Zoeken

Roofs 2023-02-19 Shame on you!

Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Het eerste kwartaal – voor de jongere lezers Q1 – is al een maand onderweg. Het is de tweede maand waarin de dakdekkers uit de Benelux kunnen bewijzen dat zij het recyclen van gemodificeerd bitumen topprioriteit hebben gegeven. Het is niet langer lullen maar poetsen!

Hoezo? Wel, toen ik afgelopen november met veel van uw collega’s, dakdekkers, leveranciers en anderen op de SS Rotterdam was voor het ProBitumen Management Symposium 2022, werd ik onaangenaam verrast. De presentatie van BRN gaf mij een geweldig déjà vu-gevoel en bezorgde mij rode oortjes van schaamte. BRN was voor mij Bitumen Recycling Nederland, een ­gezamenlijk initiatief van VEBIDAK en Probasis Benelux om het recyclen van schone bitumen (lees: snijresten van APP en SBS dakbedekking) van de grond te krijgen. Een initiatief van ver voor mijn uitval, nu ruim vijf jaar geleden. Destijds werden er al dakbedekkingsbedrijven gezocht om dit plan in een pilot handen en voeten te geven.

Nu, jaren later, werden de aanwezige dakdekkers ge­enthousiasmeerd om mee te doen aan de pilot van BRN, dat nu staat voor Bitumen Recycling Netwerk. Met een licht veranderde naam (met gelijke initialen en logo) wordt het recyclen van gemodificeerde bitumen, nu in de Benelux, opnieuw gestart. In al die jaren is het dus niet gelukt om het snijafval van dakdekkers in deze landen effectief en rendabel in te zamelen. De reactie van één van de aanwezige dakdekkers op dit echec was sprekend: “We zouden ons dood moeten schamen”.

Hoe kan het dat in een tijd waar iedereen de mond vol heeft van recyclen, cradle to cradle en footprint de ­dakenbranche het simpele inzamelen van snijafval niet kan organiseren? Waren we te vroeg? Zijn we met verkeerde partners in zee gegaan? Wellicht plausibele ­redenen waarom het niet eerder is gelukt. Maar wat geldt voor veel van dit soort initiatieven: waar een wil is, is een weg. Het is dus tijd om onwil of tegengestelde belangen opzij te zetten.

Wat het nieuwe BRN dit kwartaal doet, is dus niet nieuw. Veel dealers van de grote dakbedekkingsmerken verzamelen reeds in. Nieuw is wel dat álle leveranciers alles op alles zetten om het recyclen van bitumen te doen slagen. Hun ingezamelde snijafval wordt vanaf januari bij BRN ondergebracht. Want, ik mag toch hopen dat u dat weet: gemodificeerd bitumen kan eindeloos worden hergebruikt! Mits u er iets voor doet, namelijk: inzamelen!

Ik zal het u allen voorzeggen: “Natuurlijk willen we dat”. Het is toch doodzonde als een goed duurzaam mate­riaal niet naar het dak terug gaat maar bijvoorbeeld in asfalt wordt gestopt, of erger nog, wordt gestort. Het is Q1 en het is de tijd dat dakdekkend Nederland de ballen moet tonen en moet stoppen met alleen praten over recyclen. Om met mijn club te spreken: geen woorden maar daden.

Voor degenen die er niet bij waren en toch willen weten wat recycling oplevert: niets. Althans, niets direct zichtbaar in de portemonnee. Slaagt de pilot, dan kan in het tweede kwartaal BRN volledig operationeel zijn. Uw gesloopte gemodificeerde bitumen daken gaan dan schoon en wie weet goedkoper naar de recycling. Op de lange termijn ontlasten we het milieu en misschien zullen de kosten van de rollen lager worden. Zeker is dat het imago van de branche dan een boost krijgt. U mag en kan dan met uw borst vooruit lopen en mij nazeggen: bitumen daken hebben eeuwigheidswaarde. Laat de branche echter het initiatief van BRN ploffen, omdat dakdekkers en fabrikanten geen verzamelaars zijn, dan zeg ik: shame on you.

Theo Wiekeraad