Zoeken

Roofs 2023-02-12 Vooruitblikken en samenwerken

branchenieuws

Samen sta je sterker. Nu en in de toekomst. Dat weten de leden en leveranciers van Dakgroep-90 maar al te goed. Jaarlijks komen ze samen om bij te praten over de laatste ontwikkelingen. Vanwege corona ging dat de afgelopen twee bijeenkomsten niet door, op 14 december kon het gelukkig weer. In het supportershome van FC Utrecht werd geconstateerd dat er volop kansen zijn voor de dakenbranche, ook in een veranderende wereld.

Voor wie Dakgroep-90 nog niet kent, een korte introductie. Dakgroep-90 is een coöperatieve vereniging van toonaangevende dak-aannemers die is opgericht in 1990, wat de naam verklaart. De meerwaarde en kracht van de organisatie zit in de bundeling van ervaring, kennis en inkoop, gecombineerd met een landelijke spreiding.

Ontwikkelingen binnen en buiten de groep

De agenda van de leveranciersdag kent een aantal vaste elementen. Een korte terugblik en een doorkijk naar het nieuwe jaar werden besproken en er werd gedeeld wat leeft binnen Dakgroep-90. Er werd ook ingezoomd op ‘Toplevel’, een samenwerkingsverband dat voortkomt uit Dakgroep-90. Toplevel stelt de dak-aannemer in staat klanten landelijk efficiënt te bedienen met dakservice en onderhoudsvraagstukken. Dit maakt elk Toplevel-lid een aantrekkelijke partij voor vastgoedeigenaren en beheerders met landelijk gespreid vastgoed. Toplevel-lid Patrick Grobbée kondigde hierbij aan dat hij zijn bedrijf Serco Dakspecialisten geheel overdraagt aan compagnon
Sven Kruger.

Nieuwe voorzitter

En dat is niet het enige stokje dat Patrick doorgeeft. Bart van Goch, eigenaar van dakAlliance, neemt Patricks rol als voorzitter van Dakgroep-90 over. Hoewel hij pas lid is sinds 2018, kozen de leden unaniem voor de ondernemer uit Eindhoven. “Ik vind het een eer dat ik gevraagd ben om voorzitter te worden van een mooie club ondernemers die allemaal hun strepen al verdiend hebben”, aldus Van Goch. Als mensenmens wil hij samen stappen gaan zetten. “Het is een roerige tijd geweest, door corona, de oorlog in de Oekraïne en de stijgende energieprijzen. De wereld is veranderd. We moeten samen werken in een nieuwe realiteit.”

‘Wat betekent onze relatie voor jou?’

Dat was dan ook Barts oproep aan alle ondernemers in de zaal. “‘Ik vraag aan iedereen: wat betekent deze relatie voor jou? We zijn meer dan een inkoopgroep. Samen zijn wij een denktank vol met kennis en kunde.” Het kerstreces bood tijd voor bezinning en plannen maken voor het nieuwe jaar. Bart kan niet wachten: “Ik wil alle leden en leveranciers vragen om innovatief en creatief mee te denken. Dat vraagt onze klant ook van ons. Ik daag iedereen uit!”

Margot Ribberink ziet klimaatkansen

Gastspreker en RTL-weervrouw Margot Ribberink had hierna een boeiend verhaal over het klimaat. “In Nederland staan we voor een broodnodige opgave. Voor de dakenbranche zie ik veel kansen. Veel bedrijven willen verduur­zamen en hun daken geschikt maken voor zonnepanelen.” De boodschap: als dakenbranche kunnen we bedrijven klaarmaken voor de toekomst. Ook ziet ze een weersverandering voor dakdekkers. “Ons klimaat verandert enorm snel. Ik verwacht dat we over tien jaar meer warmteverlof gaan meemaken dan vorstverlet.”

Leverancier van het jaar

De dag werd afgesloten met een diner om de onderlinge relaties aan te halen en te verdiepen. Maar niet zonder de verkiezing van leverancier van het jaar. Deze keer ging de eer naar Marco Gas, leverancier voor propaan-, butaan- en industriële gassen. Dakgroep-90 kan terugkijken op een geslaagde dag.