Zoeken

Roofs 2023-02-44 Wateropvang, praktisch, slim en doeltreffend

Special Blauwe Daken

Hoewel Joosten Ecodak voorstander is van watermanagement in steden, waarbij water op het dak wordt opgeslagen en op afroep kan worden ingezet voor bewatering van het groen in de stad, denkt het bedrijf ook aan de praktische kant van het beheer. “Soms is een buisje met een gat van de juiste diameter effectiever dan de mechanische sluizen en apps”, zegt bedrijfsleider Geert Jan Derksen.

“Gemeenten en overheidsinstellingen zijn veel bewuster geworden van het belang van stedelijk watermanagement. En dat het dak daar een onderdeel van is. Steeds vaker zitten we om tafel om bomen en groen in de stad vanuit waterbuffering in tijden van droogte te bevloeien. Vaak is het dak onderdeel van stedelijk watermanagement”, zegt Geert Jan Derksen, directeur van Joosten Ecodak.

Opvangen van water op het dak heeft de voorkeur van de dakspecialist, omdat je het niet hoeft te transporteren. “Het is altijd goedkoper als je het vasthoudt waar het valt.” De systemen daarvoor zijn al enkele jaren geleden ontwikkeld. Toch zijn er innovaties te melden. Je plaatst nu op de Aquamulibox basis makkelijk een deksel, waardoor er een rechthoekig blok ontstaat. “Dat kan makkelijk 6 uur installatie schelen op een oppervlak van 1000m2.”

De Aquamultiboxen worden geplaatst op een waterdicht en wortelwerende dakbedekking. Ze liggen als 1 massief blok op een beschermvlies en vormen een solide geheel met het dak omdat er altijd ballast op komt. In de vorm van drainage­tegels, bestrating of open verharding bij een verkeersdak. Bij een verkeersdak liggen de Aquamultiboxen op een non-capillair vlies. Substraat en begroeiing komen op een capillair vlies. Het capillair vlies van Joosten heeft een bewezen werking en kan water horizontaal en verticaal verplaatsen.

“Al 25 jaar levert de Joosten Groep watermanagement systemen . We houden altijd rekening met waterberging en dus schrikken we niet van 60, 70 of zelfs 100 mm, zoals we dat in verschillende gemeenten moeten berekenen. Ik denk dat tachtig procent van de gemeenten uitgaat van een berekening op basis van de regenduurlijn waaruit veelal 40 mm buffercapaciteit volgt. Amsterdam en Rotterdam gebruiken de Rainproof methode die komt op 60 mm. Ruimschoots beschikbaar in onze boxen.” Op het gebied van recycling heeft het bedrijf nooit een beter materiaal gevonden dan kunststof. Het blijft onder tegels of substraat jarenlang goed en kan gemakkelijk voor een tweede leven worden gerecycled.

Boerenverstand

Joosten Ecodak ontwikkelde intelligente systemen voor waterbeheer. Het afvoeren van vastgehouden regenwater met een gecontroleerde sluiswerking op basis van gegevens over het te verwachten weer of de waterbehoefte in perken of parken van de begane grond. “Die intelligente systemen zijn afhankelijk van wifi verbindingen, onderhoudscontracten en het moet allemaal onder alle omstandigheden bedrijfszeker zijn.”

“Eigenlijk een kwetsbaar systeem. Het meest intelligent is een systeem dat feilloos werkt. Dus in veel gevallen adviseren we ‘boerenverstand’ buisjes in de waterafvoer met een gaatje waarvan je de doorsnede bepaalt op basis van een debietberekening. En als er toch een beheersysteem gewenst is, heeft het onze voorkeur het vanaf de bodem te regelen. Dan zijn de kwetsbare onderdelen gemakkelijk te bereiken.”

Waterberging is eigenlijk niet meer weg te denken uit stedelijke projecten waar Joosten bij betrokken is. “We zorgen ervoor dat onze klanten voldoen aan de eisen die gemeen­ten stellen op het gebied van watermanagement en denken mee om het project zo effectief mogelijk te realiseren.” Het Museumpark in Rotterdam is wat waterberging betreft een imposant verhaal; onder de parkeergarage is buffer­capaciteit voor wanneer de singels in Rotterdam het regenwater niet meer kunnen verwerken: dan loopt de berging onder de garage vol. Maar in het park erboven blijft waterberging in de tweede fase van het Museumpark ook een belangrijk thema.

De komst van het depot was voor de gemeente Rotterdam aanleiding om het gebied rond het Museumpark te vergroenen. Op het voorplein van het depot staan 75 bomen. 43 daarvan konden niet in de volle grond geplaatst worden, omdat de fundering van het pand dit verhindert of omdat ze op het dak van de naastgelegen parkeergarage en waterberging staan. “Joosten Ecodak leverde hier een watermanagementsysteem om een duurzame groeiplaats te creëren.