Zoeken

Roofs 2023-03-66 Nieuwslijn Special Gele daken

Onafhankelijk door zonne-energie

Solarwatt GmbH ontwikkelt en produceert zonne-­energiesystemen in Europa verwacht in 2025 zo’n 200.000 PV-systemen in Europa te hebben verkocht, ter waarde van 1 miljard euro. Steeds meer particulieren en bedrijven beschikken daarmee over eigen duurzame energie.

Solarwatt bracht al in 1998 de eerste glas-glasmodule op de markt. Vanwege hun veel langere levensduur produceert Solarwatt in Duitsland vandaag nog uitsluitend glas-glas zonnepanelen. ‘Deze panelen zijn bepalend geweest voor Solarwatt en hebben een nieuwe standaard gezet voor de woningbouw’, schrijft het bedrijf in haar persbericht. Sindsdien richt het bedrijf zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van deze hoogwaardige fotovoltaïsche systemen voor particulier en commercieel gebruik.

Brandvertragende onderdakfolie vergroot veiligheid zonnedak

Wienerberger voegt een brandvertragende folie toe aan haar assortiment onderdakfolies. De Wevolt onderdakfolie heeft met brandklasse B een hoge brandwerendheid. Dat maakt hem uitermate geschikt voor daken met geïntegreerde PV-panelen of zonnedakpannen. Brandvertragende folie aanbrengen onder zonnepanelen is nog niet bij de wet vastgelegd, Wienerberger adviseert het en heeft er een oplossing voor.

De onderdakfolie is gemaakt van PET-laminaat, met een polyacrylic coating. De 2-laagse folie is UV- en temperatuurbestendig (tot 100oC), dampopen en waterdicht. Door deze waterdichte UV-gestabiliseerde coating is de folie tevens te gebruiken onder holle dakpannen (zonder sluiting). Dankzij de dubbele geïntegreerde kleefstrook sluit deze onderdakfolie het onderdak optimaal wind- en waterdicht af. Met markeringen op 10, 15 en 20 cm bepaal je eenvoudig de overlapzones. De onderdakfolie kan direct op het dakbeschot worden aangebracht of vrijdragend op tengels of sporen.

Roofit Solar Felsbanen

SDS Ommen ontwikkelt voortdurend in de markt van stalen dak- & gevelsystemen. Het nieuwste innovatieve product is Roofit Solar. Het lijkt op een normaal dak- en gevelsysteem met felsbanen. Het dak beschermt tegen elke weersomstandigheid en in dit felssysteem is een zonnepaneel geïntegreerd. Het dak en de gevelelementen hebben een garantie van 50 jaar. De fabrikant garandeert dat na 25 jaar nog zeker 80 procent van hun beginenergie geleverd wordt, en dat het gebouw met deze daken 4,5 ton CO2 per jaar aan uitstoot scheelt. Het dakpanelement is gekwalificeerd in de hoogste vuurbestendigheidsklasse (Klasse A) en wekt 165W/m2 op. www.sdsommen.nl

Ambitieus Europees voorstel energieprestatie gebouwen

Een paar zonnepanelen en een warmtepomp straks onvoldoende? Het Europees Parlement heeft op donderdag 9 februari voor een ambitieuzere Energy Performance of Buildings Directive IV (EPBD IV) gestemd. Dit is een Europese richtlijn voor de energieprestatie van gebouwen. Wat deze stemming voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector betekent, onderzoekt de Dutch Green Building Council.

Op veel vlakken is het voorstel ambitieuzer en met een bredere reikwijdte dan wat er eerder naar buiten is gekomen. Zeker als het gaat over de materialenkant. De belangrijke onderdelen in de EPBD IV zijn: De strengere nieuwbouweis (van BENG naar ENG), de minimumeisen voor bestaande gebouwen, waarmee de slechtst presterende gebouwen worden uitgefaseerd. Het renovatiepaspoort en datadeling Nieuw maatschappelijk vastgoed moet volgens het voorstel al in 2026 energieneutraal zijn en alle andere nieuwe gebouwen in 2028. De definitieve versie van de EPBD IV verwacht DGBC ergens in oktober dit jaar (zie schema). Meer informatie www.dgbc.nl

Steeds meer zonnestroom

Half februari presenteerde het Dutch New Energy Research samen met Solar365 het Nationaal Solar Trendrapport 2023. Een van de opvallendste resultaten was dat in de particuliere sector 30 procent meer zonnestroom is geïnstalleerd dan het vorige jaar. Dat was goed voor 1,75 gigawattpiek en dat is volgens Daan Jansen, hoofdonderzoeker bij Dutch New Energy Research, een rechtstreeks gevolg van de energiecrisis en de hoge prijzen die daarmee gepaard gingen. De groei van de residentiële sector was net genoeg om de krimp in de zakelijke sector goed te maken: daar werd 2,15 gigawattpiek bijgeplaatst, 13 procent minder dan in 2021. Afhankelijk van het type zonnepanelen stegen de prijzen in 2022 met 2,5 tot 6,9 procent. Vanaf december begonnen de prijzen gelukkig weer aan een scherpe daling.

Panelen boven sedum

Het Sempergreen Solar groendaksysteem biedt vele voordelen. Zonnepanelen leveren per jaar tot 6 procent meer energie op in combinatie met een groendak. Daarnaast zorgt het Solar groendaksysteem voor verbetering van de biodiversiteit, reducering van hittestress en opvang van regenwater. Het groendaksysteem fungeert als ballast voor de Sempergreen Solarmodule. De zonnepanelenstandaards zijn daarmee compleet geïntegreerd in het groendaksysteem, wat resulteert in een stabiel, windbestendig en duurzaam energiedak. www.sempergreen.nl