat dat de basis vormt voor cement. Liever zouden we de materialen natuurlijk hergebruiken voor nieuw isolatiemateriaal. Daarom investeren we grootschalig in onze fabriek in Winterswijk, om hier in de nabije toekomst klaar voor te zijn. Kingspan is een internationaal bedrijf, met overal dit soort initiatieven, maar Winterswijk is uniek: het is de eerste fabriek van Kingspan waar er zo’n investering wordt gedaan.”

Isolatiemateriaal kan niet alleen gemaakt worden van gerecycled PIR-schuim, maar bijvoorbeeld ook van PET-flessen, vertelt Vermolen. “We ondersteunen ngo’s die plastic uit zee vissen. Dat doen we niet alleen uit filantropische motieven: we willen de PET-flessen hebben om er grondstoffen uit te halen. Vorig jaar (2021) zijn er 843 miljoen PET-flessen uit zee gehaald, voor 2025 streven we naar 1 miljard. Deze PET-flessen worden verwerkt in de Quad-Core platen van onze collega’s bij Geïsoleerde Panelen.”

Veranderingen

“Met deze ontwikkelingen proberen we de kringloop te sluiten. Daarnaast doen we onderzoek naar het gebruik van andere materialen. Zo kijken we naar hernieuwbare grondstoffen voor isolatiemateriaal.”

“Veranderingen gaan snel”, besluit Vermolen. “In de jaren dat ik bij Kingspan Insulation werk, heb ik de markt zien veranderen op het gebied van wet- en regelgeving, maar vooral ook bij de isolatieplaten an sich. Er is voortdurend innovatie. We hebben isolatieplaten die specifiek bestemd zijn voor bijvoorbeeld groene daken of retentie­daken. Een mooi voorbeeld is de Therma TR29 Platdak Plaat voor retentiedaken (zie elders in deze Roofs). Je ziet dat de eisen van de opdrachtgever hoger worden, bijvoorbeeld wat betreft brandveiligheid bij zonnepanelen, Rc-waarden of duurzaamheid. Naarmate ruimte schaarser wordt, vooral natuurlijk in de steden, neemt het multifunctionele gebruik van daken toe en stijgen de eisen aan drukvastheid van de isolatieplaten. De volgende innovatieronde zal, verwacht ik, niet gaan over het nog verder verfijnen van bestaande technologie, maar over het introduceren van nieuwe technologieën. Daar ligt de toekomst.”