Zoeken

Roofs 2023-03-25 Doe mij maar een dakje

Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Als kind hadden wij in de winkel de keuze tussen gewone chips en paprika chips. Bij de grotere supermarkt konden we zelfs kiezen uit twee merken en dat was al heel wat. We waren er blij mee, want we wisten niet beter. Nu loop ik in de super door een hele gang met allerlei soorten en smaken. Dat kind van toen zou zijn ogen uitkijken en het kind van nu weet niet wat te kiezen.

Met dakbedekking is het niet anders. Vroeger konden onze klanten kiezen tussen mastiek met grind of mastiek met parelgrind. Een deel van die keuze werd al door de dakdekker gemaakt, want vanaf boven de 6 meter zag je al bijna geen parelgrind meer. Kwam je boven de 12 meter dan werd het al snel grof grind of spoorweggrind. De dakdekkers en klanten van toen zouden gillend gek worden van de mogelijkheden die er nu allemaal zijn in dakopbouw.

Zoals velen met mij heb ik op de afgelopen Bouwbeurs het boekje Kijk op het dak van morgen mogen ontvangen. Ja, ik weet, het is honderd procent commercieel en de kopij is door de participanten zelf geschreven. Maar toch ben ik blij met het initiatief. Het geeft een mooie inkijk in de mogelijkheden die het platte dak ons biedt. Niet alleen voor ons dakofielen, maar ook voor opdrachtgevers en andere leken. Andere leken? Ja, want is dakdekken niet jouw stiel, dan ben je al snel een leek in de hedendaagse dakkunde.

Bij bouwen van tegenwoordig hoort het denken over daken er wel degelijk bij. Dat klinkt vreemd, want een dak is toch een essentieel onderdeel van het gebouw. Al eeuwen lang weten we dat een waterdicht dak van groot belang is voor een gebouw en zijn gebruikers. Heel wat korter, maar inmiddels toch ook al vele jaren, weten we dat een goede isolatie het leefcomfort van een gebouw aanzienlijk verhoogt. Maar pas sinds twee decennia zijn opdrachtgevers echt gaan denken wat er nog meer kan met een dak. En daar, daar moeten wij ze mee helpen.

Er is veel te kiezen en daarbij zijn twee dingen zeker. Ten eerste, bij veel keuze is er ook veel twijfel of je wel de beslissing neemt. Zoals het kind voor het schap met chips, die de nieuwe smaak wel wat lijkt. Zou het nog lekkerder zijn dan de paprika of zal ik vandaag voor nacho cheese gaan? Ten tweede, als er veel te kiezen is, doet een goed advies wonderen. Op zo’n moment is een ervaringsdeskundige zeer welkom. Kennis is dan heel waardevol.

Nu er voor de dakafwerking zo veel mogelijkheden zijn, ontstaan er ook meer kansen. Kansen om zich te profi­leren en om zich te specialiseren. Het dak was vaak een sluitpost, waar de minimale isolatiewaarde gehaald moest worden plus 10 jaar garantie; de rest interesseerde totaal niet. Nu wil men kennis en kwaliteit zien. Zoveel kennis, dat een rol voor het dak in het bouwteam in de naaste toekomst net zo normaal zal zijn als de installateurs. Daar moeten wij dakspecialisten wel op inspelen, voordat anderen in dat gat springen.

Daarom ben ik blij met dat boekje. Eenvoudig en overzichtelijk zien opdrachtgevers wat dakdekkers allemaal voor hen kunnen betekenen. Opdrachtgevers die roepen ‘doe mij maar een dakje’, liever niet. Opdrachtgevers die roepen ‘geef mij een dakofiel om de vijfde gevel aan te kleden’ klinkt stukken beter.