Roofs 2023-05-23 De wondere wereld van het platte dak en zijn bewoners
Theo Talks
In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.
Het dak was jaren de habitat van dakhazen. Een gebouwonderdeel dat uitsluitend dienst deed als bescherming tegen de elementen. Het onderdeel bij uitstek dat een mensenleven lang heerlijk rustig kon blijven liggen. Daar kon de dakhaas ongestoord zijn gang gaan: waterdicht dak maken, jaarlijks de zakken vullen door volgens het onderhoudscontract even langs te rijden en kijken of er nog wat onderhoud gepleegd moest worden. En daarna als een echte haas zoef, zoef, op naar een volgende klus.
Het leven van de dakhazen kabbelde rustig voort. Tot het moment dat we met z’n allen iets meer geld te besteden kregen. Het ons zo vertrouwde dak evalueerde tot een gevel, de vijfde welteverstaan. In een periode van nog geen drie decennia heeft het dak zich zomaar ontwikkeld tot een actief gebouwonderdeel waar de architect en de gebouweigenaar zich mee konden profileren. Een onderdeel dat ertoe doet, waarop iets gaande is. En de dakhazen sprongen plots alle kanten op.
Zag de aannemer het dak eerst nog als een sluitpost, ineens werd het een werkterrein van specialisten. De tijd van vechten voor je plekje in de how-low-can-you-go markt is deels voorbij. Men is in rap tempo bezig het ooit nutteloos slapende dak te veranderen in een energieopwekker, een wateropslagplaats, een groene opvang van fijnstof, een parkeerplaats, een verblijfsplek of combinaties hiervan. Al deze daken hebben één ding gemeen: het is het werkterrein voor specialisten. De dakdekker die zich gespecialiseerd dakaannemer noemt, heeft zijn intrede gemaakt. Het is de partij die voor een geïsoleerde waterdichte dakvloer zorgt met verlengde levensverwachting en die de manager is van de totale dakinrichting.
Nu is het niet zo dat ieder dakbedekkingsbedrijf dit moet kunnen. Ook al is een onderneming hier niet op ingericht, wil dat niet zeggen dat het geen dakspecialist is. Nee, het één heeft niets met het ander te maken. De bedrijven die soms oneerbiedig benoemd worden tot de groep “vierkante meter-vreters” zijn in hun metier echte specialisten. Vergeet niet dat er heel wat materiaal en logistieke kennis bij komt kijken om een hal van een paar duizend vierkante meter in korte tijdsbestek geïsoleerd en waterdicht te krijgen.
Maar ook kleine dakdekkers (ja, ook met vijf man hoort u toch nog bij de kleine dakdekker) zijn vaak specialisten op zich. Dagelijks in het burgerwerk een belegde boterham verdienen vraagt om een specialisme. Daar zijn niet alleen goede contacten met de particuliere opdrachtgever voor nodig. Ook werknemers die het vertrouwen van de baas en de woningeigenaar hebben om de kwaliteit te leveren die gevraagd wordt. Dakhazen die het gevoel van de klant is koning overbrengen, zijn voor deze bedrijven van levensbelang. En dan hebben we nog de kleine zelfstandige dakdekkers. Mannen, vooral jonge mannen, die alleen of samen met een partner dakwerk aannemen of zichzelf verhuren als flexibele schil voor de grotere spelers. Ze zijn de dakhazen die bij volgevreten orderportefeuilles met liefde bijspringen en bij orderkrimp als eerste het haasje zijn.
Naast al deze dakhazen lopen er nog mengsels en ondersoorten over onze daken. Soms bijten en schoppen ze elkaar, maar meestal gedijen ze goed naast elkaar en tref je ze aan in hun eigen moestuin.
Theo Wiekeraad