Zoeken

Roofs 2023-03-32 Bouwbeurs 2023: Rondlopen tussen circulaire producten

Het gros van de leveranciers lijkt er klaar voor: Als de bouw om circulaire producten vraagt, dan zijn die te krijgen. De BouwBeurs 2023 van begin februari was ook voor de makers van daken een bezoek waard. Met een dakenplein in hal 11, waar de meeste grote leveranciers vertegenwoordigd waren, kon u uw contacten na de lange coronaperiode weer ‘in het echt’, zien en spreken.

‘De organisatie van BouwBeurs 2023 kijkt terug op een succesvolle editie met zeer tevreden reacties van zowel bezoekers als exposanten’, schrijft de Bouwbeurs in haar persbericht. De BouwBeurs 2023, met 650 exposanten verspreid over zes beurshallen, trok ruim 67.000 bezoekers. Joyce van de Hoef, beursmanager: “We kijken terug op een fantastische week: veel mooie innovaties, goede gesprekken en nieuwe initiatieven zoals de BouwBeurs Awards en de Bouw en Installatie Hub met de resultaten van de nieuwe monitor over wat er leeft in de bouw- en installatiesector.”

Van de Hoef licht de Bouw en Installatie Hub nader toe: “Wij zijn het middelpunt van de bouw & installatie sector en ontvangen vele gastevenementen voor deze sector. De laatste jaren zien we dat onder invloed van de verduurzaming en de energietransitie bouw en techniek steeds verder in elkaars richting groeien en verbonden raken. Gebouwen worden complexer en technischer, wat vraagt om meer samenwerking in een eerder stadium.”

BouwBeurs 2023 stond volledig in het teken van circulariteit, industrialisering en digitalisering. In 2050 wil de overheid de hele bouw circulair laten werken. Uit de Monitor blijkt dat meer dan de helft van de respondenten momenteel werkt aan projecten rond circulair bouwen. Van de Hoef: “Dit geldt wel meer in de sector ontwerp & advies dan bij de bouw- en installatiesector zelf. Ook de leveranciers die de circulaire materialen moeten leveren zijn er flink mee bezig.”

Voor wie het evenement miste, lopen we in Roofs nog even langs een aantal aandachtspunten.

Europese introductie TPO

Op de stand van Carlisle Construction Materials kon de bezoeker onder meer kennismaken met SURE-WELD® TPO, dat voor het eerst in Europa op de markt is gebracht. Dit hoogwaardig éénlaagse kunststof dakbedekkingssysteem is door de OCTAGUARD XT™ beschermingslaag uitzonderlijk bestand tegen weersinvloeden en veroudering en hebben daardoor een bijzonder lange levensduur met een lage Total Cost of Ownership. Wereldwijd is overigens al meer dan 500 miljoen m2 aan daken beschermd met deze dakbaan.

Digitalisering van het bouwproces

Hoewel het al even in gebruik is, konden bezoekers zich op de stand van isolatie- en waterdichtingsspecialist IKO ver­wonderen over het gemak van het online 3D tekenprogramma dat IKO Design Center ontwikkelde. Van eenvoudige bestekteksten, calculaties tot totale bouwtekeningen. Dit is nu binnen het bereik van iedereen die de IKO-producten wil toepassen.

Natuurinclusief is maakbaar

Op de Bouwbeurs in Utrecht was een hoek van de beursvloer ingericht voor ‘Natuurinclusief bouwen.’ Hier stond onder meer gebouwschil vergroener Sempergreen. De lezing van adviseurs en consultants Kees Spanjer en Paul Hakkenberg van Sempergreen in het Circle theater kon rekenen op grote belangstelling. Ze bespraken een aantal voorbeelden van projecten waar groen tegen de gevel en op het dak ruimte biedt aan insecten en vogels in de stedelijke omgeving. “Technisch is er al veel mogelijk”, zegt groengevel specialist Hakkenberg. “Maar met name verticaal groen vraagt om deskundige begeleiding.” En daarvoor kunt u terecht bij de specialisten van Sempergreen.

Alles elektrisch

Op de stands van Vlutters en All-Up was elektrisch het toverwoord. De tijd van ronkende motoren lijkt voorbij. De CO2-uitstoot op bouwplaatsen wordt hiermee drastisch gereduceerd. Kranen uitgevoerd met krachtige powerpacks zijn in staat om het werk van één dag te overbruggen. Vlutters bracht vrijwilligers op de buitenexpositie met gemak naar 45 meter hoogte. All-Up introduceerde de Gerda acculift die in een handomdraai van ladder tot lift is omgebouwd.

Circulaire waterdichting en isolatie

Soprema Nederland toonde haar visie op ‘ de snelste weg naar circulariteit’. Soprema verduurzaamt al jarenlang haar producten. Op de stand toonden ze de verlaging van de CO2-footprint voor zowel bitumen als isolatie. Met een stand als een metrostation en diverse haltes waarin de opbouw van daksystemen werd getoond. Systemen waarmee je nu al flinke stappen kunt zetten naar een betere dakwereld.

BouwBelang MKB Trofee naar lichtgewicht exoskeletten

De Liftsuit en Carrysuit van Auxivo, lichtgewicht exoskeletten, winnen BouwBelang MKB Trofee 2023. Het bedrijf wint de innovatie-prijs voor het mkb-bouw met twee innovaties. De Liftsuit is een mechanisch exoskelet dat onderrug en knieën ondersteunt bij het tillen van materialen en het buigen van de rug. De Carrysuit helpt gebruikers bij het dragen van materialen. Juryvoorzitter Arie Grevers, hoofd­redacteur BouwBelang: “De toepassingsmogelijkheden van beide exoskeletten zijn bouwbreed en bieden kansen voor betere werkomstandigheden op de bouwplaats.”

Vast voor in de agenda: BouwBeurs 2025 vindt plaats van maandag 3 tot en met vrijdag 7 februari 2025 in Koninklijke Jaarbeurs.