Roofs 2022-12-68 Nieuwslijn Special
Amsterdam trekt 8,5 miljoen uit om woningen te isoleren
Amsterdam trekt het komende jaar al 8,5 miljoen euro uit om zoveel mogelijk Amsterdamse woningen beter te isoleren. Het geld moet terechtkomen bij mensen die hier zelf niet de middelen voor hebben. Daarnaast investeren we extra in het begeleiden van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) om hun woningen te isoleren en duurzamer te maken.
Door de stijgende energieprijzen hebben steeds meer Amsterdammers moeite om hun rekeningen te betalen. Het energieplafond en de energietoeslag helpen, maar het is niet voor iedereen voldoende. Energie besparen is een duurzame oplossing. De gemeente helpt haar bewoners en VvE’s daarom met het isoleren van hun woningen.
Op 31 oktober start de gemeente met de energie bespaarservice. Speciale installatieteams gaan het komende half jaar bij 24.000 huishoudens langs de deur met gratis eenvoudige isolatiemaatregelen. Maar ook VvE’s worden geholpen met isoleren. Meer dan de helft van de woningen in de stad is onderdeel van een VvE. Het gaat om 240.000 woningen, verdeeld over ongeveer 21.500 verenigingen. Voor veel VvE’s is het lastig om met alle bewoners afspraken te maken over isolatie. Isolatie moet vaak in één keer. Maar als een aantal bewoners niet mee kan doen, loopt het mis. Zeker bij wooncomplexen waar een deel van de woningen in bezit zijn van een woningcorporatie loopt het proces vaak spaak. Amsterdam investeert in totaal 32 miljoen euro om de stad sneller te isoleren. Daarvan geeft het nu versneld 8,5 miljoen uit.
Woningisolatie is een goede investering
De energietransitie en de huidige hoge prijzen dwingen ons tot het verminderen van ons gasverbruik. Om van het gas af te gaan zullen alle woningen eerst goed geïsoleerd moeten worden. De Universiteit van Maastricht onderzocht hoe een investering in isolatie zichzelf terugverdient en concludeert dat het jarenlange hoge rendement van woningisolatie, subsidies vrijwel overbodig maakt.
Hoewel er al veel is onderzocht en geschreven over energiebesparing bestaat er nog geen studie die voor een grote groep uiteenlopende woningen met verschillende typen bewoners kijkt naar specifieke isolatiemaatregelen, en naar de feitelijke, in plaats van de geschatte, reductie van het gasverbruik. Om deze lacune te vullen, onderzoekt de universiteit het effect van vloer-, dak- en muurisolatie op het gasverbruik van huishoudens in een grote steekproef van huur- en koopwoningen in Limburg.
Woningisolatie leidt tot een blijvende gasverbruikafname van gemiddeld twintig procent. Dak- en muurisolatie leveren de meeste besparing op, en met een combinatie van maatregelen kan de gasrekening halveren. Met de hoge gasprijzen is het rendement op de woningisolatie gemiddeld 42 procent. Dit maakt subsidies vrijwel overbodig, concluderen hoogleraar Piet Eichholtz en medeonderzoekers in een ESB publicatie, een vakblad voor economen, die binnenkort zal verschijnen.
Hoe breng je een kantoorgebouw naar energielabel C?
De verduurzaming van het eigen kantoorgebouw van Aveco de Bondt in Holten is, volgens senior adviseur bestaand vastgoed Sjors Termorshuizen, een mooi voorbeeld voor veel meer vastgoedeigenaren. In het gratis online magazine energietransitie van Duurzaam Gebouwd licht hij dit uitgebreid toe.
Aveco de Bondt voerde in opdracht van de vastgoedeigenaar een conditiemeting uit, conform NEN 2767, om de algehele onderhoudsstaat van het gebouw in kaart te brengen. Daaruit bleek dat verschillende delen van het gebouw toe waren aan groot onderhoud. Zo moest bijvoorbeeld de dakbedekking vervangen worden. In een stapsgewijze aanpak is de beste oplossing gezocht. Stap 1: gedetailleerd inzicht in het binnenklimaat en de energieprestaties; Stap 2: betere isolatie in kaart brengen; Stap 3: optimaliseren installaties in het gebouw.
Een integrale aanpak bleek het interessantst zijn: Tegelijk onderhouden, verduurzamen én de leefbaarheid verbeteren. Die integrale aanpak is verder uitgewerkt in een meerjarenonderhoudsplanning (MJOP). Alle maatregelen zijn in het tweede kwartaal van 2022 afgerond. Het kantoorgebouw is nu flink energiezuiniger met naar verwachting in elk seizoen een aangenaam binnenklimaat. “Ook fijn voor de vastgoedeigenaar, want nu al is de stap naar Energielabel A gezet. Het gebouw is dus al klaar voor 2030 en met de nieuwe klimaatinstallatie wordt bovendien al voldaan aan Klasse B van het Programma van Eisen Gezonde Kantoren 2021.”
Hoe verbeter je de binnenlucht kwaliteit met frisse lucht?
Oneindig dik isoleren en dichtplakken van kieren en naden verhoogt de noodzaak tot ventilatie. In een nieuwe blog van Velux Commercial geven de daglichtspecialisten het belang van goede ventilatie aan en geven ze voorbeelden van een verbeterde binnenluchtkwaliteit door natuurlijke, mechanische of hybride ventilatie.
Ventilatie draagt bij aan het realiseren van een goede binnenluchtkwaliteit, doordat CO2 en ongewenste verontreinigende stoffen kunnen ontsnappen en verse lucht naar binnen wordt gelaten. Mensen brengen 90 procent van hun tijd binnen door. De juiste ventilatiestrategie kan het welzijn en comfort van de gebouwgebruikers bevorderen door middel van mechanische, natuurlijke of hybride ventilatie. Andere voordelen van een ventilatiestrategie in een utiliteitsgebouw zijn een hogere productiviteit, een beter concentratievermogen en verbeterde prestaties. Het ontwerp van het gebouw, de interne thermische belasting, de locatie van ramen en lichtstraten en de impact van zonnewarmte beïnvloeden de beste ventilatiestrategie voor een utiliteitsgebouw. Natuurlijke, mechanische en hybride ventilatie bieden alle drie voordelen betreffende frisse lucht en een lager energieverbruik. De blog is te vinden op: www.commercial.velux.nl/blog/
Wie is de snelste?
Op DAKEN & ZAKEN kon je plaats nemen in de F1 race simulator op de stand van Soprema. De producent van producten voor waterdichting en isolatie geeft twee tickets aan de winnaar voor de Grand Prix in Zandvoort. Er is nog gelegenheid de snelste tijd neer te zetten in de F1 race-simulator in één van de Soprema centers. “Daag je collega’s uit en wie weet win jij twee tickets. Of misschien ga je voor onze troostprijzen. Er valt in ieder geval genoeg te winnen.” Op diverse locaties tot eind januari is er gelegenheid plaats te nemen in de simulator.
Meer informatie: www.campaigns.soprema.nl/racen/
Bio bouwisolatie pilots
Twee winnaars worden ondersteund bij een pilotproject bio-based isoleren. Om de woningbouw en de renovatie van vastgoed duurzamer te maken, is een overstap naar bio-based materialen nodig. Bij de meest gebruikte materialen komt namelijk veel CO2 vrij, terwijl biobased materialen juist CO2 vasthouden. Toch worden biobased isolatiematerialen in de Nederlandse bouw nog weinig gebruikt. Er is een imagoprobleem, een tekort aan distributiekanalen en hoge aanschafkosten. Het installeren van biobased materialen is specialistisch en vereist zorg en aandacht. Hierdoor wordt toch nog vaak voor traditionele isolatiematerialen gekozen.
De gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland willen daar op twee manieren verandering in brengen: door de vraag naar biobased isolatiematerialen te vergroten en door startups te stimuleren om met oplossingen te komen die door bouwbedrijven makkelijk kunnen worden toegepast. Uit een competitie die in mei van dit jaar sloot zijn twee winnaars gekozen.
Bouwer/ontwikkelaar VORM: Door het gewas ‘sorghum’ uit Zuid-Holland op innovatieve manier te verwerken tot isolatiemateriaal, wilt VORM met natuurlijke bouwgrondstoffen een regeneratief effect creëren op het gebied van klimaat, biodiversiteit en bodemkwaliteit.
Holland Wol Collective zet de reststroom van schapenwol in als biobased én circulair isolatiemateriaal. Beide winnaars realiseren nu pilot projecten die de toepassing op grote schaal mogelijk moet maken.
Meer informatie: intergov.startupinresidence.com