Zoeken

Roofs 2023-02-64 Eerste circulaire plat dak

Productnieuws

Op een project van Retail Estates in Kampenhout realiseert Tectum Group een dakrenovatie waarbij ze het eerste volledige circulaire plat dak plaatsen. Dankzij gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige daksysteem integraal gedemonteerd en herbruikt worden. Het mechanisch verankerde EPDM-dakmembraan heeft een langere levensduur dan andere oplossingen voor waterdichting, en kan later een tweede leven tegemoet, samen met de montage-onderdelen van aluminium. Volgens Tectum Group is hiermee de basis gelegd voor een kwalitatief tweedehands dak. Het innovatieve daksysteem wordt gelanceerd onder het Tectum-huismerk BossCover, onder de naam BossCover Circular System.

Tectum Group wil pionier zijn in de vraag naar een 100% circulair, demontabel en herbruikbaar dak. Dit om de eigen ESG-visie te ondersteunen, maar tevens bij te dragen tot de werkagenda van Vlaanderen Circulair en de Europese ESG-doelstellingen. (ESG meet, net als MVO waarden, hoe het bedrijf omgaat met waarden op het gebied van Environmental, Social and Governance.) Retail Estates werkt hier met volle overtuiging aan mee. CIO Koenraad Van Nieuwenburg: “We verleenden graag onze dakrenovatie voor deze testcase die past in onze ESG-strategie, waarbij we dit jaar 10 miljoen euro investeren in de verduurzaming van onze winkels, want ook wij willen meer leren over duurzame en circulaire toepassingen.” Het dak bevindt zich op het winkelpand van Nordex en Standaard Boekhandel aan de Mechelsesteenweg in het Belgische Kampenhout. De lancering vond plaats in aanwe­zigheid van de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir.

Kliksysteem voorkomt weggooien

Verlijmde (EPDM) of gebrande (bitumen) systemen resulteren bij sloop of renovatie van zo’n dak in een ‘verkleefde koek’ die alleen nog goed is voor de verbrandingsoven. Filip Biesmans, bestuurder van Tectum Group en hoofd innovatie: “Vanuit onze duurzaamheidsfilosofie zijn wij als bedrijf op zoek gegaan naar het circulaire dak dat demonteerbaar en dus gewoon opnieuw herbruikbaar is, met liefst een tweede leven als dak. Daarbij beschadig je de materialen niet en kun je het waterdichtingsmembraan er in zijn geheel afnemen. Dat impliceert dat je nergens lijm gebruikt. Het waterdichtingsmebraan is als folie terug te winnen en ook de opstanden worden niet verlijmd, in de kim gaan we de waterdichtingsfolie vastklikken. Dit doen we met een gepatenteerd systeem dat wij de naam Certefix gaven. Ook de dakranden worden vastgeschroefd aan de rand van het dak, opnieuw met een gepatenteerd systeem. De ontwikkeling ervan deden wij in samenwerking met onze partner Claerhout Aluminium.”

Herbruiken versus recycleren

“Onze wens is om de folie opnieuw als waterdichting te hergebruiken op het dak. We geven het dak een tweede leven”, zegt Rudy Evens, CEO van Tectum Group: “Het membraan wordt gerecupereerd, en dus niet gerecycled tot een andere toepassing. Recyclage van EPDM-resten tot een nieuw product, dat deden we al, meer precies tot dak­tegels. Maar deze innovatie gaat veel verder en betekent echt een grote stap inzake circulariteit in de bouwsector. We onderzoeken businessmodellen waarin we dakmem­branen die aan het einde van de levensduur zijn, terugnemen. Op de EPDM worden gewapende stroken aangebracht ter versteviging, die ons toelaten het membraam in de toekomst opnieuw te hergebruiken. Het kliksysteem én de dakranden kunnen ook gewoon hergebruikt worden.” De keuze voor EPDM is ingegeven door de lange levensduur, de bestendigheid tegen weersinvloeden en UV-straling en de dikte van slechts 1,2 tot 1,5 mm.

Optoppen en naisoleren

Het demonteerbare en herbruikbare dak past in de trends van flexibel en modulair bouwen. Evens: “Een extra verdie­ping op je woning of gebouw zetten, het zogenaamde optoppen, wordt gemakkelijk en duurzaam, want je demonteert je volledige dak en monteert het vervolgens op de volgende verdieping. Ook kunnen we anticiperen op eventuele strengere isolatienormen in de toekomst. Als je aanvullend wenst te isoleren, dan kan je makkelijk de folie eraf halen, na-isoleren en vervolgens de folie terug monteren.

Uitdagingen

“Met het circulaire dak zetten we een heel belangrijke stap in de juiste richting”, zegt Filip Biesmans tevreden. “Niks doen is geen optie. Maar er blijven ook heel wat uitdagingen, want mijn droom is een volledig circulaire, functionele en smart bouwschil. Onze R&D-afdeling blijft dus op volle toeren draaien en inzetten op de volledige dak én gevel. We gaan ook nog verder op zoek naar hoe we zoveel mogelijk waarde geven aan de EPDM-folie die we terugwinnen en als een tweedehands membraan in de markt zetten.

Vlaamse bouwsector wijst de weg

“Met dit project bewijzen onze ondernemers nog maar eens dat technologie en innovatie ons de weg wijzen naar een duurzame economie en een leefbaar Vlaanderen”, vertelde minister Zuhal Demir bij de lancering. “Als minister kan ik daar alleen maar trots op zijn. In Europa loopt Vlaanderen voorop op het vlak van circulaire economie. Ik heb vaak discussies met mijn Nederlandse collega-­minister over wie nu het verste staat op het vlak van circulair bouwen, Vlaanderen of Nederland. Ik hoor vaak mooie verhalen van hem waarbij ik dan denk ‘Ja maar, dat doen wij al heel lang, hoor’. Ik zie hem straks en zal deze primeur graag met hem delen.”