Zoeken

Roofs 2023-03-83 ‘Open deur’ voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is de open deur.

De middelbare schooltijd is voor menigeen een periode in iemands leven waar glashelder op teruggekeken kan worden. In deze tijd is het brein nog niet volwassen, en daardoor kan de schoolgaande jeugd nogal eens onbezonnen zijn. Een beetje klooien in de klas, de leraar of lerares het hoofd dol maken, en... daar werd de orde hersteld. Je werd uit de klas gestuurd, en je moest je melden bij het schoolhoofd. Met lood in de schoenen stond je voor de deur van het schoolhoofd. Ontzag had je. Afstand werd er gecreëerd doordat de deur letterlijk dicht was. Door deze dichte deur was er direct sprake van hiërarchie. Je kon alleen maar aanhoren, maar iets terugzeggen was uit den boze.

Als werkgever wil je graag dat mensen bij je komen als ze iets willen overleggen, of iets kwijt willen, of zo maar even hun gezicht willen laten zien. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Doe letterlijk de deur open, en laat je gezicht zien. En waarom? Het kan namelijk gaan om privézaken of over het werk. Belangrijk genoeg in ieder geval voor de werknemer om binnen te lopen. Ook zorgt deze open deur er absoluut voor dat ze ook ontvankelijk zijn voor jou als werkgever als jij iets te bespreken hebt. Werp dus geen barricade of drempel op, maar open de deur!

Bij ons bedrijf in Beugen zijn de deuren letterlijk open, en er zijn ook geen openingstijden voor een gesprek. Mensen kunnen zonder afspraak bij ons binnenlopen. Natuurlijk gaat de deur wel dicht als er een persoonlijk gesprek is. Ook begeven wij ons zelf onder de mensen. Tijdens de koffie, tijdens de pauze. We zorgen ervoor dat we goed benaderbaar zijn. We ervaren dat mensen dit prettig vinden, en ook hebben we ondervonden dat mensen ook voor ons open staan. Een open deur is echt een win-win, en dat gunnen we iedereen.

De open deur is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.