Zoeken

Roofs 2023-04-66 Groente- en fruitmarkt onder een groen dak

Special Groene Daken

Groener kan bijna niet: MVRDV heeft in Taiwan een project opgeleverd met een groot groen dak boven een groente- en fruitmarkt. De Tainan Xinhua Fruit and Vegetable Market is opgezet als een voedselcentrum en als een (buiten-)ruimte die sociale contacten stimuleert. Het golvende groendak gaat prachtig op in het omringende groene heuvellandschap.

MVRDV is al jaren een architectenbureau dat daken een belangrijke rol heeft toebedacht. Denk alleen maar aan het Depot van Museum Boijmans van Beuningen, Lyon Part Dieu (zie Roofs januari van dit jaar), Valley in Amsterdam, de tijdelijke dakprojecten op het Groothandelsgebouw en de Bijenkorf en natuurlijk de Dakencatalogus, met daarin 130 mogelijkheden voor het gebruik van daken. De markt in Tainan heeft ook een dak gekregen met een prominente functie. Het dak is bedoeld als sociale ruimte en plek waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de ruim 12.000 m2 grote markt beneden.

Educatie

Het groene dak is aan de oostelijke hoek toegankelijk gemaakt via trappen en met kleurrijke beplanting gevulde terrassen. Die leiden naar een gebouw van vier lagen dat door het dak is gestoken en dat ook toegang biedt tot het dak. Dit gebouw bevat kantoren en educatieve functies en is tevens een platform van waaruit het dak en het landschap kan worden overzien. Het dak zelf is geheel omzoomd met een stalen hekwerk.

Verkoeling

Met deze groothandelsmarkt wil MVDRV een alternatieve vorm geven aan de traditionele doosvormige groothandelsmarkten. De open structuur van het marktgedeelte maakt het in de soms hete Taiwanese zomers aantrekkelijker om in te verblijven en te werken. Het groendak werkt hierbij als een extra verkoelend element. Waterretentie moet ervoor zorgen dat het groendak ook groen blijft. Het dakpakket bevat onder meer 120 mm substraat, 25 mm minerale wol voor waterretentie, een filtermembraan, kunststof drainage­panelen, een wortelwerende laag, beschermende folies en geperforeerde hoeklijnen om het dakpakket stabiel te houden.

Wellicht dat het dak in de loop van de tijd verder ontwikkeld wordt tot een educatieve boerderij waar kinderen kunnen leren hoe de voedselvoorzieningsketen werkt en hoe je producten kunt verbouwen. Daarmee zou een mooie link gelegd worden met de handel die plaatsvindt onder het dak.