Zoeken

Roofs 2022-12-91 ‘Veiligheidsaudits’ voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere produc­tiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes zijn de veiligheidsaudits. Jaren geleden, tijdens mijn studie over leiderschap en persoonlijke groei, heb ik het genoegen gehad om ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey te bestuderen. Hij introduceert zijn zevende eigenschap met het volgende verhaal:

Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. ‘Ik moet deze boom voor vanavond omzagen!’, antwoordt de houthakker. De man zegt: ‘Maar die zaag is helemaal bot! Neem even pauze om hem aan te scherpen, dan ben je sneller klaar.’ ‘Nee’, antwoord de houthakker ‘Ik heb geen tijd om hem aan te scherpen: die boom moet vandaag nog om!’ Moraal van het verhaal: wanneer je af en toe de tijd neemt om jezelf aan te scherpen, kan je de rest van de tijd veel effectiever in je werk en je leven zijn. Het draait allemaal om balans. Met andere woorden: door soms tijd te nemen om jezelf aan te scherpen, kun je de rest van de tijd veel effectiever zijn. En dit voorgaande heeft alles te maken met externe en interne veiligheidsaudits.

Elk jaar staan er weer één of meer veiligheidsaudits op het programma. Om een externe audit goed voor te bereiden, is er vaak voorafgaand een interne audit. Dit zijn klusjes die niet met open armen ontvangen worden, maar audits zijn er zeer zeker niet voor niets. In de praktijk is immers elk bedrijf bezig met de werkzaam­heden die horen bij de bedrijfsvoering. Om deze goed uit te oefenen wordt er wel eens van de paden afgeweken; dit afwijken wordt soms het nieuwe pad dat mensen heel normaal gaan vinden. Er wordt dan niet meer voldaan aan de eisen van de veiligheidsrichtlijnen. Er zal dan gereset moeten worden; oftewel de zaag moet weer scherp gemaakt worden. Leuk of niet, maar zeer nood­zakelijk en nuttig.

Ons bedrijf ziet een audit dan ook niet als een last. Het is een zeer welkome reset van het omgaan met veiligheid. Niemand heeft tijd voor veiligheid vindt men, maar hier moet nu bewust tijd voor vrij gemaakt worden. Gelukkig maar. Op den duur is er sprake van tijdwinst en zeker een veiligere omgeving. Blijf daarom de zaag scherpen en neem tijd voor de veiligheidsaudits.

Veiligheidsaudits zijn één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.